Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Filtre electromecanice RFT


Postări Recomandate

Pentru ca inca se mai gasesc la vinzare le preturi cit o jumatate de pachet de tigari asemenea filtre care au fost recuperate din diverse echipamente de telecomunicatii, ma gindesc ca nu sit prea utilizate din lipsa informatiilor despre acestea!

Atasez doua pagini de documentatie referitoare la aceste. Este in limba germana, dar se pricepe despre ce este vorba si fara cunoasterea acesteia. Am mai multe info despre ele dar depasesc cei 1M acceptati, daca prezinta interes le voi urca pe ghithub sau ceva asemenea.

O problema poate fi intr-adevar lipsa unui cristal de purtatoare de 200Khz, dar se poate suplini relativ usor prin divizarea cu 5 a unui cristal de 1Mhz, usor inca de gasit sau chiar data fiind frecventa destul de coborita cu un oscilator LC construit ceva mai ingrijit.

Stiu ca aveam si eu cindva asemenea filtre si daca mai dau de ele voi pune si niste capturi cu caracteristicile acestora vizualizate pe un wobbler.

mechanische_Filter.pdf

Link spre comentariu

Valoarea capacitatilor de acord este ceea care in pdf-ul atasat este data la "schaltkapazitaten"?

Germana mea las de dorit...

Am si eu cateva filtre, dar fara capacitatile de acord.

Oricum, subiectul este interesant. Cel putin pentru mine. Am cateva filtre de genul, care stau de vreo 10 ani prin cutii.

Link spre comentariu

Pe la mijlocul anilor '90 am facut si eu o tentativa de trx home made, dubla schimbare, 10,7 MHz si 200 kHz, folosind filtru FM 15 kHz in 10,7 MHz iar in 200 kHz filtrele MF200 de 3,1 si 0,5 k. Schimbarea de frecventa se facea cu XO de 10,5 sau 10,9 MHz (folosind TCXO romanesc de 10.9 MHz!) in functie de banda laterala necesara, front endul era cu mixer in comutatie simplu echilibrat cu 2 x KP305D comandate din amplificator diferential, BFO-ul SSB era din XO divizat la 200 kHz iar detectorul de produs era in comutatie cu switchuri CMOS din seria 4000.... caile Rx si TX in FI erau separate, dar inca nu rezolvasem problema BFO pentru CW.

 

Filtrele MF200 sunt excelente ca factor de forma si neuniformitatea in banda de trecere si sunt foarte ok pentru utilizare intr-o dubla conversie, atat cu valori ale primei FI obisnuite (8,86 MHz, 10,7 MHz, etc.) cat si cu up conversion.

Si... sunt accesibile, putandu-se gasi inclusiv placi de la EKV si EKD continand seturi de asemenea filtre.

 

Ca si "traducere" a nomenclaturii folosite, MF inseamna filtru electromecanic, iar MQF filtru cu cuarturi, primul numar din denumire (de exemplu 200) denota valoarea frecventei intermediare pentru care este destinat filtrul, iar numarul de dupa separatie ( - ) da largimea de banda in zeci de Hz (adica inmultit cu 10 acest numar da largimea de banda in Hz).

Frecventa filtrului este de fapt valoarea FI pentru care este destinat, adica reprezinta frecventa sa centrala in cazul filtrelor destinate FM, AM, CW, etc., iar in cazul filtrelor destinate SSB acestea includ in denumire E+ pentru USB si E- pentru LSB (E de la Einsatenband) si este vorba despre frecventa purtatorului. De exemplu MF200-0050 este filtru cu frecventa centrala de 200 kHz si banda de trecere de 500 Hz (este filtru CW), iar MF200-E+0235 este filtru pentru FI de 200 KHz (deci frecventa purtator 200 kHz) pentru USB (E+) cu largimea de banda de 2350 Hz.

 

In afara de forma obisnuita (cele folosite in EKV, EKD100 si EKD300), exista versiuni mai moderne (cele utilizate in EKD500 de exemplu) avand o carcasa rectangulara mai ingusta. Pentru SSB exista filtre MF200 pentru USB si LSB dedicate, avand largimi de banda de 2,35, 2,75 si 3,1 kHz. Unele sunt cu pana la 12 poli (!!!!) avand flancuri si factori de forma mai buni chiar si decat orice filtre Inrad, chiar daca pot fi gasite uneori la numai 20 de lei bucata sau chiar... gratis!

Un filtru interesant este si cel cu cuarturi pe 10,7 MHz in largime potrivita SSB (3,1 kHz).

Unele filtre MF au unul dintre porturi (bobina) cu conexiuni simetrice (priza mediana) ceea ce permite utilizarea facila in detectoare de produs simetrice la Rx sau cu mixere echilibrate la Tx ori cuplajul pe priza cu celelalte etaje.

 

Valorile capacitatilor de acord la porturi sunt inscrise in clar pe fiecare filtru in parte, in pF, la fiecare capat al filtrului, la rezolutie de 10 pF si difera de la un exemplar de filtru la altul. Filtrele vin in ambalajele originale impreuna cu condensatorii necesari, fiecare filtru avand alaturi cei doi condensatori de exact capacitatile necesare si inscriptionati in clar (deci nu trebuiesc incurcati!)

Ca observatie, desi valorile capacitatilor de acord sunt specificate cu o mare precizie pe fiecare filtru (la zece pF rezolutie) in practica pot fi utilizate valori apropiate, adica in loc de 1870 pF de exemplu, poate fi utilizata o capacitate de 1800 pF, fara ca asta sa aiba efecte catastrofice... deci nu-i neparat nevoie de condensatorii originali. Eu am incercat stiroflecsi si au fost ok.

 

http://funkwerk-koepenick-ersatzteile.de/mf_00.pdf

 

http://www.tiffe.de/Robotron/misc/MF200/

Link spre comentariu

Filtrul de 110 Hz este si in EKD iar ca si largime de banda este ceva deosebit pentru lumea radioamatoriceasca.

 

Avantajul acestor filtre este acela ca se pot gasi prin YO la diverse largimi de banda, mult mai diverse decat pentru orice alt tip de filtru accesibil radioamatorilor, din cate-mi amintesc se poate face un banc de filtre cu 3-4 filtre CW (110, 250, 500 Hz, 1 kHz) plus cel putin doua pentru SSB (2,35 si 3,1 kHz)... le-am vazut pe toate prin zona, inclusiv placi cu seturile de filtre din EKV/EKD. In plus, s-au gasit si TCXO-uri pe 10.9 MHz din statii militare care ar permite schimbarea din 10,7 MHz.

Pentru ca necesita utilizare cu cel putin dubla schimbare de frecventa, nu cred ca vor avea vreodata pretul pe care il merita ca si filtre in sine, si in general nu cred ca vor mai fi prea multi amatori de asa ceva.

 

Cred ca prin '92 sau cel tarziu '93, ca persoana fizica (eram student!) am cumparat ceva componente "oficial" de la ..."stat"... in listele respective erau si multe componente de uz profesional, am vazut atunci aceste filtre in liste, nu mai stiu exact cat era pretul lor pe lista insa era atat de mare incat nu mi-am putut permite atunci sa cumpar nici macar o bucata asa... pentru poza, desi impreuna cu amicul meu cumparasem una sau doua genti pline (in mare parte cu CI TTL pentru... Cobre!).

 

=======

 

OT: Domnilor, de userul VAX mai stiti ceva... e ok?... ca nu l-am mai vazut aparand prin zona...!?

 

Link spre comentariu

De azi de dimineata ma gindesc daca sa incerc sa inlocuiesc filtrul home made pe 10Mhz din uBITx cu unul de 200Khz si nu imi vine sa ma apuc de treaba, dar imi fac curaj pina la urma!

 

Ca amintire: tot oficial, din cind in cind inainte de 89 aparea prin radiocluburi posibilitatea de acumpara componente la preturi foarte reduse, ca cele de fabrica, adica 1,5 lei un BC care in comert era 63,50 lei, sau un BD era 80 de lei si numai 55 de lei un 2N3055. Plus diverse maruntisuri din import. Preturile la poarta fabricii difereau total in functie de destinatia componentelor, adica cooperatia le lua exact la pretul de magazin pentru atelierele de reparatii! Iar la Casa Pionierilor s-au adus echipamente militare cu bascula. Nu stiu ce s-a intimplat cu ele pentru ca spre deosebire de radiocluburi, CP nu putea sa le instraineze!

Link spre comentariu

YO3CCC vinde de ex. unul de 3100hz cu 8 lei!!!

 

Filtre FM 10,7 MHz = 8 lei/buc.:
- format mare:
- SNELGROVE (Canada) = 1 buc
- SALFORD ELECTRICAL (England) = 2 buc.
- format mic:
- bulgaresti = 3 buc.
Filtru SSB 200 kHz (fabricatie RFT) MF200+E-0310 (fara cuartul de 200 kHz) = 8 lei/buc.
Filtru cu cuart 84,080 kHz = 1 buc.; 10 lei
Filtre ceramice 455 kHz cu 5 terminale = 3 lei/buc.
Filtre ceramice cu 3 terminale = 2 lei/buc.:

Link spre comentariu

Nini este un tip absolut OK , dar prefer componentele luate la " plezneala " din talcioc in scopuri DIY , rechinii de obicei au de vanzare doar " chestii " masurate , analizate si aruncate ulterior fraierilor .

Datorita faptului ca acum ceva timp , @nanopico ne-a dezvaluit aceasta metoda de manipulare a userilor cumparatori " fazani " , ce devin victime ale legendelor lansate de rechinii YO , se stiu ei ... Eu nu mai cumpar nimic laudat / recomandat de la rechini .

Cumva exista orice , inclusiv semirebuturi comercializate de fabrica producatoare , desi pot fi marcate cu stampila CTC-ului militar , nu ajung la performantele unor componente cinstite , nelaudate , cumparate la " plezneala " din talcioc , ce provin din aparate militare dezmembrate etc .

Exista un proverb " in umbra unui copac inalt , nu creste nimic " , lucru valabil si in cazul pasiunii pentru RF , ca urmare necestita o atentie sporita cand discutam despre rechinii RF , cu interese economice generalizate in defavoarea sportului cu antena :) .

@nanopico a popularizat in trecut ( cred ca acum 15 primaveri :) ) un caz interesant , legat de specula cu antichitati .

Era vorba de pretul unui tranceiver preistoric , evaluat la un pret de minim 100x fata de pretul acceptabil pentru o gioarsa antediluviana ( scuze pentru aprecirea personala ) , deoarece se crease o legenda urbana , cum ca acel tranceiver ar fi apartinut unui supercunoscut radioamator multicampion DX in anii '50 ( cred ca era vorba de YO3JP ) , in prezent SK .

Scuze celor ce nu inteleg la ma refer , nu intentionez sa incriminez pe cei de buna credinta , care doresc din suflet sa disponibilizeze componente din rezerva personala , la preturi binevoitoare .

Link spre comentariu
In continuarea aceleeasi idei, cumparati cu incredere DIRECT de la producatorii chinezi! Nu sunt vreun reprezentant comercial al lor, spun asta in folosul cumparatorului de rand, si poate impotriva politicii de japca fiscala din "tarile civilizate".

Cumpar de ani de zile de la ei si sunt multumit 100%, (nici macar 99). De fapt calitatea si preturile produselor chinezesti m-au facut sa ma reapuc de electronica.

Este adevarat, am ramas inca la gandul produselor chinezesti de acum nu foarte multi ani, produse practic de unica folosinta. Dar nu poti fi mare pana nu sti inainte mic...decat daca detii vreo mostenire. Mostenire pe care au facut-o praf, vanzand-o direct, brandurile consacrate...

Apoi mai e ceva, noi cumparam produse de proasta calitate din magazin, nu direct din China. Suntem siguri de provenienta lor...?

In fine, doar la o "aruncatura de privire" pe siturile chinezesti punem vedea la ce nivel de tehnologie au ajuns....si la ce preturi. Pot spune ca ultimele produse lansate pe piata de firmele consacrate, sunt antichitati fata de ce se produce acum in China :)

Link spre comentariu

Nu stiu, nu am cumparat decat fitre ceramice de 455Khz LTM455EW. Foarte bune, dar sunt destinate ptr AM comercial, nu sunt potrivite ptr SSB. Ptr asta am folosit un artificiu, un filtru activ care reduce mult banda, in care am inclus aceste filtre.

Am mai cumparat ( am zis parca ) ceramice de banda ingusta pe 10.7Mhz, potrivite ptr prima FI. Nu au sosit inca, deci nu-mi dau cu parerea deocamdata. Am mai luat, la 1 $ snopul, alte ceramice pe 3.64Mhz, foarte bune si aceastea...

Despre electromecanice pe 200K nu stiu...nu stiu nici daca se fabrica la ei.

Link spre comentariu

@nanopico a popularizat in trecut ( cred ca acum 15 primaveri :) ) un caz interesant , legat de specula cu antichitati .

Era vorba de pretul unui tranceiver preistoric , evaluat la un pret de minim 100x fata de pretul acceptabil pentru o gioarsa antediluviana ( scuze pentru aprecirea personala ) , deoarece se crease o legenda urbana , cum ca acel tranceiver ar fi apartinut unui supercunoscut radioamator multicampion DX in anii '50 ( cred ca era vorba de YO3JP ) , in prezent SK .

Scuze celor ce nu inteleg la ma refer , nu intentionez sa incriminez pe cei de buna credinta , care doresc din suflet sa disponibilizeze componente din rezerva personala , la preturi binevoitoare .

Chestia asta am patit-o si eu, acu vreo 7 sau 8 ani, cand cautam un USP. Am gasit unul la un pret de FT250, care cica ar fi apartinut lui 3JP. Pana la urma mi-a trimis unul Ovidanie, cred ca la pretul transportului.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări