Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Dioda serie

Evaluează acest subiect


Postări Recomandate

Aseară speram că subiectul s-a închis. M-am înșelat amarnic.

 

Deci eu am folosit tot timpul - și am fost atent la asta, sper că nu mi-a scăpat pe undeva, expresia ”tensiune alternativă” .

Tensiunea nu înseamnă niciun fel de circulație de electroni .

În altă ordine de idei am precizat la un moment dat că, din cauza diodei, nu se poate închide circuitul în primar deci descărcarea energiei magnetice se face prin secundar .

Mai mult, să mă ierte Dumnezeu, până la ce nivel să coborâm ? Clasele elementare ?

 

@sesebe. Nu se poate face o distinție între tensiune și curent ca și sursă a câmpului magnetic .

În cazul unui transformator ( că de el vorbim ) teoria cât și practica folosesc tensiunea la borne pentru a calcula inducția . Sigur, fluxul este mărimea ”primordială” dar inducția este cea care impune limitele . Se folosesc deci formule de genul B = 4.44E/Ae*N*f la excitații sinusoidale sau de genul B= U*t/Ae*N la surse în comutație cu transfer direct, etc.

Avantajul folosirii tensiunii rezidă și în faptul că tensiunea este permanent prezentă - în valori proporționale - pe ambele înfășurări ale transformatorului pe când curentul poate să fie prezent printr-o singură înfășurare.

 

 

EDIT - PS . Voi explica mai pe larg și, sper, mai pe înțeles în topicul pe care l-am deschis ieri la Secțiunea începătorilor.

În limita timpului și chefului disponibil, desigur.

Editat de UDAR
Link spre comentariu

EDIT: pt ca sint destept cum spune un coleg, ma retrag din comentariile de pe acest topic.

Nu pot sa ma amestec cu oamenii de "rind".

 

"Esti sigur de afirmatia asta? Dupa redresare electronii se misca in ambele sensuri?"

 

M-am exprimat gresit, variatia curentului este și pozitiva și negativa.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Cimpul magnetic este generat de curent nu de tensiune.

Daca bobinajul are o rezistenta foarte mare limitind serios valoarea curentului DAR tensiunea la borne ramine exact aceeasi, sa nu-mi spui ca inductia ramine aceeasi.

 

Variatia cimpului magnetic genereaza la rindul lui tensiune in bobinajul secundar.

Esti destept, nu gluma.

Multumim.

Editat de PINTI
Link spre comentariu

@sesebe

De acord, nici nu am spus că ar fi altfel .

Dar să nu fugim în cazuri ipotetice cu înfășurări care au 10 µH și 1000Ω!

Hai să rămânem pe terenul realității unde un transformator de mică putere de rețea are zeci de H și doar cel mult sute de Ω.

Nu mai vorbesc de puterile mai mari unde avem câțiva H dar doar câțiva Ω. Dacă mai ținem cont și de faptul că aceste componențe ale impedanței se adună geometric nu aritmetic o să vezi că, pentru cazurile practice uzuale, rezistența în CC nu contează.

 

Exemplu / Transformator cu inductanța de 5H și rezistența de 400Ω - e un caz nefavorabil ! . XL = 1570Ω. Z = 1620Ω deci rezistența aproape nu contează.

 

Oricum nu e relevant . Am prezentat unul din motivele pentru care se folosește tensiunea . Mai sunt și altele tot din considerente practice .

Dar repet și rog a nu se face confuzii - vorbim de transformatoare nu de bobine !

Link spre comentariu

"A doua la mana, am scris si mai sus, dar se pare ca nu a citit nimeni. Perceptia fiziologica la 35 grade e una, la fix 5 grade in plus e ALTA. Fundamental alta. Ea nu este "liniara"...

Asa este, fund-amental!

Un nou loc de munca. Seful imi zice sa iau ditz-ul si sa megem la generatorul de c.c. sa masuram niste curenti... Ii spun ca masuratoarea nu va fi obiectiva pentru ca acel aparat de masura nu este pentru asa ceva, nu pentru ca nu va arata ceva! Raspunsul sau a fost: vreau sa stiu si eu cu cine votez! Desigur nu ne-am mai dus..dar acum gandesc ca nu ar fi fost rau sa fac niste masuratori!

Explică, te rog...

Link spre comentariu

Eu nu înțeleg de ce mulți încă numesc multimetrul clește sau ampermetrul clește.....,,Ditz,,. Că uite ce mai înseamnă Ditz : http://context.reverso.net/traducere/engleza-romana/Ditz

Măsurarea curenților continui cu un ampermetru clește de curent alternativ e imposibilă. Dar există de ceva timp clești ampermetrici (sau funcție inclusă într-un multimetru) care măsoară și curenți continui.Numai că măsurătoarea la acestea nu se face cu transformator de măsură, ci cu un senzor Hall ce transformă intensitatea câmpului magnetic în intensitate a curentului ce produce acel câmp.

Link spre comentariu

In meseria asta mai toti electricienii foloseau aceasta denumire pentru clestele ampermetric. Ziceam ca ar fi fost interesant de masurat cu el la acel generator (si motor) de c.c. care era cu perii. Fiind un sistem Ward-Leonard de mare putere cu intensitati mari avea si cabluri pe masura si era cam greu sa te bagi pe-acolo pentru masuratori! Numai variatia curentului in circuite (camp electric) facea ca acul sa se miste!

https://www.google.ro/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=0ahUKEwjW5InNqNnYAhUIZ1AKHZ-9CtsQFggwMAA&url=https%3A%2F%2Fen.wikipedia.org%2Fwiki%2FWard_Leonard_control&usg=AOvVaw1HihpXWeZBGBB5RQ0YdQbR

Editat de gica70
Link spre comentariu
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări