Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor
Sign in to follow this  
Kytan666

LCD LG fara iluminare

Recommended Posts

monitor lcd LG 1730S care la pornire afiseaza imaginea 1 sec dupa care nimic , ledul ramane aprins . problema e ca pe display el afiseaza , din un anumit unghi se vede patratelul cu check signal care se plimba pe ecran nu sunt familiarizat cu lcd , e primul care ajunge la reparat la mine .. iluminarea lui se face cu tensiune inalta ? am vazut pe alimentare 2 ridicatoare , partea electrica pare ok , pana la cea de inalta care nush cum sa o verific ...am sa caut pe net ceva despre ele , insa astept ceva sugestii . defecte tipice .. mai are vre-o sansa .. :prayer:

Share this post


Link to post
Share on other sites

m-am documentat :weedman: deci iluminare cu ccfl , tub mort sau invertor ? totusi , tubul lumineaza pt o secunda sau 2 cateodata ...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

Im majoritatea cazurilor ai invertorul defect.Tin sa cred ca si la tine e la fel.Vezi daca pe tranzistorele finale de pe invertor ai 12v. Verifica siguranta de alimentare 12V pentru invertor care se afla chiar pe acesta in cazul in care e separat de sursa(majoritatea);verifica daca tranzistorele nu sint in scurt, si ar mai fi multe de spus .Mai da detali eventual foto.Cazul ca CCFL sa fie ars e intalnit mult mai rar.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Defect tipic de lipsa backlight, de obicei cauzat de invertor si sarcina lui (lampile CCFL). Extrem, extrem de rar alta cauza (lipsa comanda "backlight on" din procesor) si aici destul de improbabil.Daca nu ai un invertor nou/functional, singura solutie este sa incerci prin substitutie cu un alt set de lampi, montat in exterior, conectat la invertor, pe rand, in locul celor 2 seturi de lampi interne ale panelului. Pentru constatare/identificarea problemei, nu trebuie sa ai neparat set identic cu cel din panel (un alt set de la alt tip de panel de 17...19" e ok) si nici nu trebuie sa desfaci panelul. Daca atunci cand in locul unui set de lampi al panelului conectezi setul extern si totul devine ok, rezulta ca setul respectiv (de lampi interne substituite) din panel este defect (de obicei lampa fisurata, sparta, conexiune defecta) sau conexiunea strapunsa.Daca pentru ambele substituiri tot nu este ok, atunci este invertorul defect (de obicei probleme legate de transformatoarele de inalta tensiune).Daca este invertorul, asa ceva numai la service oficial... Set de lampi identice, ca modul intreg, tot acolo, sau de la un panel identic...Lampi care eventual sa se poata monta in locul si in suportul celor originale (de obicei electrozii de la capete sunt conectate prin lipire directa la fire), cel putin pentru 17 si 19" s-or gasi...Problema este ca de obicei la desfacerea panelului, este dificil a preveni contaminarea cu praf sau impuritati in interiorul panelului, care devin aparente in functionare ca fire si puncte intunecate. Cazul cel mai defavorabil in acest sens este cel al lampilor superioare sparte, caz in care cioburile ajung in interiorul panelului, in spatele sticlei-sandwich LCD... Daca vei ajunge pana acolo: mare atentie la conexiunile flexibile ale panelului...Este un exemplu tipic de situatie concreta de genul celei explicate de mine mai demult la topicul legat de viitorul meseriei de depanator: fara suport pe linie oficiala (piese de schimb originale, invertor in acest caz), sansele de reusita se reduc drastic.

Share this post


Link to post
Share on other sites

invertorul este pe placa cu sursa , si comanda acestuia este smd si cam greu de masurat .. se poate proba cumva daca invertoru merge , fara lampi ? (prin alta metoda ) sunt 2 invertoare si din fiecare iesirea se realizeaza pe 2 mufe cu cate 2 pini , unu gros , unu subtire ... nu stiu care sunt riscurile , n-am lucrat cu asa ceva , poat apare arcuri pe iesirea din invertor fara sarcina ? , am sa incerc sa desfac panelu sa verific conectiunile la lampi poate de o lipitura ceva, problema e ca defectul s-a manifestat in timp din ce in ce mai des ... pana a murit .. totusi lampile se aprind pt o sec sau 2 la pornire....nu ar fi semn ca invertorul lucreaza ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Guest

Pune o poza cu invertorul daca poti.

Share this post


Link to post
Share on other sites

am scos lampile , se scot fara sa desfaci panelu , sunt pe sina pe laterala , si sunt cate 2 pe reflector , le-am mufat pe sursa fara sa mai leg si displayu , si din cand in cand la inchderi deschideri repetate din buton mai fac cate un flash , la un moment dat s-au aprins normal , l-am oprit si n-am mai pornit .. il pornes cami face cate un flash .. deci .. teoretic lampi bune si invertor bun ...nu pot sa pun poze .. cica am atins maximu de 5 mb .. SHEFU ...care-i faza :weedman:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

vezi daca ai 1 sau2 Ic tip smd (448...) cu patru pin pe fiecare parte inainte de tranzistori finalii din invertor.Daca da, fa o punte peste ei deci treci tensiunea de 12 V peste ei catre tranzistoare.Va functiona cu diferenta ca in momentul intari in st-by invertorul va ramane in functie si va trebui monitorul oprit de la butonul general.

Share this post


Link to post
Share on other sites

am un ic mare cu 20 pini 0Z960GN , si am 2 sip8 pe unu se distinge ceva gen 44500, celalalt pare la fel doar ca are ceva lipici pe el ... , problema e ca nu vad tranz finale , dupa trasee trafurile ridicatoare sunt comandate direct de cele 2 integrate , care au pini 5678 legati impreuna spre trafo , in pinu 1 la amandoua e minus , si + in pinu 3 , pe langa ele sunt tranz smd mici care nu sunt legati la trafuri , sa fie o problema la circuitul oscilant ? sau la alimentarea (condensatoare ceva ..)totul este intact , nimic incalzit , nimic suspect , de pornit porneste dar dupa cateva opriri , porniri , apas pe buton si dupa 2-3 sec se aprinde si ramane asa pana il sting , daca il pornesc ir nu mai vrea .. offf stresant .. :partyman:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest

fa o punte intre pin 3 si pini 5,6,7,8,. la amandoua ic.

Share this post


Link to post
Share on other sites

invertorul este pe placa cu sursa , si comanda acestuia este smd si cam greu de masurat .. se poate proba cumva daca invertoru merge , fara lampi ? (prin alta metoda ) sunt 2 invertoare si din fiecare iesirea se realizeaza pe 2 mufe cu cate 2 pini , unu gros , unu subtire ... nu stiu care sunt riscurile , n-am lucrat cu asa ceva , poat apare arcuri pe iesirea din invertor fara sarcina ? , am sa incerc sa desfac panelu sa verific conectiunile la lampi poate de o lipitura ceva, problema e ca defectul s-a manifestat in timp din ce in ce mai des ... pana a murit .. totusi lampile se aprind pt o sec sau 2 la pornire....nu ar fi semn ca invertorul lucreaza ?

Se practica in mod curent sursa + invertor pe aceeasi placa.De obicei nu sunt riscuri, nu apar arcuri, ci pur si simplu invertorul se blocheaza.In cazul in care sunt probleme la iesire (care poate insemna sau lampa sau transformatorul de iesire de exemplu) invertorul include protectii si se blocheaza, avand prevazute atat reactie de tensiune AC de la iesire cat si reactie de curent de la lampi... Insa daca se aprind lampile pentru o fractiune de secunda, asta nu inseamna nimic, nu este deloc o garantie ca sunt ambele functionale. Inca sunt probleme, ori la invertor ori la lampi.Ai nevoie cel putin de o lampa (sau de invertor ;-) ) pentru probe simple prin sustitutie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

In primul rand verifica comanda invertorului daca este corecta ON-OF in functie de starea in care se afla monitorul.Din practica neoane nu am vazut defecte ci doar sparte.De obicei ce se duce la un invertor:condensatorii de pe filtrarea inaltei tensiuni(si au valori de pe la 20pF-40pF2000V in functie de model).Tranzistoarele din invertor din ce am vazut sunt numai FET-uri si multe crapa cu o mare rezistenta intre pini.Eu de obicei ce invertor nu-l pot repara adaptez altul chiar daca se afla pe placa comuna cu sursa sau este separat.Nu are decat masa,+12v,ON-OF si reglajul de luminozitate.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.