Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Tranzistori cu Ge

Evaluează acest subiect


oprea_m

Postări Recomandate

Va salut,

Nu, oscilograful era ''curat'' in sensul ca nimeni mai umblase printr-ansul afara de mine. Chiar a treuit sa-i inlocuiesc un tub mic stabilizator cu altul dar de parametrii oarecum diferiti, deoarece avea un terminal rupt.

Orisicum nu asta conteaza acuma. Mai sus am dat cartea tehnica a masinii. In cartea aceea apare o schema a atenuatorului si amplificatorului pentru ox. Amplificatorul este alcatuit din doua parti: etajul amplificator diferential cu reactie si etajul amplificator diferential final care debiteaza pe placile de deflectie. La un moment dat m-am apucat sa masor tensiunile terminalelor tranzistorilor cu Ge de acolo. Am gasit la Q202 tensiuni normale iar la Q201 am gasit o anormalitate in tensiunile terminalelor. M-am dus cu gandul ca nu era alimentat corespunzator asa ca am inceput a dezlipi cativa rezistori pentru a masura tensiuni negative. Rezistorii i-am gasit bine dar tranzistorul acela nu parea a fi bine. La un moment dat am dezlipit conexiunile tranzistorului si l-am scos din circuit sa il masor cu aparatul. Aparatul a refuzat sa coopereze dar pe diod-tester tranzistorul a iesit bine asa ca l-am lipit inapoi in circuit dupa ce i-am luat numele: 1853-0001-524. Asta ii e numele si totodata si seria.

Apoi ceva m-a facut sa dau drumul aparatului macar pentru ultima oara in seara aceea si mare surpriza: lucra normal!! Afisa trasa pe orizontala asa cum ar trebui s-o afiseze modelul 130C. Nu mai afisa trasa pe verticala sau doua trase pe orizontala. Parerea mea este ca la terminale tranzistorul oxidase. Orisicum am stiut ca avea legatura cu amplificarea pe orizontala de cand am vazut deranjamentul. Tranzistorii astia is foarte ciudati..... Ultimul oscilograf de la HP pe care il mai iau va fi model 120B numai cu tuburi.

In prezent aparatul functioneaza bine dar mai are cateva probleme cum ar fi un tub cu microfonie in etajul amplificator pe oy. Vedeti Dv. acest aparat cam are o istorie... credca a fost lovit cu ciocanul in dreptul intrerilor pentru verticala...nu stiu sigur dar legatura la masa cu piulita izolatoare este ruptaad e la jumatate. Probabil lovit cu ciocanul.

Mai are nevoie sa fie calibrat cu un generator de semnal dedicat si, zic eu, cam asta ar fi.

 

STima,

Editat de oprea_m
Link spre comentariu
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări