Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Idee monitorizare incarcare acumulatori 12v sau 24v


Postări Recomandate

Dioda serie se pune pentru a preveni descărcarea bateriei spre încărcător - când se ia curentul de pildă. În funcție de schema încărcătorului este posibil să treacă un curent destul de mare .

Protecția la legarea inversă a bateriei se face uneori cu siguranță și diodă antiparalel. Dar e posibil ca bateria să fie destul de descărcată ca să nu ardă siguranța .

Soluția corectă este, așa cum s-a spus mai sus, de a monitoriza tensiunea pe baterie înainte de a conecta încărcătorul.

Link spre comentariu

Poti incerca schema asta, pe care eu o folosesc de ceva timp si merge perfect:

 

red.jpg

 

Functionarea e simpla, atunci cand tensiunea la bornele bateriei ajunge la 15, respectiv 30V, diodele Zener se deschid. La randul lor vor deschide tranzistorul T3, care va pune la masa baza grupului Darlington format din T1 si T2, intrerupandu-se astfel automat incarcarea.

Am pus diode de 15 si 30V, valori mai mari deci decat 14.4/28.8V, pentru ca atunci cand se intrerupe incarcarea, tensiunea la bornele bateriei va ajunge exact la valorile care trebuie.

Am zis in mod simbolic T1= 2N3055...se va alege un tranzistor mai modern, care sa suporte un curent mai mare si in felul asta nu va mai fi nevoie de radator.

In plus nu mai e nevoie de transformator cu prize, iar comutatorul K este de tip miniatura, prin el trecand un curent f mic.

Editat de Mark S
Link spre comentariu

Curentul e determinat de rezistenta de 4k7 a grupului Darlington. In fapt acea rezistenta determina rezistenta interna a etajului Darlington, impreuna cu factorul beta al celor 2 tranzistori. Experimental mi a dat valoarea de 4k7, valoare la care T1 nu se incalzeste exagerat cand bateria e f descarcata.

Totusi, ptr mai multa siguranta acea rezistenta de 4k7 se poate mari, si/sau, in serie cu bateria poate fi pusa o bucata de nichelina, ca limitator de curent. Ori un bec de amperaj mare.

Desi ptr o valoare corecta a rezistentei si folosirea unui tranzistor de mare amperaj, nichelina e inutila..

Link spre comentariu

Daca ai trafo bun si cu bateria descarcata diferenta de tensiune este sa zicem 10V / 8A inseamna 80W

Sa vedem cum disipi asta cu o singura capsula...

 

La inceput ai enuntat ca functia este de comutare -> daca intervine si functia de limitare pe acelas tranzistor - adica limitare serie ajungi la disipatii mari, foarte mari.

 

In plus tu sugerezi ca se poate sa ai >30V pe intrarea in acest montaj cand alimentezi o baterie de 11,5V - deci diferenta de tensiune este dubla, puterea tot dubla...

Un montaj convertor DC/DC buck poate sa faca asa ceva, adica sa aiba 30V pe intrare si sa dea 11,5V pe iesire, fara sa disipe mult / in schimb la varianta serie ajungi la situatii nerationale.

Link spre comentariu

Am dat doar un exemplu practic, de montaj "bulk":, fara cablaj care se poate face in 20 minute, chestie facuta acum mai mult de 10 ani..si functioneaza in continuare.

Ca sa fiu sincer, nici n-am masurat curentul de incarcare...incarca o baterie de 12V/65Ah cam in 5 ore. Tensiunea trafului in alternativ e in jur de 15V

 

Evident, montajul se poate completa simplu cu limitare de curent, protectie la scurt, mergand pe acelasi principiu de feedback. Scheme practice sunt destule, principiul e acelasi...dar in cazul meu practic, daca n-a fost nevoie de complicatii, nu m-am complicat...

Link spre comentariu

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: Postarea ta va necesita aprobare moderator înainte de a fi vizibilă.

Vizitator
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări