Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

radio selena si rx2001


Postări Recomandate

buna seara tuturor colegilor

am la dvs 2 rugaminti

1. am pus mana pe un radioreceptor selena B215 cu banda vest ....din pacate nu functioneaza la priza. Pe baterii functioneaza perfect. An fabricatie 1992. problema este ca de la traful de retea este un fir desfacut din secundar si anume firul negru...specific culoarea poate cineva stie exact unde vine acest fir.....am o schema dar secundarul trafului are doar 2 fire iar al meu are 4 fire...poate cineva sa ma ajute cu localizarea?.....

2. am primit azi si un radioreceptor romanesc RX2001 functional....fireste o revizie e necesara....ce m-a frapat este ca in interior am descoperit un difuzor functional montat artizanal dupa parerea mea......exista aceasta varianta cu difuzor intern?.....o schema ar fi binevenita

va multumesc mult

Link spre comentariu

Selena B215...217.zip

 

La Selena B215, transformatorul de retea are:

 

1. Doua infasurari identice in primar: la 220V vin inseriate (sfarsitul primeia conectat la inceputul celei de-a doua), iar la 110V sunt puse in paralel (inceput la inceput, sfarsit la sfarsit).

 

2. Doua infasurari secundare complet separate:

a. 4,7V. Capatul 7 merge la intrerupatorul becurilor de scala, iar capatul 8 este conectat la masa. Deci aceasta tensiune nu este esentiala in functionarea radioului, doar alimenteaza becurile de la retea.

 

b. 13,2V. Capatul 5 duce direct la borna alternativ a puntii redresoare, iar capatul 6 duce la siguranta de 500 mA si, mai departe, ajunge la cealalta borna alternativ a puntii redresoare.

Link spre comentariu

buna seara

la selena tensiunea dupa reparatii la alimentator este 9,12 volti

pe AM selectiv functioneaza perfect

pe FM desi pe scala afiseaza 108 mhz receptioneaza pana la max 104 mhz.

posturile apropiate se aud foarte puternic in timp ce posturile slabe se aud incet si un pic distorsionat avand si un suier slab care se aude in momentele de liniste

posturile puternice se aud perfect

toate posturile sunt din localitate pe o raza de max 8 km....pe alte receptoare nu am aceasta diferenta

suspectez RAA

ce parere aveti?

va multumesc

cu respect

 

Editat de tepeleacatalin
Link spre comentariu

Daca nu prinde decat pana la 104 MHz, inseamna ca oscilatorul local este dereglat.

 

Capatul inferior al gamei se regleaza din miezul bobinei de oscilator L4, dar capatul superior nu are element de reglaj (in general, ar fi un condensator ceramic semireglabil, dar aici este fix - este vorba de C19, in schema pe care am postat-o). Mai influenteaza si condensatorul fix C16, pader.

 

Neavand reglaj pentru frecventele mari, singura modalitate de reusita este sa se verifice condensatorii C16 si C19, iar bobina de oscilator L4 sa fie in buna stare. Din bobina se regleaza miezul astfel sa fie receptionate la locul corect pe scala posturile cu frecventa mica in banda, Din acest moment, daca condensatorii sunt corecti, ar trebui sa rezulte automat si receptionarea posturilor de frecventa inalta la extremitatea cealalta a scalei. In niciun caz nu se vor putea receptiona si 87 MHz si 107 MHz doar rotind miezul bobinei daca condensatorii sunt defecti (rotirea miezului are efect puternic la frecvente mici si mijlocii, dar efect neglijabil la capatul de sus 107 MHz - cel care lipseste in cazul de fata).

 

Vezi aici: https://www.elforum.info/topic/115452-selena-b216-okean-214-selena-b215-217-comparatie-si-conversii/

 

Abia dupa ce posturile corespund scalei si scala este completa se trece la chestiunea sensibilitatii in banda (circuitul de intrare).

 

Toate reglajele si verificarile initiale se fac cu CAF-ul deconect (adica cu butonul apasat).

Link spre comentariu

Pe FM nu este RAA, trebue reglate toate filtrele FM,( vedeti procedura de la Gloria in manualul service,) pe max. de fisiit apoi in tuner la frec.joase se reg. din bobine si la frec.inalte din cond.semireg.

 

Astea sunt zise asa, in general, dar Selena nu este Gloria, am zis mai sus ca nu are cond. semireglabil si am precizat cum se pune la punct.

 

Nu trebuie sa umble la filtre, sa nu cumva sa umble!

 

(Ce eroare se intampla de raman necompletate raspunsurile initiatorului, nici macar o litera?)

Link spre comentariu

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: Postarea ta va necesita aprobare moderator înainte de a fi vizibilă.

Vizitator
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări