Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor
Sign in to follow this  
cirip

Proiect - Ochii care nu se vad ... Se uita!

Recommended Posts

Va salut,

 

Scopul proiectului este doar de amuzament. Nu e nimic utilitar, decat, intr-un caz fericit, o burta de ras. Inspiratia am luat-o de pe net, dar realizarea in sine imi apartine integral, atat constructia cat si softul.

 

Placa de control este de la proiectul radioului digital postat in sectiunea "Proiecte Complexe". Afisoarele contin un MAX7219 ptr comanda ledurilor si sunt luate de pe un sait chinezesc. Nu am schema, ptr ca am facut totul la botul calului, dar daca exista interes pentru constructie, pot da detalii.

 

funny-364971.png

funny-569284.png

 

funny-634109.png

 

Postez si un filmulet, ptr ca ochisorii aia se misca si clipesc :)

https://www.dropbox.com/s/9a43qx3t7ade5an/film_ochisori.mp4?dl=0

 

Cirip

Edited by cirip
  • Like 6

Share this post


Link to post
Share on other sites

Foarte tare! Ar fi o anexa super la camerele de supraveghere :aplauze

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

:aplauze Super tare!Ar fi interesant sa se monteze o camera video la acei ochelari si sa inregistreze in locul unde se uita "ochii". :rade:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Foarte haios. Iata cum ne putem amuza copios cu ajutorul electronicii si nu numai.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Acum ca am ras sa revenim la lucruri mai serioase! Ar fi un proiect tocmai bun pentru junior, ca tot imi zicea el ca ar vrea sa invete programare. De ce nu si un pic de electronica?

@cirip, poti face public proiectul?

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Va multumesc ptr aprecieri.

 

@cirip, poti face public proiectul?

 

Pai, nu prea exista proiect. Am legat totul la botul calului, din mers. Am obtinut matricile alea de 8x8, le-am conectat si pe urma am experimentat cu programul. Se poate folosi orice procesor. Eu am folosit o placa cu PIC ptr ca o aveam deja la indemana. Placa este modulul digital de la Radioul cu Lampi postat de mine la Proiecte complexe, dar e folosita doar ca suport ptr procesor. Nu sunt necesare toate briz-brizurile din schema.

 

Pe de alta parte, daca scopul este acela de a-l stimula pe junior, s-ar putea sa fie prea complicat proiectul. Aveti in vedere un anume procesor sau kit de dezvoltare? Nu de alta, dar ceea ce am folosit eu e mult prea complex si anume un PIC18F26K22. A trebuit insa sa il pun ptr ca in procesorul initial PIC16F876 nu mai aveam loc.

 

Deci, ce detalii v-ar interesa?

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Va multumesc pentru ajutor amandoura! Analizand putin DS-ul lui MAX7219 am inteles care ar fi logica. Un microcontroler oarecare trimite niste numere pe care MAX-ul le afiseaza pe o matrice 8x8. Asta ar fi unul dintre cei doi ochi, celalalt poate fi in paralel pe asta daca se pastreaza paralelismul ochilor, sau comandat separat, tot din acelasi microcontroler sau din altul, daca se doreste si alte efecte (ochi sasii, facutul cu ochiul, etc).

Nu mai am nevoie de proiect, e clar acum!

 

Didactic este perfect pentru pusti. (de parca pentru mine nu ar fi!)

 

Ma gandesc sa folosesc un AT89S52. Il am, am si programator, am si Bascom si cam tot ce trebuie, in afara de drivere si matrice.

Edited by CIBY2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Exact! Orice controler face treaba. Si daca aveti deja un procesor si proframatorul asociat, poate fi folosit bine mersi. Afisoarele au conectori mama-tata pentru concatenare. In aplicatia mea ochii sunt comandati la fel, dar daca va uitati in foaia de catalog a lui MAX7219, o sa vedeti ca exista instructiiunea NOP. Asta se foloseste in situatia in care, desi afisoarele sunt concatenate ptr. economie de fire, se doreste independenta lor grafica. Studiul foii de catalog o sa raspunda la multe intrebari.

 

Spor!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Multumesc!
Cateodata ducem lipsa de idei, cum sa atragem tineretul intr-o activitate oarecare. Un programel care sa afiseze niste numere sau un text oarecare pe un afisor este mult mai plictisitor decat aceasta pereche de ochi! Face acelasi lucru, dar mult mai atractiv. Pe mine m-a impresionat si mi-a dat idei.

De-aia unii sunt profesori si altii nu, spiritul didactic ii diferentiaza!

Multumesc Inca o data!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

×