Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Zgomot la deck Technics RS-B505


Postări Recomandate

Va salut. Pun si eu o intrebare aici, poate cineva s-a lovit de aceasta situatie si-mi poate da un sfat.

Am un deck Technics RS-B505 si care, in timpul functionarii scoate un sunet asemanator unui greier. Sunetul nu este permanent si nu este in sau pe partea de sunet/electronica. Se aude undeva in zona mecanicii, dar nu am reusit sa-l izolez si este perceptibil cu muzica in surdina, nu este permanent ci apare aleator si doar pe redare/inregistrare. Pe functiile de derulare nu se aude. Un link unde am incarcat inregistrarea acest zgomot: https://www.youtube.com/watch?v=r5rSfyxVQDY&feature=youtu.be

Multumesc.

Link spre comentariu

Credeam ca este sunet de role de cauciuc imbatranite (posibil rola presoare)... dar ascultand nu pare...

 

Oricum este ceva mecanic, deci se impune din start o revizuire mecanica completa cu curatire si gresare, cum spune colegul mai sus, dar pentru tot mecanismul. Daca tot faci asa ceva trebuie sa "estimezi" daca tot ce este de cauciuc este in stare functionala 100% pentru ca de multe ori isi cresc prea mult consistenta si le scade aderenta, asa ca aluneca in pasi mici, deci provoaca o oscilatie, care daca este la frecventa audibila se apropie de ce ai tu.

Dar nu sunt Mafalda, asa ca poate sa fie si alta cauza, rezolvata tot printr-o revizuire totala.

 

Volantul se invarte in permanenta, ar face zgomot permanent - deci nu de acolo vine treaba, daca fi cazul din acea zona, ar fi mai curand o problema de lagare.

Link spre comentariu

Ar fi util un test cu <punerea> si <iesirea din> pauza.

 

Daca zgomotul apare/dispare eu zic ca este in primul rand de verificat cauciucul rolei presoare / apoi de gresat si verificat axul ei.

In ultimul rand ar fi verificarea lagarelor volantului si gresarea lor, dar zgomot de acolo ar insemna joc foarte mare in lagare, si activat numai cand exercita presiune rola presoare - dar ar fi dat semne prin variatii de viteza.

Link spre comentariu

Multumesc pentru sugestii. Am demontat partea mecanica din carcasa si am scos motorul cabestan (drive play) de pe sasiul mecanicii. Initial am crezut ca scartaie cureaua pe fulia acestuia, cu toate ca a fost schimbata acum un an jumatate. Cam de pe atunci au inceput si zgomotele, care s-au inmultit si amplificat in timp.

L-am pornit si dupa cateva secunde a inceput zgomotul. Provenea de la lagarul axului, din capatul cu colectorul. Cu toata sila l-am demontat si al pus, cu un varf de ac, putin ulei folosit in ceasornicarie, la ambele lagare ale motorului. Am gresat usor, cu acelasi tip de ulei si lagarul cabestanului. Le-am adunat la loc si acum functioneaza ireprosabil. As mai dori, totusi, sa inlocuiesc capul cu unul GX. Va multumesc inca odata.

Link spre comentariu

Felicitări pentru succesul operațiunii. Inlocuirea capului cu unul gx nu este usor de realizat. Necesita schimbarea valorilor din rețelele de egalizare a caracteristicilor de frecvență la redare si înregistrare. Tipic sunetul de cap tare (fetita, sticla) este rigid. Are avantajul unei utilizari îndelungate dar capete moi urca mai bine in frecvență si la play si la rec. Totodata se datorează mai greu si deasemenea necesita demagnetizare rar sau deloc. Nu cred ca se justifica modificarea. Dar daca vrei sa experimentezi.... Poti incerca alt tip de cap apropiat ca impedanta. E mult de povestit pe tema asta dar doar nostalgicii mai savurează magnetic tape. Si eu păstrez vintagele cu bandă vreo 3 rostov n7150 de la philips si vreo 7-8 deckuri diverse. Am un dublu deck villma ukrainian senzational o uzina mecanica si electronica. Spor la shurubarit si Crăciun linistit !

Link spre comentariu

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: Postarea ta va necesita aprobare moderator înainte de a fi vizibilă.

Vizitator
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări