Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Termostat LM75


Postări Recomandate

Salut,

Am deschis acest topic pornind de la o scurta discutie de aici: https://www.elforum.info/topic/26986-termometru-digital/page-2.

De altfel, subiectul a fost pomenit si la sectiunea "ARM", mai mult ca exercitiu de utilizare a STM32, in forma prezentata acolo neavand o finalitate propriu-zisa.

Este vorba despre un termometru bazat pe senzorul LM75 (sau TCN75 - 5.0), care permite masurarea temperaturilor in intervalul -40 grade ...+100 grade Celsius cu o precizie de 0.5 grade Celsius.

Microcontroller-ul folosit este ATmega8535 (unul pe care il aveam montat pe un breadboard), insa se poate folosi si un alt microcontroller din familia ATMEL, cu unele modificari ale softului.

Ce facilitati ofera? Nu prea multe in acest stadiu: masoara temperatura, are functia de termostat si ofera posibilitatea setarii temperaturii la care iesirea OS a LM75 este activata si trece in stare logica 0 (si in acest caz aprinde un LED pentru semnalizarea depasirii temperaturii setate). Functia de termostat se pare ca functioneaza doar in intervalul pozitiv al temperaturii (nu am verificat inca asta).

L.E.: Intentia initiala cu acest termometru-termostat era de a stabiliza termic un oscilator cu quartz (si asta in conditii de miniaturizare, dar inca nu am avut chef de asa ceva).

L.L.E.: Temperatura la care care se declanseaza alarma (OS in stare 0 este memorata in memoria EEPROM astfel incat sa nu apara probleme la intreruperea tensiunii de alimentare)

Schema principiala este cea din fotografie:

post-194122-0-92343100-1515069689_thumb.png

iar proiectul integral este in arhiva (initial a avut alta destinatie, de aici si denumirea).

Sper sa fie de folos cuiva.

Pressure_test.zip

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...
  • Răspunsuri 3
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Dupa ceva timp am elaborat o noua versiune a termostatului cu senzorul TCN75 - 5.0 si am renuntat a facilitatea de termostat oferita de TCN75.

Noua varianta are urmatoarele facilitati:

- memoreaza setarile de temperatura de alarma si hysterezis, astfel ca dupa reluarea alimentarii (in caz de intrerupere accidentala) valorile presetate se mentin;

- plaja de masurare este +100 grade Celsius ... -40 de grade Celsius;

- Hysterezis cuprins intre 0 si 75 grade Celsius;

- depasirea valorilor presetate va conduce la actionarea elementelor de incalzire / racire, functie de diferenta dintre temperatura de alarmare si cea masurata, care trebuie sa depaseasca valoarea hysterezis-ului;

- valorile presetate pot fi modificate din doua butoane UP/DOWN, iar selectia dintre valoarea temperaturii de alarma si hysterezis se face din al treilea buton, SEL AL/HYST.

Atasez mai jos screenshot-uri dupa functionarea in regim de incalzire, in regim de echilibru si in regim de racire:

 

post-194122-0-32637200-1516961563_thumb.png post-194122-0-84991700-1516961581_thumb.png post-194122-0-11926000-1516961601_thumb.png

 

 


Si fisierul hex.

Microcontroller-ul folosit este ATMega 88, oscilator intern 8MHz, cu urmatoarele setari de fuse-bits:

Low: 0xE2;

High: 0xDF

Ext: 0xF9

Pe cei care doresc tot proiectul ii rog sa apeleze la PM.

TC75_thermo_v1.zip

Link spre comentariu
  • 4 ani mai târziu...

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: Postarea ta va necesita aprobare moderator înainte de a fi vizibilă.

Vizitator
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.




×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări