Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Dioda Blocare Panou Fotovoltaic


Vizitator nicang

Postări Recomandate

Vizitator nicang

Buna ziua,

 

Am 4 panouri fotovoltaice legate la 2 baterii de 12V (24V) printr-un controller. Panourile au specificatiile in imagine. Se pare ca controller-ul nu are dioda de blocare si din baterii se scurge curentul cand nu e soare. Am cautat pe net si am gasit ca imi trebuie o dioda de blocare.

 

Intr-un articol legat de sistem solar de la Electronica Azi zicea de diodele acestea:

Diode de blocare: MBR2045CT, MBR2545CT, MBRB4030 Schottky Rectifier ( www.onsemi.com) sau FT2000AA … FT2000KG Superfast Rectifier ( www.diotec.com) sau MUR1520 Rectifier Ultra-Fast Recovery LowVf ( www.onsemi.com)

 

Am mai gasit un alt articol care zicea ceva sa fie dioda de minim 400V.

 

Cum aleg dioda pentru sistemul asta care il am?

Peste 400 V si minim 30A?

 

Multumesc.

 

Cu stima,

Ovidiu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 34
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Schimba controlerul

 

Daca pui dioda atunci controlerul (daca o fi ceva in cutia aia) nu mai poate sa stie exact ce tensiune are bateria si in consecinta nu stie cum sa o incarce corect iar in timp, din cauza ca va ramine tot sub incarcata, bateria se va si distruge lasind la o parte faptul ca vei avea disponibila o capacitate mult mai mica de stocare.

Un controler de calitate nu trebuie sa descarce bateria atunci cind nu e soare.

 

Ce curent de descarcare prin controler ai fara soare? Masoara-l daca nu stii exact.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

@sesebe Dioda se pune intre panoul solar si controller, pe conexiunea pozitiva (+ ul) si nu intre controller si batterie, altfel seara cand nu ai tensiune pe panou ce faci ? Ti se stinge controller-ul ca nu se poate alimenta din baterie prin dioda. Modelele mai ok ( nu acele chinezesti la 10-12$) au mosfet la intrare montat invers incat sa nu lase bateria sa se descarce prin panou, probabil controller-ul in cauza nu are mosfet si nu sau complicat nici cu o amarata de dioda prin care ai pierdere si de acea modelele mai scumpe au mosfet-uri prin care ai pierdere miniamala.

 

Eu am un singur panou cu Imax de 5.5A si Vopen 22V, controller-ul este unul home-made facut de mine pe intrare am un MBR2045CT si nu am avut probleme cu el de cand il am (aprox 2 ani), totusi trebuie monatat pe un radiator adecvat pentru cu ai pierdere de putere destul de mare pe el cu 4 panouri. Nu vad sensul sa pui o dioda de 400V, de unde atata tensiune ? Eu zic sa pui de 2x tensiunea maxima data de panouri fara a fi conectate la ceva ( Vopen) si de 2x/3x curentul maxim dat de panou, cu un radiator pe masura.

Link spre comentariu

La ce-ți mai folosesc 4 panouri dacă arunci o grămadă de energie pe controler?

Un controler bun nu arunca energia la gunoi, deci nu mai insista că-i bun controlerul ca nu-i chiar asa de bun.

La ce-ți folosește sa ai 4 panouri dacă energia unui panou o arunci la gunoi cu ajutorul controlerul ui? Nu mai bine aveai numai 3 panouri și un controler de calitate.

Link spre comentariu
Vizitator nicang

Multumesc pentru raspuns. Controller-ul este Victorn 50A 75 MPPT. Banuiesc ca ar trebui sa fie mai bun. Banuiesc... dar curent se pierde...

 


Un controler de calitate nu trebuie sa descarce bateria atunci cind nu e soare.

 

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...
Vizitator Marcel Oradea

Buna,

 

Am si eu o problema similara ... am montat 3 panouri fotovoltaice policristaline ( 3 x 250w ) in paralel la un controller MPPT de 80A si 2 baterii auto noi de 12V / 62 Ah legate in serie ( 24V / 62A ) . Pana la ora 11 a.m. incarcarea lor ajunge la 100% dupa care pe timp intunecos si fara soare se derscarca chiar si pana la 50% pe la ora 17:00 ... bineinteles ca peste noapte imi mai ramane putina energie stocata in baterii... cu siguranta imi lipsesc si mie 3 diode de blocare la panouri. Am intrat pe siteul tme.eu ( fara sa vreau a-i face publicitate ) sa caut ce sa cumpar ... am ramas surprins de cate tipuri si modele sunt ! Rugamintea mea la cei experimentati , ce ma sfatuiti sa cumpar ? ce dioda ? de care tip ? de care model ? Multumesc mult pt raspunsuri.

Link spre comentariu

Mai bine pui un MOSFET în loc de diodă. Îl poţi controla cu un comparator sau operaţional pe post de comparator.

 

Cu doua MOS-feturi canal P puse antiserie (sursele comune si IN si OUT pe drene) inseriate pe bara de Plus, cu un zener de 18V G-S (si o rezistenta de 100K peste el) si comandate printr-o rezistenta de 22K spre masa cu un tranzistor NPN ti-ai facut un comutator bidirectional de toata frumusetea (numai sa ai tensiune de cel putin 10V).

Link spre comentariu

Marcel - bateriile auto sunt "de pornire" nu le face bine sa le descarci sub 75% din maxim, defapt nu le place sa le descarci decat putin/scurt timp dupa care sa le readuci la 100%.

Deci sa pui asa ceva pe instalatie solara si sa mai fie si noi este total nerational.

Cine te-o fi invatat asa???

 

Daca doreai ceva performant solutia era litiu-ion; daca nu - solutia sunt baterii deep-cycle, concepute pentru a rezista la descari mari si repetate. Altfel sunt bani pierduti aiurea.

Link spre comentariu
Vizitator Marcel Oradea

Multumesc tuturor pt raspunsuri . Am fost la magazinul de piese electronice Trioda si nici nu au pe stoc diode mai mari de 5A ... Un panou scoate maxim 22A x 3 = mi-ar trebui o dioda de minim 60A .... pfuuu ... cred ca mi-am prins stiinta la mijlocul neoronilor !:) ... Dxxx: nu stiu cat este de rational folosirea acumulatorilor auto noi ( 2 x 62A x 12V ) in astfel de situatii , dar pt mine e un country hobby project si nici decum de mari economii realizate la consumul de energie electrica de la retea. Daca reusesc sa iluminez curtea de la tara peste noapte cu cele 5 reflectoare ( 5 x 20w/h ) este perfect pt mine . Am citit pe siteurile de specialitate despre acumulatorii solari , dar momentan nu pot investii foarte mult in ei ( poate la primavara ) ... din cate am observat , controllerrul MPPT nu lasa descarcarea bateriilor sub pragul de 25% . Daca ma poate ajuta cineva cu efectuarea acestui dispozitiv - comutator bidirectional , va rog sa imi spuneti . Ce zici , Sesebe ?

Link spre comentariu

Tu singur zici ca acumulatorii sunt noi deci au costat bani. Si banii aia sunt dati de pomana.

Cei care imi spun ca folosesc acumulatori scosi din uz (adica zero cost) macar au scuza ca nu au dat nici un ban pe ei, deci daca le mai merg putin bine/rau tot au reciclat ceva.

Insa ceva nou este non-sens pentru ca il strici in cateva saptamani.

Si spuneam clar nu trebuie descarcati sub 75% din capacitate. Daca ii descarci pana la 25% este o tortura care ii omoara imediat practic.

 

Si acum ON TOPIC:

- ideea este buna ca filozofie. Pacat ca rezolvarea a fost prost conceputa din start, fie ca doar atat te-ai descurcat tu, fie ca ai fost prost informat (cred in a doua ipoteza)

- pentru sarcina de 5x20W dimensionarea ta este lejera teoretic insa tine cont ca bateriile nu ar trebui sa foloseasca decat 1/4 din capacitate, deci presupun ca nu sunt suficiente defapt.

 

Eu vad rezolvarea asa:

- ce suprafata are curtea?, cei 100W efectivi ar trebui sa ajunga pentru 1Hectar cu aproximatiie...

- daca aici ai gresit inseamna ca poti redimensiona... In general pentru o curte uzuala 10-20W sunt arhisuficienti (da, depinde cum definesti uzual)

- desigur ca asta inseamna ca ai surse de lumina neaparat LED si cu randament maxim in punctul de lucru, ma astept la peste 150lm/W putere masurata pe baterie (deci incluzand driver)

- in plus daca merg toata noaptea majoritatea controllerelor inteligente scad luminozitatea dupa o anumita ora.

- deci posibil ca pana la urma sa nu ai nevoie decat de 50Wh pe noapte

- si atunci solutia este cu 8-12 elementi 18650 adica cam echiavalentul a 2 baterii laptop - ceea ce va acoperi nevoile pe doua nopti

- probabil ca reincarcarea ar necesita cam jumatate de panou...

Din cauzele de mai sus eu cred ca esti fie intr-un caz atipic, cu gradina de 1 hectar / fie ca ai facut investitia gresit.

Presupun ca ai cheltuit o droaie pe panouri solare si baterii pe cand cheltuiala desteapta ar fi mers in COBuri cu randament maxim + racire extrem de performanta (COBul rece are randament maxim) + baterie performanta litiu-ion.

Link spre comentariu
Vizitator Marcel Oradea

Curtea are o suprafata approx. de 500 mp , dar reflectoarele bat mult mai mult , chiar si gradina . Am lasat momentan 5 reflectoare pt o vizionare cat mai ok a camerelor si pe timp de noapte , ceata etc. ... dar cum bine spui , am sa pot redimensiona. Rflectoarele sunt LED , merg si pe 12V si pe 24V si au un unghi mare de luminozitate. Dupa o ora de functionare ( seara / noaptea ) , controllerul arata consum de 55w/h. Am banuit si eu ca sunt putini consumatori pt max. 750w/h , dar surplusul de energie l-as baga intr-o rezistenta electrica pe boiler de 24V ( etapa a 2-a a proiectului daca reusesc sa nu mai pierd curent din baterii ) . Panourile stau degeaba de vre-o 3 ani in magazie , iar cheltuielile actuale pana in prezent sunt controllerul 450 ron , reflectoarele de 12v/24v 200 ron si bateriile auto ( primite cadou ) . Mai am doua baterii auto mai vechi , dar au amperaje diferite... Pe primavara, sper sa reusesc sa schimb acumulatorii cu ceea ce trebuie , dar pana atunci vreau sa rezolv problema cu pierderea de energie din bateriile actuale.

Link spre comentariu

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: Postarea ta va necesita aprobare moderator înainte de a fi vizibilă.

Vizitator
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.




×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări