Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ce inseamna vloss la un capacitor?


Postări Recomandate

Fiind vorba de un condensator electrolitic, asta e...chiar si asa e cam mult. La un nepolarizat 2% inseamna ca e de aruncat la gunoi.

Vloss reprezinta pierderile in dielectric, practic 2% din electronii de pe o armatura o zbughesc pe cealalta armatura a condensatorului.

Link spre comentariu

Am găsit și eu explicația dată mai sus de colegul @Spitfire și semnificația fizică pare destul de clară. Totuși o definiție exactă a termenului nu am găsit . Am impresia că este un termen ”inventat” recent în legătură cu multitesterele la modă dar chiar și așa aș fi curios să aflu o definiție exactă , adică în formule nu în vorbe.

Link spre comentariu

Din nou mulțumiri dar din păcate problema tot nerezolvată pentru mine .

Link-ul colegului @craciun reia în mare ce a zis @Spitfire. L-am citit de altfel. Nu lămurește ce este Vloss - cum se definește, cum se măsoară.

Link-ul colegului @manolo se referă la altceva . De fapt nu chiar la altceva pentru că vorbește despre pierderi dar nu vorbește despre Vloss.

 

Aș vrea să mă explic - pentru un condensator sunt definite mai multe tipuri de pierderi (după natura lor și după locul unde apar - în dielectric, în armătură, în fire , etc).

Acestea sunt înglobate de regulă în două rezistențe echivalente - una serie , ESR ( care și asta poate fi la joasă sau înaltă frecvență dar tot serie este ) și una paralelă care de regulă înglobează efectele curentului de pierderi (leakage current).

Ei bine, acest Vloss - dacă reprezintă o pierdere - unde se încadrează ?

Și de ce nu vorbește nimeni despre el cu excepția realizatorilor/utilizatorilor testerelor respective ?

 

Menționez că m-am referit mai sus doar la pierderi ( putere activă ) nu și alte neidealități ale condensatorului - ESL, neliniaritate , absorbție dielectrică, etc.

 

 

EDIT. O precizare, poate chiar reformulare. Cum se definește în mare Vloss am înțeles : în procente , între o cădere de tensiune și o tensiune inițială. Dar cine este tensiunea aia inițială și, mai ales, cine este căderea de tensiune , între care momente în timp e definită ? Mi-a dat impresia că e între momentul imediat dinainte de întreruperea curentului de încărcare și momentul de imediat după . Păi, dacă e așa, seamănă foarte bine cu ESR în impuls care este cam egal cu ESRhf.

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Pierderile unui condensator se definesc corect, in cataloage, prin tangenta unghiului de pierderi. Aceasta se masoara cu punti cinstite, cu semnal sinusoidal si la o anumita frecventa. Aparatelele moderne, mai mult testere decat aparate de masura, folosesc diverse semnale nesinusoidale sau impulsuri pentru a masura direct inductante si capacitati. Pierderile nu se mai pot defini trigonometric, ci dupa alterarea formei unui semnal. Fiecare tip de aparatel are alt mod de evidentiere a pierderilor, Vloss fiind unul dintre ele.

Link spre comentariu

Da, la cât s-a priceput Google să traducă, am găsit acolo aceleași întrebări și aceeași lipsă de răspunsuri .

Oricum, mulțumesc. Cel puțin m-am convins că nu sunt singurul nelămurit.

 

 

 

PS. Am și rîs puțin ! Iată un extras de traducere :

 

Sometimes, if not complete, the massive replacement of condoms is vital.

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări