Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Legare diode


Postări Recomandate

Sunt necesare si nu, parerile sunt impartite. Unii zic ca nu fac nimic rau, altii ca nu fac nici suficient.

 

Le conectezi ca-n schema. De regula ca-n schema din dreapta. Vezi sa fie dintre cele rapide.

 

Sunt, dupa intelegerea mea, ca sa "scurga" inspre alimentari orice supratensiune generata de difuzor (considerat o sarcina foarte inductiva). Astfel, asiguri o oarecare protectie a finalilor.

Colegii mai experimentati pot clarifica. Eu doar adun postari.

 

Totusi, daca ai probleme de aprovizionare a diodelor, sau incerci sa simplifici schema... mai bine nu o mai faci.

Editat de thunderer
Link spre comentariu

Asta poate pentru ca am vazut mai multe denumiri la acele diode, "output clamping diodes", "output catch diodes", "output flyback diodes"...

Ideea este sa se protejeze finalii bipolari ( mosfetii au deja diode interne, deci n-au nevoie de altele ) de autoinductia generata de boxe ( sarcini inductive ).

In amplificatoare vechi am vazut si 1N400x acolo, dar este recomandabil sa pui diode rapide, tensiunea lor trebuie sa fie mai mare decat cea masurata intre ramurile de alimentare, adica daca spre exemplu alimentarea este de +/-30Vcc atunci diodele alea trebuie sa fie mai mari de 60V. Poti pune linistit UF4007, in ambele moduri exemplificate in prima postare, ambele sunt ok pentru ca ambele protejeaza finalii in egala masura.

Link spre comentariu

Dacă despre necesitatea acelor diode se poate discuta ( Sunt puțin probabile situațiile în care inductanța sarcinii poate genera o tensiune inversă de energie semnificativă dacă lucrăm cu muzică sau sinusoidal pe sarcină un difuzor sau o incintă . Dacă lucrăm cu semnal dreptunghiular pe o bobină pură, poate . ) în schimb despre a fi diode rapide este clar - nu este nevoie . 1N4007 sau, la puteri mari, 1N5407 este mai mult decât OK.

Link spre comentariu

Depinde de multe variabile : de tipul finalilor folositi ( temperatura jonctiunii si a tensiunii de strapungere secundare ) , de caracterul reactiv a sarcinii ( se poate estima EMF ) si de stresul termic :) pe care il pot suporta diodele .

Eu recomand diode " grase " de comutatie .

Evident , in cazul amplificatoarelor de putere mica pentru uz casnic , cu finali gen TDA2030 , diode de genul 1N4007 pot fi considerate overkill :) .

Link spre comentariu

Explica, te rog, si pentru noi astia mai prosti, care este diferenta intre cele doua diode, raportata la schema initiala.

Nu-mi era mie adresată întrebarea, totuși răspund .

Niciuna, ba mai degrabă în aplicația dată e preferabilă 1N4007.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări