Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Radioreceptoare cu C.I. DSP


Postări Recomandate

Va salut.

Intru si eu in discutie deoarece am intrebat candva, acum cativa ani, despre radiourile cu DSP.

https://www.elforum.info/topic/45757-radioreceptor-tecsun-pl-380-cu-ci-si4734/

La cateva saptamani dupa ce am pornit discutia pe elforum mi-am cumparat un radio Tecsun PL-380.

Destul de multumit de radio.

Un radio pe US eu il testez destul de simplu. Incerc sa receptionez Voice of Korea, adica cea cu propaganda. Nu cred ca exceleaza ei la transmisie.

Puteam sa aleg orice alt post de radio indepartat, dar acestia sunt destul de perseverenti, ca in oricare alt stat care vrea sa faca o propaganda agresiva.

Pe frecventele VoK, in casa nu prin nimic, doar zgomot de la diverse surse.

In exteriorul casei (stau in oras), cu antena baston se prinde destul de greu si doar uneori. Fadding-ul este foarte puternic. Cu un fir de vreo 15m agatat prin copaci, semnalul este usor mai bun. Dar tot are fadding.

Am receptionat VoK destul de bine, adica fara fadding pronuntat, acum cativa ani in judetul Tulcea, cand am fost in Delta.

Sunt curios daca aparatele d-voastra receptioneaza VoK. Precizati si ce antena folositi.

Frecventele sunt aici: http://www.short-wave.info/

Un radio on-line din Olanda nu prinde prea bine VoK: http://websdr.ewi.utwente.nl:8901/

 

Felicitari initiatorului topicului. Imi place acest topic.

Link spre comentariu

Norad,

 

Web-SDR de la Twente-Enschede nu este un on-line radio clasic, transmis pe net, ci un SDR cu acces pentru mai multi utilizatori, cu posibilatea fiecarui utilizator de a selecta in timp real orice post intre 0-30Mhz.

Semnalul e cel receptionat in Olanda cu o antena baston.

Editat de lukeme
Link spre comentariu

Receptorul de la JRC , de care am facut vorbire ... cam da " clasa " la tot . Cateodata si la cel de la Rohde , EB 200 miniport receiver . Nu vorbesc din auzite , ci dupa ore cu castile pe urechi . Ma rog , recenziile pentru JRC se pot gasi pe net . Cele pentru Rohde , nu . Pretul e prohibitiv , si cei care au in posesie sau acces nu stau de recenzii pe net . E cel putin comparabil in scurte cu ICOM IC - R9500 , decat ca e oarecum mai incomod , trebuie acomodare cu setarile . In fine ... Eu verific rapid propagarea ascultand semnalele de timp ... in preajma a 5 , 10 , 15 MHz , functie de ora . Mai sant si alte semnale , mai exotice . Apropo , software de decodare foloseste cineva ?

Editat de gauss
Link spre comentariu

Si aceasta este adevarat . Ma rog , unii " baga " zeci de mii de euro in autoturism , efectueaza concedii de mii de euro de 2 ori pe an , cheltuiesc in cluburi cu " prietenele " alte mii de euro , joaaca la pacanele sau pariaza etc . Daca esti mai cumpatat ( eu nu fac nimic din cele enumerate ) , ai 2 joburi etc . , raman ( cateodata ) bani si pentru curiozitate ...

Link spre comentariu

Asa fara nici o legatura:

am avut un coleg, Virgil il chema, pot cred sa-i dau numele intrucit a murit pe la virsta de 40 de ani si la citiva ani s-a dus si sotia lui. Un om de calitate, bun profesionist, de multe ori singurul cu chef de munca, asta desigur daca venea la servici in ziu respectiva...

Omul asta a vistat toata viata sa construiasca tot felul de minuni, dar in afar de amplificatoare de antena si licuriciuri pentru masina nu a reusit. Avea zeci de cutiutii care contineau la rindul lor alte cutii mai mici in care stringea simultan piese pentru zeci de montaje. Tot asa, testate, masurate, imperecheate si puse in cutii pentru clipa cind le va aduna pe toate, numai ca acea clipa nu a mai venit! Forte pretentios, daca in schema scria 3k3, nu punea 3k32 de care aveam de la Arges, pe motiv ca ''ala nu a pus de prost 3k3 in schema''. Acuma nu e nevoie sa-mi spuna nimeni cum este cu toleranta componentelor, v-am dat doar un exemplu de pretentii ridicate la absurd.

Apropo, tot in acelasi colectiv, am avut cred cel mai bun preactician in depanarea RTP si RTM, plus Unitra si alte jucarii prezente in cantitati mai mici, care nu a vorbit o luna cu mine, dupa ce i-am demonstrat ca un cablu cu impendanta de 50(75) de ohmi, nu are rezistenta electrica a firului central de 50 de ohmi pe metru liniar. Nu este o pilda didactica, este purul adevar si culmea omul era cel mai priceput si cel mai muncitor dintre noi! Alt coleg teoretician, a murit si el, nici el nu a prin 40 de ani, lucra diverse montaje radio si la job si acasa. Frumos, ingrijit, componente de calitate, dar ciudat nu prea ii functiona nimi in afara de ceva alimentatoare simple!!! Le punea deoparte si mergea mai departe tocind metri patrati de cablaj, tabla de aluminiu sau de profil de aluminiu! Toti trei, oameni cu carte, absolventi cu medii mari si neimplicati in politica acelor vremuri. Chiar, acuma imi dau seama ca nu au fost membri pcr, dar nu cred ca asta a fost o cauza!

 

Personal, daca tot m-am apucat de Silabs, am primit vineri niste Si5351 si caut o aplicatie inteligenta de sinteza de freventa.

Link spre comentariu

Cred ca m-am laudat cum ca fac un cablaj pentru a testa Si4844. A fost mult mai rapid sa proptesc piesele plus un Arduino nano pe o placa de teste.

Functioneaza OK, are implementate 40 de subbenzi dar o parte se suprapun. Acordul se face tot din potentiometru, dar benzile se schimba din tastatura. Tot din tastatura se mai poate regla volumul si tonul.

post-175039-0-62609700-1509619608_thumb.jpg

Link spre comentariu

4825 este mono si doar cu comenzi exterioare in tensiune. 4844 este stereo, poate fi comandat serial, e mai nou. Eu tot cu comanda acordului din potentiometru am lucrat, dar stie exact sa comunice pe magistrala frecventa de lucru deci poate fi afisata digital. Or fi probabil mai multe subtilitati dar si eu sint novice in domeniu, nu sint 3 luni de cind am aflat de existenta lor.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări