Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor
milet

Receptor 2m FM

Recommended Posts

Va salut pe toti,am nevoie disperata de o schema de receptor undeva in banda de 2m sau prin zona 175-220mhz.Am MC3361,dar nu gasesc o schema mai explicita....Ma poate ajuta cineva.O sa va explic pentru ce am nevoie.Va multumesc anticipat!

Link to comment
Share on other sites

Va spun,dar sa nu radeti de mine:).deci am un catel super frumos (corcitura de mioritic) care-l tin la o casa la tara la munte.Ei,cam periodic dispare baiatul,ori "ajutat" de vecini,ori din proprie initiativa.Asa ca am hotarat sa-l track-uiesc.Am facut un emitator modulat cu generator de ton in impulsuri,cu un quartz de 48mhz si il receptionez cu un scaner Alinco DJ-x7 pe a III-a armonica deci 144mhz.problema este ca nu pot lasa scanerul alor mei acolo si as dori sa le fac un receptor dedicat.precizez ca emitatorul l-am modulat in frecventa,am vazut si cheme AM,acuma nu stiu care ar fi mai buna dar as prefera FM.Cam astea sunt datele problemei.(nu-i problema de a deranja pe cineva in radio,caci acolo nu este nici un fel de semnal radio,e zona linistita).

Link to comment
Share on other sites

Totusi in 144Mhz nu ai nimerit chiar bine, folosesc baietii antene Yagi de 6m lungime iar in perioada asta sunt momente cand semnalul este auzit la cateva sute de Km distanta.Iar pentru aplicatii de automatizari se folosesc alte frecvente si doresti ca emitatorul sa functioneze non-stop.Sunt module de Rx-Tx pe 433Mhz care se folosesc pentru sisteme de automatizari, erau de vanzare si pe forum, pe care le poti folosi.O varianta low-cost este sa refolosesti un aparat de radio pe 65-73Mhz, toate posturile de radio au fost mutate pe 88-108Mhz si banda este libera.Asta implica minim de cheltuiala si modificari.Pentru emitator se gasesc scheme pe net o gramada si sunt date si in cartile de electronica care au fost tiparite pe la noi.Iar realizarea receptorului este chiar simpla, folosesti blocul de UUS de la Gloria care scoate direct 10,7Mhz care intra in modulul cu MC3361 dupa care un amplificator cu TDA2003 sau LM386.Asa realizezi un receptor compact si daca adaugi si o antena directiva sau Yagi cu 3 elementi poti pleca la " vanatoare de vulpi".

Link to comment
Share on other sites

Da,sunt ok solutiile date ,dar as prefera sa fac un receptor cu 3361 , problema este ca nu gasesc o schema (receptor cu MC3361,cu MC 3362 am gasit,dar cum am spus,nu am acest integrat).Puteti sa-mi trimiteti va rog o schema?eventual completa ca nu am de unde sa gasesc generatorul 10.7 din Gloria,am aruncat ce mai aveam vechituri.Ar fi interesante si modulele alea pe 433mhz,unde gasesc sa cumpar?

Link to comment
Share on other sites

Mersi,am vazut schema,dar am cateva intrebari:pinul 13 care scrie ca merge la Scan Control to PLL....tre sa construiesc separat banuiesc un oscilator..nu?apoi de unde stiu frecvanta pe care o sa lucreze? este data de parametrii bobinei de la pinul8? sau din PLL?.Am gasit o schema super cu MC3362,care mai avea si un etaj de intrare cu BF 981parca...deci mult mai sensibil.Asta vad ca e incompleta de pe datasheet.Deci,daca are cineva o schema cu MC3361 si cu un etaj de intrare pentru sensibilitate cat mai mare,ar fi super!Mersi!

Link to comment
Share on other sites

Nu iti trebuie PLL. Ajunge sa pui un cristal pe armonica a 3-a la 20-21 dar pt. frecvente mai joase. Pt. frecvente mai inalte oscilatorul lui intern nu merge bine asa ca trebuie sa faci tu un oscilator overtone si sa injectezi in 3362 oscilatia aia. O alta varianta e NE sau SA602.

Link to comment
Share on other sites

Am inteles,mersi.Ieri am gasit la magazin CXA1019(20ron) si CXA1191(40ron),parca tot aici pe forum am vazut ca spunea cineva ca sunt mult mai ok pentru un receptor,are cineva o schema,a construit cineva vreun receptor cu aceste integrate?

Link to comment
Share on other sites

Buna,revin la problema mea.Am gasit la magazinul Conex modulelele de tx/rx(Velleman) din link-urile de mai jos.Ce trebuie sa mai adaug pt a obtine un set emi.-rec. "vanatoare de vulpi"? merge un generator de ton(bip) la emitator si la receptor un etaj audio cu 386?

Modul 1

http://www.velleman.be/ot/en/product/view/?id=348798

http://www.velleman.be/ot/en/product/view/?id=349539

Modul 2

http://www.velleman.be/ot/en/product/view/?id=370780

http://www.velleman.be/ot/en/product/view/?id=350619

 

astazi trebuie sa le primesc!Astept pareri si sfaturi.

Va multumesc!

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines