Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Incalzitor prin inductie diy


Postări Recomandate

Am realizat un montaj cu irfz34 de incalzitor cu inductie, si am cateva intrebari. Sper ca e cineva pe aici care ma poate lamuri.

 

Schema este facuta de pe un filmulet youtube, Merge un fier solid de 6mm, care il inroseste cam in 40 secunde, de 8mm cam 50, si de 10mm, bagat complet in bobina, intra protectia sursei care zice ca are 27 A insumat pe 2 linii de 12v(sursa de PC). Comsumul in gol este de 4A, de ce asa mare?

Condensatorul pe bobina este din suma a 8 bucati cu capacitatea 3.26uF la 400v. Am masurat cu aparatul voltajul pe ei si era 445v in gol si in sarcina a urcat pana la 495v. Nu e cam mult, adica pentru alimentare 12v?

Cu fierul de 8mm s-au incalzit firele de la sursa, am legat la 2 fire de +12(galben) si la 4 fire de masa. Sursa nu e de renume dar nici chinezarie ordinara, calitate slaba-medie.

 

In rest e foarte distractiv sa te joci cu el, atat ca se incalzeste foarte tare bobina de lucru. Banui ca e de 2-2.5mm firul ala. De ce se incalzeste, e normal? Am vazut ca mai toti o fac din teava, si o racesc cu apa, dar ma gandeam ca la jucaria mea sa nu fie nevoie.

Se poate cumva calcula puterea? Ma gandesc ca din sursa trage peste 15a poate chiar 20a daca s-au incalzit firele.

 

post-182507-0-36911200-1514919703_thumb.jpg

post-182507-0-97743700-1514921697_thumb.jpg

post-182507-0-04216400-1514921772_thumb.jpg

Link spre comentariu

Am revizuit montajul, am realizat un cablaj. Am realizat montajul cu bobina fara conexiune centrala, am adaugat si 2 diode rapide. Acum, cu montajul din poza consumul in gol este de 9A, probabil din cauza bobinei.

Ce nu imi place este ca nu incalzeste neferoase, si feroasele le incalzeste pana se inrosesc putin, oricat as tine fierul tot asa se incalzeste. Pentru temperatura mai mare ce trebuie, frecventa mai mare sau doar putere? Ca sa creasca frecventa trebuie capacitate mai mare in tank, si bobina mai groasa, cu putine spire?

Cu bobina asta voltajul pe iesire era 50-100v, dupa ce am mai adaugat 3uF a crescut la 250v, dar vad ca de incalzit tot asa incalzeste, poate ceva mai repede.

 

Sursa ma limiteaza mereu, probabil nu rezistau mosfetii daca era mai mare. o sa-l pun pe o baterie, sa vedem ce face.

A trebuit sa adaug si mufa de alimentare cpu, ca se incalzeau cele 2 fire galbene din cele 2 molex, deci trage amperaj mare, cred ca nu am eficienta pentru incalzire.

post-182507-0-47185300-1515091146_thumb.jpg

Editat de davidut5
Link spre comentariu

Nu stiu cat de relevante sunt masuratorile pe care le-ati efectuat intrucat pe bobina aveti inalta frecventa iar unele multimetrele nu masoara corect la acea frecventa. Si apoi de unde stiti ca ati ajuns la frecventa de rezonanta? Ca sa incalziti bine o bucata de fier, aveti nevoie pe putere, nu gluma. In link-ul de mai jos, se estimeaza ca montajul are cam 1600 W. Va las pe dvs. sa calculati cam ce inseamna aceasta putere "trasa" dintr-o sursa de 12 V si ce fel de cabluri va trebuiesc.

Aici aveti link-ul despre care v-am zis:

http://danyk.cz/induk3_en.html

Link spre comentariu

Igbt-ul este altceva, este pasul urmator.

Frecventa nu am cu ce sa o masor, dar cred ca scazand capacitatea condesatorului creste frecventa, eu am incercat mai multe variante de capacitati si bobine si am obtinut acelasi rezultat, ca in zeci de video-uri ce le-am vazut pe youtube. Acum sunt cam6uF pe tank.

Cred ca nu am nevoie de 1600w pentru a rosii bine un cui sau un ac gros chiar sa-l topesc.

 

Am si un filmulet pregatit....

https://www.youtube.com/watch?v=QqxMUS_R2OM&feature=youtu.be

Editat de davidut5
Link spre comentariu

Daca inteleg eu bine fenomenul, bobina pusa in paralel cu acea grupare de condensatori formeaza un circuit oscilant. Circuit care are o frecventa de rezonanta determinata de inductanta bobinei si capacitatea condensatorului. Eficienta maxima o sa o aveti atunci cand atingeti acea frecventa.

Link spre comentariu

Nu rezulta pe ce frecventa lucreaza in gol, respectiv in sarcina. Oscilatorul merge automat pe frecventa de rezonanta a circuitului, nu este nici o problema. Se incalzeste numai fierul deoarece frecventa este mica, incalzirea se face prin pierderi magnetice, nu prin curenti turbionari ca la neferoase. Condensatoarele se incalzesc? La frecventa mare trebuie condensatoare cu pierderi foarte mici (cu mica) si sarma de inalta frecventa (Litz) cu sute de fire izolate in paralel. La frecvente mari, sarma plina are sectiune efectiva mica si rezistenta mare.

Link spre comentariu

Eu am masurat voltajul pe oscilator cu gandul sa nu depasesc volajul condesatorilor. Prima incercare a fost cu unul de 3uF la 250v la care a iesit fum din firele de legatura(subtirele si alea) se incalzea si condesatorul. Cand am masurat aveam mult peste 250v, altul la fel nu am avut sa inseriez, si am pus la 400v am gasit cam de 3uF, si i-am depasit pana la 500v, nu s-au incalzit prea tare, doar unul care l-am dat jos, isi pierduse si din capacitate..

 

Condesatoare se incalzesc putin, cel mult calde, e si ventilatorul ala care sufla spre ele. Ma mir cat se tin mosfetii astia, cat am tras de ei, mai mult ca sigur nu sunt facaturi.

 

Am luat de pe ebay varianta de 1000w, dar si ala tot asa merge, din review-uri, doar inroseste, nu aduce la incandescenta nici nu mai vorbim de topit. Sa vedem cand o ajunge poate luna urmatoare, a costat cam 25$.

 

Deci el incalzeste pana la inrosire adica momentul cand metalul se demagnetizeaza PUNCT CURIE. Cand o sa incalzeasca neferoase, atunci o sa roseasca bine si feroasele.

post-182507-0-37388800-1515182731_thumb.jpg

Editat de davidut5
Link spre comentariu

Se pare ca aparatul meu masoara si frecvente, si am masurat cu el diferite combinatii de capacitati si bobine, de la 70khz la peste 300khz si rezultate mai bune sunt la frecventa mai mica. Si pentru scaderea frecventei e nevoie de capacitate mai mare. Problema e ca adaugand capacitate creste si consumul. Adaugand 3uF a crescut consumul cu peste 3A. In gol cu 6uF consuma 10,6A maxim la aparatul de masura, am scos 3uF si a scazut la 7A.

Link spre comentariu

Toți pun teava ca trec apa prin ea. La cel de pe eBay o sa cam trebuiască teava plus răcire.

La ăsta merge poate conducta de frâna din cupru de 5mm. Am găsit sarma și banda sa mai fac niște bobine mai mari sa vedem ce iese.

 

E foarte buna pentru șuruburi, se și găsesc dar sunt destul de scumpe. Sunt variante de mână, cu putere peste ce am eu, au poate peste 1kw.

Editat de davidut5
Link spre comentariu

Pe măsură ce frecventa creste, din cauza efectului pelicular, curentul are tendința sa circule numai pe exteriorul conducătorului și prin partea centrala nu mai circula deloc.

De asta utilizarea unei țevi de cupru este o ideie foarte bună, chiar dacă nu se circula apa prin ea pt răcire, pt ca scade costul bobinei fiind mai puțin cupru (cel central oricum nu este folosit) și în același timp devine și mai ușor tot dispozitivul.

Totuși ar trebui folosita o țeavă rezonabil de groasa. Eu m-aș orienta spre cea de genul celei folosite la AC-uri sau chiar frigidere, de minim 4-6 mm diametru.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări