Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Divagatii cu LED-uri


Postări Recomandate

Dintre


https://www.tme.eu/ro/Document/e39cefe548097c8158fd7ee61d91b231/LTPL-M03.pdf


si ​​


https://www.tme.eu/ro/Document/ca1d37931f9ee89f4b4271253ea1d8ff/OF-LM003-13Bx80.pdf


care este de preferat din punct de vedere al calitatii luminii redate?


Nu vreau strict din punct de vedere al randamenstului luminous (chiar este ultimul punct de pe lista) ci ma intereseaza mai ales din punct de vedere al felului cum randeaza culorile, CRI cit mai mare dar si o randare mai buna a culorii rosii.


Link spre comentariu

Produsul mai de calitate este cel LiteOn dintre cele doua, insa in linkurile tale nu mergi pe un produs, ci pe o familie.

 

 

Daca vrei calitate maxim posibila cromatic fara preturi exagerate - solutia este spre exemplu asta:

https://www.tme.eu/ro/details/pack-35fnl-ec5n/diode-led-de-putere-albe-cob/prolight-opto/

 

Asa ceva are CRI >95 si R9>90 ceea ce nu gasesti la produse mult mai scumpe. Si firma este credibila.

Problema este randamentul anemic, ca altfel ma bagam pe ele de mult... Tu ziceai ca nu iti pasa... asa ca este exact ce iti doresti - oricum produsul este relativ nou aparut.

Iar pretul este foarte OK, unii cer cu totul exagerat pentru asa ceva.

 

Daca vrei sa cumperi iti sugerez sa faci un group-buy, cred ca se gasesc interesati...

Link spre comentariu

Sesebe - pentru ledurile pe care le are Gabyh si care au fost foarte ieftine (10,5 lei bucata) la 30% incarcare (adica 7W) eficienta este 170lm/W.

Eu cam asta doresc in acest moment si nu este absurda pretentia, pentru ca se poate.

COBul despre care vorbeam cu tine este si mai scump si are si randamant semnificativ mai slab - din motivul asta am zis ca eu mai astept, mai ales ca lumina de COB normal cu CRI>80 mi se pare OK.

Daca insa accepti costul mai mare rezultat din achizitie / consum life-time mai mare / cost mai mare pentru un radiator mai capabil datorat randamentului mai mic - atunci sunt convins ca lumina cu CRI>95 si R9>90 va fi sigur si mai placuta.

Adica este o problema de optiune la acest moment si optiunea este ceva subiectiv nu este buna/gresita.

 

Fanelforum - Mai mult, poti sa mergi si mai departe, la randamente peste 200lm/W si puteri sub 3,5W - daca pui peste 6 COBuri sau mai multe.

Cu 8 COBuri cheltuiesti 42 lei in plus dar ai eficienta teoretica spre 250lm/W (?) ceea ce inseamna 1,7W per COB - adica incarcare 7%.

Asta pare cam extrem.

Dar beneficiul este ca 8 bucati de COB cu RTjct-caps de 1,2K/W care disipa numai 1,7W fiecare pot fi racite numai prin "prestatia" unui profil de aluminiu extrudat ordinar - corpul de iluminat poate sa devina foarte "suplu" dar racirea sa ramana suficienta. Si atunci nu cheltuim nimic pe radiatoare, asa ca suntem la acelas cost cu solutia cu 4 COBuri.

Poate sa fie in plus un avantaj ca iluminarea este mai uniforma fiind emisa din 8 puncte, distantate in spatiu (distanta este obligatorie, incat fiecare sa beneficieze de suficient profil de aluminiu pentru racire).

Si pentru ca fiecare COB va avea flux mai mic - si riscul de orbire a ocupantilor va scadea.

Link spre comentariu

Drept sa-ti spun eu ma orietez oricum spre un concept cu mai multe de astea: https://www.tme.eu/ro/details/pacl-115fnl-ecgn/diode-led-de-putere-albe-cob/prolight-opto/

Ceva cu 3 sau 4 buc alimentate mult sub puterea nominal si pot obtine la o putere de max 20W pe COB un randament de peste 150lm/W.

Pt mine un astfel de randament este mai mult decit sufficient.

 

Acum am spre exemplu intr-o camera fuorescent circular de 40W cod culoare 840 Philips cu ballast electronic facut de mine, cu un flux luminous de 2000-2200lumeni si este sufficient de bun.

Ca ideie in casa am iluminare aproape numai fluorescent cu balasturi facute de mine si in 9-10 ani de utilizare nu am schimbat tuburi decit unde se aprind si se sting des, in rest, in dormitoare de exemplu, am inca tuburile de acum 9-10 ani si functioneaza inca bine (nu sesizez scadere semnificativa a fluxului fata de unul nou).

 

Deci cu 25-35W in LED-uri si un flux luminous nominal de 2500lumeni dar reglabil intre <1000lm si >5000lm, ma declar mai mult decit multumit.

Toata problema o constituie aspectul final pe care-l pot obtine.

Fara un aspect final cit mai OK - ca de fabrica cum s-ar spune, nici nu intra in discutie LED-urile

 

Pretul mai mare al COB-urilor nu constituie neaparat o problema pt ca daca le fac cum trebuie le fac pt TOTDEAUNA adica pt minim 30 de ani.

Daca tuburile m-au tinut 10 ani dece sa nu ma tina LED-urile 30-40 de ani?

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Dx tu de unde dai sentinte ? Inoxul nu se foloseste la reflector din motive strict optice. Si eu m-am mirar acum cativa ani cand am lucrat pentru unii mai pretentiosi.

Aveau si aia fixurile lor, niciodata inox pentru ca formeaza un asa numit "fire ring" , am incercat si eu si chiar asa e.

Unul din aspectele pe care nu vreti sa discutati este confortul luminos. Ok, daca totul trece prin portofel, am vazut chiar pe aici oameni fericiti ca se ilumineaza cu leduri de bricheta. Cand ma refer la confort vorbesc despre uniformitatea luminii. Puneti niste lanterne pe peretii camerei (in mod sigur ati incercat in timpul penelor de curent) si veti vedea cat de obositoare sunt petele de lumina. Cam la fel era si cu becurile nanoleaf care iluminau in forme geometrice.

 

Ca sa nu o lungesc, puneti un reflector de inox si veti observa aparitia acelui fire ring. daca va place e ok.

Link spre comentariu

Gabyh - ti-am zis sa nu faci economie la surse - mai ales ca posibil te serveam eu cu ceva foarte bun si nu exagerat de scump...

Sa stii ca am avut o singura ezitare referitoare la firme - cand am trecut de la Cree la LiteOn -> si cum firma taiwaneza m-a servit impecabil, acum nu ma atrag decat produse de la ei si probabil de la Prolight - nu vad de ce sa caut altceva -> cand iau de la TME sunt linistit. Nici nu vreau sa consider furnizori incerti, precum Zextar - dar este normal sa inveti din greseli.

Parerea mea despre Bridgelux este ca sunt OK, dar nu am o sursa convenabila si credibila.

Citizen - ce vad pe TME nu este deloc competitiv.

 

Cocochannel - nimeni nu a precizat ce finisare are reflectorul de inox. Dar Inoxul poate fi si acoperit si multifatetat... Eu eram incantat de existenta unui reflector si a unei separatii termice. Mecanic inox este foarte bine.

Posibil sa ai intru-totul dreptate din punct de vedere optic - eu nu am aprofundat cazul particular al inoxului... Dar in cazul realizarii multifatetate cam oricum ai rezultate bune.

La fel sunt rezultate bune cu finisare alba / sau cu finisare mata.

Oricum reflectoare multifatetate de plastic metalizat sau de aluminu (lucios/mat) si de plastic alb - cu toate am avut rezultate bune in practica.

 

Fanelforum - adica sunt probleme de fiabilitate cu o sursa modesta ca asta:

https://www.tme.eu/ro/details/apc-16-350/surse-de-alimentare-pentru-led/mean-well/

???

Vezi DS - MTBF 1.145.000 ore.

Adevarat ca MTBFul este dat la 25 grade, dar oricum statistic vei avea viata de 2-3 ori mai mult ca un COB/LED.

Si nu sunt China, sunt Taiwan.

Parerea mea este ca sansa sa faci ceva mai bun este spre zero...

 

Sesebe - ce ai spus plus ideea de a lua ceva scump este OK.

Insa probabil ca poti sa economisesti mult fara scadere mare a performantei resimtite - in sensul ca o persoana normala nu va simti diferente subiective intre solutia ta si una costand pe jumatate.

 

Cu aspectul este problema ta si este si decizia ta - nu vad nici o discutie, gusturile nu se discuta.

 

Ca "balansare" a unor solutii scumpe - pentru a nu dezechilibra lucrurile sa nu te gandesti atunci decat la radiatoare Mingfa si sursa Inventronics si probabil reflectoare aluminiu Ledil sau similare.

 

 

Ai insa o problema filozofica

- in regim se exploatare casnica LED/COB corect racite (Tj<85 grade) au speranta de viata 50 ani.

- buba este ca la 3-5 ani ce este luat acuma va deveni desuet

Imi aduc aminte ca (nu multi ani in urma) eram extaziat de ledurile emitter Cree cu peste 100lm/W sau CRI superior lui 70. Astazi iei din Taiwan CRI>95 si randamente peste 200lm/W si nu scump.

Probabil dinamica se va incetini progresiv, dar nu cred sa se ajunga repede la regim stationar.

 

Si atunci singura solutie rationala este sa faci o instalatie care sa reziste 50 ani, adica corp iluminat + racire + alimentare -> dar sa prevezi din start existenta de upgrade-uri macar initial la 5 ani.

Upgrade fiind numai inlocuirea COBului cu unul competitiv la momentul respectiv, pentru ca restul instalatiei nu are probleme de imbatranire morala.

 

Ca ne place sau nu, exact asta este situatia si nu prea ai ce-i face.

Nici GSMuri nu stiu cine mai foloseste ceva vechi alb-negru... sa faci upgrade este normalul.

Link spre comentariu

Oricum o sa mai treacă ceva timp pina o sa fac corpurile de iluminat.

Trebuie să-mi proiectez sursele de alimentare pe care vreau sa le fac reglabile (asta nu-i neapărat greu) dar controlul reglajul e mai dificil cum vreau eu.

Radiatoare am găsit să-mi placa numai modele foarte scumpe. Peste 160Ron cel mai ieftin dar unul singur în tara, iar pe ebay sint foarte puține și tot scumpe. Sint cu heat-pipe-uri.

Deocamdată am sa fac numai niște teste sa vad cit de eficienta este soluția de răcire.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Pai iarasi ne incurcam in filozofie.

 

Daca vrei sa iei COBurile alea (adica daca esti dispus sa cheltuiesti o groaza de bani) in nici un caz nu doresti sursa bricolata decat daca esti vreun specialist in asa ceva si ai sute de realizari proprii diferite si date statistic semnificative de fiabilitate. Nu mai vorbesc de utilare...

Caz foarte improbabil...

Cu o suma rezonabila gasesti surse premium, ti-am recomandat deja Inventronics care au posibilitatea de reglaj - ramane doar comanda sa o adaptezi cum vrei tu.

O astfel de sursa are PFC activ, randament bine peste 90% si MTBF mai mare sau similar cu speranta de viata a COB - asa ceva nu bricolezi decat daca esti in situatia descrisa mai sus... altfel nu.

 

Pentru puterea zisa de tine adica 20W din 3-4 COBuri iti ajung radiatoare de 5K/W cu rezerva.

Si daca te duci spre 3-4K/W ca esti supra-pretentios iti ajung radiatoare uzuale si ieftine, adica sub 20-30 lei maxim.Ce heat-pipe pentru asa ceva?

 

Eu iti spuneam ca poti gasi Mingfa, care sunt premium pe la 120-150 lei dar asta era pentru ceva sub 1K/W, defapt poti gasi si 0,55K/W exact la pretul respectiv - dar asta era pentru puteri de multe ori mai mari decat ce preconizezi tu.

Gasesti de la Mingfa si ceva pentru cazul tau, dar te descurci cu 30, maxim 40 lei si este radiator si dedicat si premium.

Din moment ce si cel de 0,55K/W nu apeleaza la heatpipe-uri vizibile (nici nu cred sa fie incluse in profilul extrudat) nu vad de ce sa vrei neaparat asa ceva cand se poate mult mai simplu.

Simplu inseamna fiabil.

 

 

Teste de racire nu faci decat daca esti foarte lipsit de experienta si nu stii cum sa faci montaj termic corect. Altfel achizitia o faci calculand RTjct-mediu si asta ajunge.

Ai in DS RTjct-caps / RTcaps-radiator va fi sub jumatate din cea anterioara daca stii sa montezi corect / si rezistenta radiatorului o ai si pe ea in catalog daca iei ceva ca lumea.

Deci ce teste?

Si de ce?

 

Evident ca pe instalatia finala faci teste, ca nu cumva sa fi gresit ceva - si daca da, atunci corectezi.

Dar in faza initiala, de proiectare si achizitie absolut nu ai nevoie de asa ceva, daca ai macar experienta redusa in asa ceva / sau daca are cine sa te sfatuiasca.

Asta pentru ca doar analiza unor date existente pe internet este de ajuns pentru cineva care are putina experienta.

 

Situatia este cu totul alta cand se folosesc cine stie ce radiatoare recuperate si nepotrivite pentru COB, atunci evident ca si eu recomand testari serioase.

 

 

PS

Cheltuind mult si cu piese exotice (... heatpipes, in cazul asta...) nu vei face decat risipa.

Ceva facut cu risipa si piese exotice nu este cu nimic mai bun ca functie fata de ceva facut cu ratiune si fara nimic nejustificat functional - ba chiar are sanse ca sa fie mai complicat, deci mai prost, macar la fiabilitate.

Un mecanism bun, facut de cineva cu bun simt si/sau experienta are strict ce este util rezultatului si nimic inutil in plus.

Link spre comentariu

......................................................

 

Teste de racire nu faci decat daca esti foarte lipsit de experienta si nu stii cum sa faci montaj termic corect. Altfel achizitia o faci calculand RTjct-mediu si asta ajunge.

Ai in DS RTjct-caps / RTcaps-radiator va fi sub jumatate din cea anterioara daca stii sa montezi corect / si rezistenta radiatorului o ai si pe ea in catalog daca iei ceva ca lumea.

Deci ce teste?

Si de ce?

 

Evident ca pe instalatia finala faci teste, ca nu cumva sa fi gresit ceva - si daca da, atunci corectezi.

Dar in faza initiala, de proiectare si achizitie absolut nu ai nevoie de asa ceva, daca ai macar experienta redusa in asa ceva / sau daca are cine sa te sfatuiasca.

Asta pentru ca doar analiza unor date existente pe internet este de ajuns pentru cineva care are putina experienta.

 

Situatia este cu totul alta cand se folosesc cine stie ce radiatoare recuperate si nepotrivite pentru COB, atunci evident ca si eu recomand testari serioase.

 

...................................................................

 

Se vede ca nu ai citit deloc postari de-ale mele.

1. sint perfect capabil sa-mi fac ce fel de sursa vreau eu, am unele facute de mine care desi nu le consideram ok si erau pe lista sa fie schimbate cit mai repede, au depasit 9 ani de functionare in conditii destul de vitrege cu trigerare multipla a protectiei termice functionind ingropate in zid fara pic de ventilatie.

2. am acasa dotari suficiente (ex osciloscop digital LeCroy, printre altele) ca sa pot testa si regla cam orice tip de sursa iar daca imi trebuie mai mult am la servici cam orice mi-as putea dori (mai putin un spectrometru pt lumina)

3. dupa cum am precizat, aspectul final este pe primul loc si apoi urmeaza calitatea luminii, iar radiatorul cu heat-pipe-uri nu l-am ales din motiv de disipatie ci pt aspect. Am vazut chiar si mai faine dar nu-mi pot permite sa dau chiar atitia bani pe un simplu radiator (dar cum arata unul de ala....mama-mama si poate disipa pasiv peste 80W mentinind

o temperatura de sub 70grade C)

JQAWQO7.jpg

din pacate sint greu de gasit si scumpe. eu m-am orientat spre alte modele ceva mai ieftine.

4. deci colegii mei care fac teste termice la fiecare sample de pe fiecare proiect dezvoltat (pe linga simularile termice facute de alti colegi), sint lipsiti de experienta si si nu stiu sa faca un montaj termic corect, ca ideie, avem si utilizam la servici in unele proiecte T.I.M. care nici macar nu este pe piata (inca?!?) (T.I.M. = thermal interface material)

5. in ultimii 2-3 ani am lucrat la servici aproape exclusiv in domeniul masuratorilor termice - de impedanta termica. Experienta.....mda nu am facut pina acum um proiect cap-coada cu LED / COB-uri.

6. cind vrei sa faci un proiect de calitate faci TOATE testele pe care le poti face, chiar daca unele dintre ele sint banale sau par useless.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Citeste bine ce am spus eu.

Mai este mult pana vei ajunge sa faci ceva comparabil cu SMPS-CCurile profesioniste, fie chiar si MeanWell.

 

Detaliile tale personale sunt nerelevante nu intereseaza pe nimeni, iar aici sunt Off-topic. Si nici nu fac mai valabile destule afirmatii gresite.

 

Aici inceteaza OFF-TOPICUL altfel intervin.

Link spre comentariu

.......................

Mai este mult pana vei ajunge sa faci ceva comparabil cu SMPS-CCurile profesioniste, fie chiar si MeanWell.

...........................

 

MeanWell nu-s chiar asa de smechere cum se crede.

 

Am dat un exemplu foarte aratos de solutie de racire pt COB, solutie care poate inlocui cu succes o lustra clasica, DECI NU COSIDER CA SINT OFF TOPIC.

 

Uite si varianta pt 95W:

grzkRZX.jpg DEWeJhN.jpg

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: Postarea ta va necesita aprobare moderator înainte de a fi vizibilă.

Vizitator
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări