Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
Guest fingeru

Masurere rezistente cu PIC

Recommended Posts

Guest fingeru

Ma poate ajuta cineva cu o problema? Ma intereseaza cum as putea face ca sa masor o rezistenta prin un PIC. adica ma intereseaza daca e peste 100K sau sub (sau ceva schema care sa transforme direct in semnal digital (< 2k => 0; > 2k => 1 (nivele logice)), Sau ce tranzistor sa pun care sa se prinda de faza asta? As prefera cu un tranzistor ca sa nu folosesc adcon-u PIC-ului. Eu pe linia respectiva am +5V si rezistenta fata de alimentarea de +5v de 2k. im monetul in care inchid linia,, rezistenta fata de +5V e 0.

Link to comment
Share on other sites

Salutare,cred ca cel mai simplu si corect este sa folosesti fie un comparator fie un operational, eventual operationalul urmat de o poarta logica cu trigger schmidt pentru a nu avea nivele de incertitudine.Legi un divizor intre 5V si masa. Aceiasi legatura, divizor, format drintr-o rezistenta cunoscuta si rezistenta care te intereseaza. Apoi comparatorul va compara nivelele de tensiune de la iesirea celor 2 divizoare si gata.

Link to comment
Share on other sites

Informatiile furnizate sunt cam confuze:- ce legatura e intre cei 100K si cei numai 2K?- esti sigur ca referintele pentru rezistentele indicate sunt +5V?Care este precizia comparatiei? (ar putea fi folosit si un tranzistor, dar precizia va avea mult de suferit; asta ar putea fi insa acceptabil daca ne gandim la diferenta intre 100K si... 2K)Pune si tu un desen ceva din care sa se inteleaga despre ce e vorba (asiguram drepturi de autor :) )

Link to comment
Share on other sites

Guest fingeru

Pe mine ce m-ar interesa e sa fac ceva schema cu un tranzistor care sa scoata 5V in momentul in care intre intre baza si +5v nu mai este rezistenta. Normal el ar trebui sa fie pe 0V (cat timp e rezistenta prezenta) iar in momentul in care rezistenta respectiva "cade" sub 1K (or something) sa scoata 5V. Cum as putea sa fac asa ceva?

Link to comment
Share on other sites

Pai vezi cum esti!Daca e adevarat ca asta e de fapt problema, atunci solutia poate fi mult mai simpla (dupa cum banuiai).Presupunem ca "linia" de care vorbeai este de fapt cea care aduce "rezistenta" intre un fir si... plus (care pare a fi al doilea fir :) , daca insa "referinta" e masa, se schimba un pic datele problemei, dar principiul e acelasi).Principiul este ca intre starea "avem rezistenta" si cea "nu avem rezistenta", diferenta de... rezistenta (ca valoare) sa fie considerabila. De exemplu, daca rezistenta cu pricina e de 10K sau chiar 100K, nu e o problema. Daca insa e de 10M, atunci s-ar putea sa fie unele.Schema "solutiei" e una "clasica" de "inversor" cu un tranzistor bipolar - T (se poate si cu (MOS)FET, mai ales daca rezistenta in cauza are valoare mai mare):- de la baza la masa o rezistenta - Rbe (de fapt e vorba de un rezistor, rezistenta fiind marimea a carei valoare o masori, dar asta e filozofie :) )- valoarea ei se calculeaza astfel incat "divizorul" pe care-l formeaza cu "rezistenta" (aia a ta de pe linie) sa dea cam 1V fata de masa, ignorand tranzistorul; poate fi si mai mult de 1V, dar prea mult nu are rost, iar mai putin s-ar putea sa genereze... intarzieri (asta in alt episod)- emitorul transzistorului il pui la masa- intre colector si +5V (parca atatia erau) legi o alta rezistenta - Rc- valoarea ei e ceva de genul "rezistenta"/factor, unde factorul asta e ceva de genul 10-100; daca rezulta un curent prea mare (stii tu: (+5V-Vcesat)/R), atunci poti s-o pui mai mare, dar iar pot apare... intarzieri (ufff, teoria asta)- tranzistorul se alege sa "tina" curentul din colector, dar daca nu iti ajunge unul cu Icmax=100mA inseamna ca trebuie sa mai umbli putin la... concept- iesirea este din colectroul tranzistoruluiTot calculul porneste de fapt de la faimoasa rezistenta.Un exemplu de calcul:Vcc=+5VR=10K=>Rbe ~ 2k2/min 0,125W :)Rc ~ 1K/min 0,125WT = orice tranzistor npn de uz general (BC diverse)Atentie!!!Daca rezistenta nu e de fapt "uite-o/nu-i" poti avea probleme cu interpretarea semnalului "digital" de iesire, pentru ca poate deveni mai... analogic pentru un timp :d

Link to comment
Share on other sites

Sau si mai simplu, adica mai putin componente si fara fuga in temperatura a tranzistorului: pe aceeasi line a ideii descrise de Abramburel, doar ca se foloseste comparatorul din interiorul PICului. Nu este specificat ce PIC este, dar presupun ca e versiune cu comparator intern. Comparatorul din PIC are si o referinta ajustabila soft.Cirip

Link to comment
Share on other sites

Guest fingeru

Thanks Abram burel, insa am o mica problema cu implementarea. Daca am inteles eu bine e cam aprox ca in schema de mai jos (am incercat si fara R4, dar nu cred ca ii prea placea). Eu am simulat treaba asta in Proteus (ISIS) si nici cum nu cade tensiunea pe colector (e tot timpul 4.99V). La mine R2 e cam batut in cuie (2k)

 

http://img389.imageshack.us/my.php?image=jostm0.png si

http://img501.imageshack.us/img501/8338/susgq5.png

 

EDIT: Am reusit modificand R1=3k si R4=34K sa obtin o variatie de la 1.53V la 3.29V (dar cred ca e curentul scurs prin colector) asa ca tot rau e :)

Link to comment
Share on other sites

Pai in schema aia e cu totul altceva decat se intelesese referitor la "rezistenta".Eu am interpretat faptul ca "nu e" prin rezistenta infinita (adica lipseste, linia "deschisa"), si in realitate ea e "in scurt"!E mult mai complicat (daca nu imposibil) ca in conditiile astea sa faci un tranzistor sa se satureze (in scurt, comutatorul inchis) si sa se blocheze (cu rezistenta, comutatorul deschis).Mult mai sigura e in acest caz solutia lui Cirip (sau un comparator extern).

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines