Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Dioda serie

Evaluează acest subiect


Postări Recomandate

Azi dimineata, in cafeanea, o cunostinta cere o dioda de 5A... pentru a o conecta serie cu rezistenta din husa scaunului auto, dorea sa reduca puterea la jumatate. Cica asa a procedat cu becul de pe casa scarii si cu ''pistolul de lipit''. Am incercat sa-i explic ca la 12Vcurent continuu dioda serie nu reduce ''la jumatate'' iar transformatorul pistolului de lipit ...risca sa ia foc.

 

Va spuneti parerea...vreau sa-i trimit link catre aceasta pagina.

 

Link spre comentariu

In CA, taie o alternanță. In CC, există o oarecare cădere de tensiune, nesemnificativă în context. Sunt situații total diferite.

 

 

Asupra becului, în baza inerției termice, similar în cazul pistolului de lipit(letcon), când tai o alternanța, efectele se văd...

La trafo, n-am încercat niciodată...

Link spre comentariu

Dacă înseriază vreo 30 de diode, îi dă cu minus, și vara începe să răcească. Așa are eSul...

Or fi diode peltier....deh eSul are si 'pese' extraterestre

 

@Ovidanie recomanda-i un convertor Buck, daca te intreaba de care sa ii spui polifazic in caz ca urmareste discutia iar la final poate il intrebi daca a aflat ca exista pe lumea asta si banalul divizor rezistiv (nu-i spune sa se uite la cele 3-4 "viteze" ale ventilatorului din bord ca sigur il bagi si mai tare in ceata).

Presupun ca 'meseriasul' are si butelie cu GPL pe agregat... in caz de scurcircuit sa fie sigur ca bubuie frumos.

Link spre comentariu

Vad aici postari care confunda pistolul clasic de lipit cu letconul, in prima postare s-a descris un pistol clasic de lipit cu traf, NU un letcon, si sa-i inseriezi primarul cu o dioda, taindu-i o alternanta, este una dintre cele mai mari tampenii ce s-au vehiculat pe forum, oricine intelege cat de cat elementar cum functioneaza un banal transformator o sa fie de acord. S-a mai discutat asta si credeam ca s-a depasit acel moment...

 

Cat despre reducerea temperaturii scaunului prin inserierea unei diode, tensiunea la bornele rezistentei ar scade cu Vf-ul diodei, probabil undeva sub 1V ( depinde de curent ), nesemnificativ comparativ cu tensiunea de lucru. Daca vrea neaparat un reglaj, ar putea incerca si un variator PWM, ceva simplu cu 555 si un IRF3205 sau ceva similar, ar putea avea un randament mai bun. Daca nu, atunci un buck, se intereseaza ce curent consuma rezistenta, ori roaga pe cineva priceput sa i-l masoare, apoi comanda via ebay un modul step-down care sa poata lucra la 12V intrare, si care sa ofere o iesire reglabila, si un curent egal cu minim cel necesar rezistentei.

Link spre comentariu

Astfel de indivizi trebuiesc lasati in prostia lor, nu are rost sa-ti faci nervi cu astfel de tembeli, in fond stiti vorba aia: "Nu trezi un caine care doarme, ca ramai fara ciolan" -trebuie sa castige si baietii de la service-ul auto, in plus, daca-i ia foc cazanul pe patru roti, cu atat mai bine, un bizon mai putin pe strazi.

Link spre comentariu

Eu recomand o Dioda Gunn, sau chiar Tunel. Reduce fix la jumatate tensiunea in scaunul masinii.

Daca nu isi face treaba, sa o monteze invers.

Da, e bună o diodă din asta ... :rade:

Mașina ar avea două ”facilități” noi :Cuptor cu microunde și dispozitiv ati-radar!

Editat de elmar
Link spre comentariu

Va salut,vin si eu cu o (intrebare)cu ce pot inlocui o dioda zener DZ 7,5v de la un termostat electronic pe care l-am construit pentru frigiderul meu si care functioneaza de vreo zece ani,ideea este sa-i maresc plaja de cuplare decuplare,mai bine spus sa-i maresc toleranta,cred ca m-ati inteles ce am vrut sa spun.(mentionez ca aceasta dioda zener este folosita ca tensiune de referinta in acest montaj)

Link spre comentariu
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări