Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Radioreceptoare cu C.I. DSP


Postări Recomandate

Am deschis acest topic cu gindul ca poate mai intereseaza si ajuta pe cineva!

 

Ideea a plecat de la discutia de aici: https://www.elforum.info/topic/127198-radioreceptorul-tehnoton-r-8582/

 

Spre rusinea mea, am aflat destul de tirziu ca se produc circuite integrate care realizeaza funcita de dsp, ca se gasesc de citiva ani la preturi accesibile si dau rezultate! Receptorul cumparat de mine este cu AKC69xx, deci acesta l-am vazut ce stie, asa ca am cautat sa folosesc si unul produs de Silabs, firma care a cucerit piata cu foarte multe produse interesante. Deoarece modulele Aitendo sint mai greu de obtinut, am incercat sa cumpar unul de pe ebay. Am gasit ceva in UK, la circa 20 de lei bucata, dar din motive obscure inca nu a ajuns si a ramas in asteptare! Asa ca am gasit o oferta in SUA de unde au ajuns prin curier in mai putin de o saptamina! Am ales pentru inceput SI4824 si SI4825. Acestea lucreaza in domeniul Um, US si UUS cu acord mecanic (adica printr-un potentiometru) deci nu pot fi comandate IIC, SPI sau alte metode. dar fiind pentru teste l-am preferat pe cele mai ieftine. Am realizat un cablaj de teste si in acesta dupa amiaza voi lipi si componentele.

In cazul in care subiectul prezinta interes pot reveni cu informatiile solicitate!

post-175039-0-11517600-1508766494_thumb.jpg

Editat de Marele Savant
Link spre comentariu

Daca tot sint publice, nu puneti un link spre ele? deocamdata folosesc schema recomandata de silabs, in AN738, am incercat sa o atasez aici, dar depaseste limita admisa! Integratul si tehnologiile respective sint acoperite de o gramada de brevete in bunul stil american.

Acuma stiind de existenta acestui gen de CI, am gasit si eu o gramada de documentatie pe net, sint o gramada de discutii pe forumuri unde s-a depasit faza receptorului cu supereactie si a circuituluimulti Q, intens discutate de noi!

Am luat o pauza, ma gindesc daca sa fac divizorul acela cu 17 benzi/sub benzi de frecventa sau, mai rapid trei rezistente si testez intii FM si UM!

Audi, ii voi asezona un amplificatoras cu TDA2003, produs in vremurile bune, are aproape doua decenii si care functioneaza excelent la 5V. Apropo de tensiuni, asa cum era de asteptat, nu mai am nici un stabilizator de 3,3V, asa ca am pus 4 diode cu siliciu inseriate, care fac 3,2V, deci sub limita maxima

de 3,6V!

Link spre comentariu

Acesta, plus datasheet-urile ci din familia Si48xx, sau acesta: https://www.silabs.com/documents/public/application-notes/AN555.pdf

se vede ca usor obtinem 20 de sub benzi de unde scurte, de circa 2Mhz fiecare.

Dezavantajul este ca la integratele cu care lucrez, acordul este in tensiune, nu exista o informatie a frecventei receptionate si deci nu se poate folosi un afisaj digital. Dar exista si versiuni de IC care pot fi comandate iic, sint deja aplicatii cu Arduino, se pare ca toata lumea stia de ele, numai eu nu! Dar trecem si la cele mai destepte daca vedem ca cele de baza se comporta bine. Din discutii se pare ca si sint mai destepte decit akc69xx.

Link spre comentariu

presupun ca numai telegrafie modulata, daca mai exista!

 

Am terminat montajul, am gasit si o greseala nedistructiva la cablaj si inainte de teste ma duc sa cumpar niste struguri ca dupa aia poate nu mai am chef! oricum, pentru cei interesati, in mod sigur asta seara voi spune ce si cum!


Cu cat ai luat SI-urile ? Pentru ca si la Mouser si la DigiKey sunt aproximativ 60 lei/buc .Altii nu au .

Da, le-am luat la niste preturi de neam prost, plus curierul di sua, dar era totusi ceva inedit pentru mine si am vrut sa testez. Despre cele din seria AKC deja eram lamurit avind un produs in posesie si inca unul pe drum. Am mai comandat unul ca sa fac teste cu integratul!!! Dar in urma celor citite am vrut sa-l testez si pe cel de la Silabs! Inca nu imi vine sa cred cit de neinformat pot sa fiu, desi credeam ca citesc suficient de mult, dar se pare ca nu si ce trebuie!

Link spre comentariu

Apoi, Boieri Dumneavoastra, (si) de aia au ajuns unii pe luna!

 

Am testat obiectul si dupa parerea mea nu este cu nimic mai prejos decit alte RR pe care le am prin zona de diverse virste si producatori!

In FM prinde tot ce misca prin zona si spre deosebire de celelalte aparate detinute, nu trebuie sa schimb pozitia antenei pentru receptia optima, un fir orizontal este suficient.

In AM, dor medii deocamdata, merge la fel de bine ca un Normende analogic, considerat referinta de mine si prinde OK post dupa post. Pare mai afectat de sursele de paraziti, daca il apropii de acestea, dar pe masa si mai ales la geam se comporta foarte bine.

AAF este cum am mai spus cu TDA2003 alimentat la 5V.

 

RDA1486 intra la alta categorie, atit ca utilizare cit si ca posibilitate de realizare HM.

 

Refaritor la SI4825, daca doreste cineva alte info sau masuratori, astept intrebari. In zilele urmatoare, voi testa si SI4824, sa-l auzim cum sta cu cele 20 de sub benzi de scurte. Din astea am mai multe, deci pot face teste fara mila!

Link spre comentariu

Dezavantajul este ca la integratele cu care lucrez, acordul este in tensiune, nu exista o informatie a frecventei receptionate si deci nu se poate folosi un afisaj digital.

Si nu poti tu calibra o scala cata vreme variatia tensiune-frecventa este cunoscuta (adica o detectezi tu)?

 

Acordul il faci cu un DAC, nu la potentiometru, zic si eu.

Link spre comentariu

Un vechi proverb mayas spune: de ce simplu, cind se poate mai complicat?

Totusi eu voi ramine la acordul mecanic, clasic, cu potentiometru, nu au rost complicatiile sugerate de dv., dupa parerea mea. In cazul in care se doreste indicarea frecventei de lucru, exista alte integrate, de la acelas producator, care pot fi comandate i2c, sint deja aplicatii cu arduino pentru ele!

Pentru teste am folosit un semireglabil obisnuit, al voi inlocui cu un pot. multitur astazi iar daca mai ramine timp voi incerca si citeva subbenzi de unde scurte.

o poza cu montajul de test, functional pe UM si UUS!

post-175039-0-01326800-1508846363_thumb.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări