Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sfat amplificator pentru casti


Kreator

Postări Recomandate

Buna ziua,

 

Azi mi-a sosit o pereche de casti Audio-Technica ATH-M50x pe care am comandat-o de BF, si vreau sa-mi fac un amplificator pt ele.

Dupa ce am studiat mai multe variante, l-am gandit pe asta:

 

post-175068-0-94574600-1511200433_thumb.png

 

Tensiunea de alimentare e +-15V.Schema e functionala?

Prin cutia cu piese am LME 49740 pt operational. E OK?

"Finali" vreau sa folosesc MJE 15032 cu MJE 15033. Sau sunt OK si BD139 / BD140?

 

Multumesc.

Editat de Kreator
Link spre comentariu

Dupa mai multe optimizari am ramas la schema asta:

post-175068-0-47612500-1511820152_thumb.png

Se aude bine, curat si corect.

Tensiunea de alimentare +-9V. Curentul de mers in gol prin tranzistorii finali este de 15mA. Offset-ul pe iesire de 3mV.

Partea cea mai neplacuta este ca nu vrea deloc cu LME49740 ci doar cu TL084 (care nu-i chiar audiofil). Daca montez LME49740 autooscileaza si scoate fara semnal un sunet ascutit, de nivel redus, dar este acolo. Cu TL084 (de la TI) este total mut. Am incercat decuplari, mase luate din diferite puncte, schimbat 3 LME-uri tot asa face. Pe mine LME m-a doborat!!! :tryre Nu mai am nici o idee ce sa-i fac!!!

Daca aveti vreo idee ce i-as putea face sa mearga si cu LME va rog frumos s-o spuneti.

Va multumesc.

Editat de Kreator
Link spre comentariu
Victor, on 28 Nov 2017 - 12:15 AM, said:

Pune un condesator de decuplare ( 10 nF ) direct pe pinii de alimentare @11 si @4 , fix pe spatele PCB-ului , cu siguranta vei scapa de auto oscilatii .

 

Eu am proiectat PCB-ul, cu 2 conzi SMD de 100n intre pini si masa, exact in "interiorul" acestuia (intre pinii 3-4 si 11-12). Voi mai pune unul de 10n intre 4 si 11.

Multumesc Victor!

Link spre comentariu

Revin cu informatii, dar din pacate sunt fara rezultatele scontate.

Am pus un C de 10n cu picioarele cat mai scurte lipite direct pe pinii de alimentare ai LME, fara si apoi cu conzii de decuplare de 100n intre pini si masa.

Am marit rezistentele din reactia negativa la 47k, a.i. castigul pe fiecare etaj de amplificare sa fie supraunitar (cu toate ca in DS scrie ca-i stabil la amplificare unitara), apoi le-am suntat pe toate cu cate un 100p.

Rezultatul este neschimbat: se mentin autooscilatiile ele sunt de nivel mic, dar sunt!Ceea ce ma surprinde este ca TL este mut iar LME e naravas.

Voi reproiecta cablajul oferindu-i o masa mai generoasa si compensarile nesecare.

Link spre comentariu

Cristi, uite ce zic altii.

 

"Je reviens donc sur cette question d'accrochage HF avec les circuits intégrés rapides... mais j'espère que mes observations pourront être utiles.

 

On peut considérer que les courants d'entrée sont très faibles, il en résulte que la somme algébrique du courant de sortie et de chacun des deux courants d'alimentation est à peu près nulle, si on suppose qu'il n'y a aucun autre fil d'entrée ou de sortie.

 

Si on considère les découplages comme parfaits, cela n'a pas de conséquences. Mais les découplages parfaits ça n'existe pas. Donc si soudainement la sortie se met à débiter un courant positif par exemple, alors l'alim (+) va consommer plus, et l'alim (-) consommer moins. Sur des deux bornes, une impulsion négative va apparaitre, le temps que les découplages fassent effet. Tout ça se passe au millionième de seconde.

 

On voit bien que finalement sur les bornes d'alimentation il apparait un signal inversé par rapport à celui de la sortie. Et en conséquence tout couplage capacitif ou inductif entre une borne d'alim et l'entrée (-) aura le même effet qu'un couplage de la sortie avec l'entrée (+). D'où accrochage si l'ampli est très rapide et les découplages foireux.

 

La situation empire si l'impédance de charge de sortie est faible, et si l'impédance en série dans l'entrée (-) est forte. On voit aussi que le fait de mettre un condensateur genre 0,1 uF céramique entre les bornes d'alim ne changera rien à ça.

 

Mais il y pire (si, si) Si l'ampli sort un niveau élevé et que les étages de sortie de cet ampli passent en classe B, alors les courants consommés aux bornes d'alim deviennent inégaux (en grandeur, ils sont déjà de signe opposé). Si on imagine un signal sinus, il apparait sous forme de demi-sinusoïdes, avec un taux élevé d'harmoniques de rang très élevé : on imagine facilement ce qui se passe si ça retourne aux entrées, que ce soit l'une ou l'autre. Evidemment en l'absence de signal on ne remarque rien.

 

Pour éviter cette calamité, il faut absolument que les deux condensateurs de découplage soient très proches, et aient leur connexion de masse commune (un seul trou et les deux fils dedans, pour les composants traditionnels) de manière à ce que les harmoniques s'annulent en ce point. Sinon ils risquent d'aller se promener un peu plus loin."

 

Ai putea simula ca sa vezi daca ceea ce zice francezul poate fi replicat si recunoscut ca problema.

 

Spor la treaba!

Editat de thunderer
Link spre comentariu
formernc, on 30 Nov 2017 - 1:42 PM, said:formernc, on 30 Nov 2017 - 1:42 PM, said:

Abia cu 47k in reactie, castigul e un pic peste 1...trebuie compensat agresiv, chiar si cu 1nf daca e nevoie.Sunt cazuri cand se compenseaza si cu 10nf (nano!)Sa speram ca e din decuplari...eu decuplez doar cu 100nf intre plus si minus.

 

Castigul nu e dat de R2/R1 = 47k / 22k = 2,1? Sau nu stiu eu bine? Voi pune 100k in reactie atunci suntat de 1n.

Apropo: C asa mari in reactia negativa nu scade SR-ul amplificatorului sau raspunsul in treapta?

 

thunderer, on 30 Nov 2017 - 2:45 PM, said:thunderer, on 30 Nov 2017 - 2:45 PM, said:

.... se poate pune un 22k sau mai mult in serie cu acel 100p.

 

Dar, tare imi e ca nu e consumul simetric, dupa cum zice francezul.

 

OK! Voi face si asta si voi masura si consumul. Apropo LME-ul se incalzeste in functionare, el fiind caldut. Am 3 buc si la toate se intampla fenomenul asta!

 

Multumesc tuturor pentru interes si sfaturi. Sigur cu ajutorul d-voastra ii voi da de capat!!!

Editat de Kreator
Link spre comentariu

Am reproiectat cablajul a.i. traseele sensibile sa fie cat mai scurte in special cele de feed-back spre nodurile critice, si am separat masa de semnal de masa de forta.

 

post-175068-0-14339700-1512138220_thumb.png

 

Compensarile le voi face direct pe spatele cablajului tot din aceleasi considerente.

Daca aveti sugestii referitor la cablaj va rog sa le spuneti, a.i. pana luni cand imi voi cumpara o placa cu fotorezist, sa le pot face.

Multumesc.

Editat de Kreator
Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

... and winner is ...... OPA4134 SoundPlus™ de la TI!

Am refacut cablajul schimband AO cu OPA4134 varianta SMD si cam tot ce tinea de el am folosit tot SMD-uri.

Am tinut cont de tehnicile de proiectare a cablajului indicate de cei de la TI. (multumesc lui @vlad228 pt sursa de inspiratie)

post-175068-0-81583400-1514626113_thumb.png

in proiectarea cablajului am incercat sa pastrez structura de quadrupole si sa separ cat mai mult posibil traseele de semnal mic de cele de semnal mare. Am folosit doua mase, una pt semnal mic si una de forta.

Cablajul a iesit asa,

post-175068-0-68844100-1514626651_thumb.png

Nu am facut nici o compensare pe calea de semnal pt eliminarea autooscilatiilor, singurul condensator fiind del de 100p din LBF, iar pe alimentare am folosit 10n intre pinii de alimentarea a AO si 100n intre ei si masa, si muuulti electrolitici decuplati cu 100n pe alimentari.

Schema finala e asta:

post-175068-0-71198100-1514627483_thumb.png

In aceasta configuratie amplificatorul nu auutooscileaza deloc, nu are brum iar zgomotul de fond este inexistent.

In simulatorul Multisim distorsiunile sunt de 0.002% dar asta nu conteaza pentru mine fiindca amplificatorul se aude foarte bine pe castile mele Audio-Technica ATH-M50x.

Realizarea practica:

post-175068-0-17472600-1514630767_thumb.jpg

Le multumesc tuturor pentru sfaturile date si va urez "LA MULTI ANI!!!"

Editat de Kreator
Link spre comentariu

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: Postarea ta va necesita aprobare moderator înainte de a fi vizibilă.

Vizitator
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări