Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor
Sign in to follow this  
Adrian_BBS

e bun traful pt sursa asta

Recommended Posts

Salutare.....imi cer scuze daca am facut prea multe topicuri.....dar am o intrebare...imi trebuie o sursa stabilizata de +/-gnd de 15V.....si am un traf de 12-0-12 200mA.......pot sa folosesc traful asta sau imi trebuie traf care sa dea 15-0-15 in secundar....si inca ceva....la traf pot adauga inca o sursa de 12v +/gnd stabilizata pt un ventilator care cere 12v 140mA sau il pot alimenta din sursa de 15V.

Share this post


Link to post
Share on other sites

are traf dublu 12-0-12pai pe condesatori o sa ai cam 16v(in functie de sarcina intre 12 si 17v),deci cat iti trebuie. ventilatorul il poti pune direct la 15v(merge cu o rezistensa sa-i scazi tensiunea daca te deranjeaza zgomotul) DAR avand in vedere ca acesta consuma 150ma si traful are 200,iti va destabiliza ramurile(nu vei avea tensiuni simetrice fata de gnd pe ramura de + si cea de -)

Share this post


Link to post
Share on other sites

pai si merge sa stabilizez la 15V fara probleme?....si la ventilator de cat trebuie sa fie rezistenta sau se calculeaza in functie de voltaj si amperaj sau ma insel?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest donpetru

La transformatorul pe care il ai nu merge sa conectezi ventilatorul deoarece curentul tras de acesta iti va destabiliza ramurile foarte mult. Un stabilizator nu o sa poti pune deoarece pentru a stabiliza "bine" un Ci tip 7815, 7915 cere o cadere minima de tensiune intare iesire de cel putin 3V. Cum cu cei 12V~ o sa poti obtine un maxim de circa 16VDC pe intrarea acestor regulatoare, aceste nu vor functiona corect iar intercalarea pe alimentarea pozitiva a unui ventilator (sa zicem alimentat la 12V cu un 7812) o sa destabilizeze mult tensiunea de pe intrarea 7815, adica foarte probabil sa ajunga sub 15V. In concluzie, pe transformatorul respectiv nu merge sa conectezi regulatoare de tensiune 7815 si 7915. In cel mai fericit caz poti sa montezi 7812 si 7912 dar in nici un caz nu iti recomand sa conectezi ventialtorul pe iesirea lui 7812 deoarece, datorita in primul rand curentului consumat de ventilator si a curentului infasurarilor secundare, tensiunea de pe intrarea regulatorului 7812 va tinde sa ajunga pe la 12V, ceea ce duce la instabilitatea montajului de alimentare cu ajutorul acestor regulatoare de tensiune fixa pozitiva si negativa. Deci, cauta al transformator+punte redresoare+condesator pentru ventilator.NUMAI BINE

Share this post


Link to post
Share on other sites

ok....multumesc pt raspuns.....dar pot alimenta ventilatorul din sursa asta....pe sursa asta am montat si un amplificator....am inteles ca trebuie montata o rezistenta......cam de cat ar trebui sa fie?...si daca tot am deschis topicul asta vreau sa pun si o sigranta inainte de sursa dar de cat trebuie sa fie...ca kitul de amplificare mananca 7,5A?

Share this post


Link to post
Share on other sites

traful tau poate furniza 0.2A si amplificatorul poate consuma 7.5A? :smt005 nu crezi ca e subdimensionata sursa? numai ventilatorul trage 0.14A din cei 0.2 pe care-i poate furniza sursa.solutia cu rezistorul nu este buna.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest donpetru

daca 0,14Adc trage ventilatorul, curentul efectiv in infasurarea secundara trafo va fi 1,57*0,14=0,219 > 0,2A trafo, deci e putin in suprasarcina transformatorul iar daca transformatorul este o chinazarie atunci singur s-ar putea sa prajesti oua pe el, ca sa nu mai vorbesc de alti mic consumatori alimentati la +/-15Vdc pe care intentionezi sa-i conectezi si care sigur o sa forteze un pic mai mult transformatorul. :smt005 Referitor la afrimatia:

ca kitul de amplificare mananca 7,5A?

cum ai ajuns la concluzia asta (vino cu detalii) ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

ma la kitul de amplificare am alt traf ... la fel ca cel din schema de mai sus....12-0-12 5A.....pe cel de 200mA vruiam sa-l folosesc sa alimentez alte chestii....preamplif,corector si alte montaje care cer putin...cativa mA

Share this post


Link to post
Share on other sites

scuze, nu am citit prea atent.o sa mearga desi o sa soliciti traful, ar fi mai bine daca ai gasi un traf mai puternic.

Share this post


Link to post
Share on other sites

...imi trebuie o sursa stabilizata de +/-gnd de 15V.....si am un traf de 12-0-12 200mA.......pot sa folosesc traful asta sau imi trebuie traf care sa dea 15-0-15 in secundar....si inca ceva....la traf pot adauga inca o sursa de 12v +/gnd stabilizata pt un ventilator care cere 12v 140mA sau il pot alimenta din sursa de 15V.

poti face schema clasica cum e cea de la http://www.niqro.lx.ro/alim_sim.htm dar pentru a nu a avea dezechilibrarea a tensiunilor pe ramuri datorita motorasului de ventilator, il alimentezi de la ramurile V+ si V- inseriat cu o rezistenta, unde vei avea cam 30V deci va trebui sa pui o rezistenta pe care sa cada 30-12=18V la un curent de 0,14A ..rezulta R=18/0,14=128,57 ohmi, alegi una de 100 ohmi si de putere P=U^2/R=18*18/100=3,24W deci una de 5-7W daca alegi o rezistenta mai mare de 150ohmi o sa ai turatia mai mica dar vei fi sigur ca nu e supralimentat

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.