Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Frigider Beko ndp 9660 mwd ori DEN 477 WD No Frost


Vizitator Ciprian Vlad

Postări Recomandate

Vizitator Ciprian Vlad

Situatia sta in urmatorul fel. Placa de baza dusa sau cel putin asa mi-a spus meseriasul ....in fine discutam mai departe, m-a indus in eroare ca placa ar fi scumpa si nerentabil sa cumpar alta noua deoarece e scumopa si ca nu0mi da garantie el personal, probabil daca chemam pe cineva la timpul acela de la service artic era rezolvata problema....

Mai departe ... mi-a sugerat sa-i faca o modificare , a anulat placa de baza si mi-a montat, cu acordul meu, un comutator automat care la intervale de timp face ca frigiderul sa se opreasca si sa porneasca netinand cont de senzorul de temperatura sau placa de baza.
. Facand aceasta modificare a trebuit sa umble in conexiunea electrica ...unde dupa capacul de la congelator langa radiatoare ..era o mufa cu conexiunile facute , meseriasul a taiat acele mufe si a facut legatura cu acel comutator, acum ce doresc e sa fac legaturile inapoi ca sa-l pot face asa cum a fost inainte, aia de la artic nu vor sa ma ajute deoarece sa umblat neautorizat de catre altcineva si bla bla bla , am nevoie de schema electrica ca sa pot pune eu conexiunile la acele mufe si sa scot acel comutator care este intre placa de baza si motor.
Vreau sa sa-l fac original asa cum a fost dar nu stiu cum sa fac legaturele deoarece meseriasul a taiat mufele de intrare in mufa care duce la placa de baza.

Vreau sa refac legaturile si apoi sa vad daca intradevar placa de baza e dusa sau nu ....si daca e dusa .fac comanda de alta noua de la Gaiesti ...in jur de 150 de ron costa si este usor de schimbat .

 

 

Dupa un timp am facut eu chestia asta : mi-am băgat capul în frigider dar am ajuns la capătul meseriei.

1 Am demontat acel comutator, am refăcut sus la placa de baza legăturile as cum trebuie... pe culorile sale.
Am desfăcut ventilatorul din congelator și am descoperit cele două fire care alimentează cu curent... și le-am tras în exterior, le-am făcut mufe asa cum a fost el înainte.

2. Am măsurat resistenta de defrost care topește gheata de pe radiator și îmi da continuitate... sa înțeleg ca rezistența e ok?... mai departe am pus mufe și ei.

3. De pe lângă radiator de la baza lui.. probabil de jos (posibil compresor) mai ies 2 fire care îmi da și el continuitate... iam pus și lor mufe.

Acum problema mare unde le mufez la mufa aceea incastrata în peretele congelatorului ce duce la placa de bază.
Mufa aceea are 6 pini ce trebuie mufate cu cele 6 fire care vin de la ventilator, rezistență și alte 2 fire dar nu știu de unde vin.

Galben ----firele ce vin de la rezistenta care topeste gheata ...care face dezghetul( as dori sa stiu care este inceputul si sfarsitul rezistentei) rezistenta imi da continuitate ceea ce inseamna ca e buna.

Albastru --- firele ce duc la ventilator, verificat ...functioneaza ( sa inteleg ca firul de culoare albastru e tensiunea si cea maro e nulul ....ceva de genul asta ) adica albastru e inceputul si maro sfarsitul.

Galben----nustiu ce reprezinta, da continuitate intre ele si vin cumva de jos dar nu vad de unde( am masurat sa vad daca e cumva becul ce face lumina din frigider si nu e de acolo) o fii de la compresor, o fii de la altii senzori ....nu stiu de unde .

Cineva cu acest model de frigider ma poate ajuta sigur.

Am masurat si mufa aceea notata cu negru si/ce duce la o mufa din exteriorul frigiderului care la randul ei vine mufata pe placa de baza. Aici chestia e mai complicata .....am masurat continuitatatea de la mufa care vine montata pe placa cu ce din frigider....si imi da continuitati ciudate ...de ex. un pin de la mufa de la frigider( aia notata cu negru) imi da continuitate cu 3 pini de la mufa de la placa , asa cum imi da in poza , unde este semnul intrebari nu exista nicio continuitate, iar unde sunt semnul plus ..acolo nu exista pini.

 

Denumirele de la mufa placa frigider le-am luat de pe placa de baza care sunt scrise langa mufa ..in dreptul fiecarui pin asa cum e in schema. Continuitatea a celor doua mufe a fost masurate in aer ..neconectate la placa de baza si la firele din frigider.

post-266414-0-05777000-1507534768_thumb.jpg

post-266414-0-65148200-1507534853_thumb.jpg

Editat de Ciprian Vlad
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 17
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Vizitator Ciprian Vlad

Corect dar ,,meseriasul '' nu pare a fi meserias :rade:

Problema e ca mesriasul numai e, chestia e ca meseriasue era mesrias ...ca astiut ce face , frigiserul a mers asa cu acel comutator , acum vreau sa-l fac cum a fost , dar ma incurca cele 3 elemente. Doar cineva cu acelasi tip de frigider sa pot vedea conexiunile.

Link spre comentariu
Vizitator Ciprian Vlad

Frigiderul cu acel timer [comutator cum il numesti ] mergea bine ? de ce nu lai lasat asa ....

DEOARECE m0a rupt la consum ....el mergand ca ceasul, jumate ora mergea , jute ora statea ....deci el nu tinea cont de niciun senzor , deci daca nu descghideai frigiderul o luna ...el mergea la fel..

Un alt motiv e ca nu mentinea temperatira constanta si asta ca daca nu functiona cu senzori ....cand il deschideai de mai multe ori tempeatura crestea in frigider ..si se facea cald, noapte la fel ...daca in frigider nu se umbla temperatura ajunde aproape de inghet .

Un alt motiv e ca e porcarie sa-ti functioneze asa frigiderul.....mereu motorul a fost folosit neeficient , fortat, se auda ggheata in congelator ...de trebuia odata la 2 saptamani sa-l dezghet deoarece nu-si mai face circuitul de aer cum trebuie( purs si simplu se infunda).

 

 

Deci atat trebuie sa mai fac sa gasesc un frigider la fel ...sa vad cum sunt mufate cele trei elemente in mufa incastrata in perete, in general senzorii functioneaza si rezistenta de defrost, urmeaza sa0i fac mufarile si apoi vad daca placa de baza isi face treaba pe partea de de dezghetare, daca nu isi face treaba cumpar alta placa noua in jur de o 100 de ron si o sa-l fac sa functioneze ca de nou. Pacat de acest frigider ..ptr nimiica toata sa-l arunc, daca era de la motor sau sparta vreo teava ce tine freonul mai spuneam ..era scum si costisitor. Nu gasesc ba nimeni sa-mi trimita o poza mai in detaliu cu acele legaturi din poza.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
  • 2 săptămâni mai târziu...
Vizitator Ciprian Vlad

Ok sa vedem ce am mai facut , pana la urma m-am riscat si am reusit ceva sa zicem, dupa cum am mai zis sus l-am legat la placa de baza si a mai ramas ce le 3 perechi de fire ,, ventilator, rezistenta no frost si mai nou fata de ceea ce nu stiam si cealanta pereche e tot o rezistenta termica de dezghetare, numai ca una se afla exact la suprafata pe radiatorul de racire pe peretele congelatorui si a doua se afla cumva mai jos ...pe peretele frigiderului ....tot printre radiatoare ca sa dezghete cum trebuie si sa nu se formeze dopuri pe undeva sa blocheze apa sa curga in tavita de jos.
De unde stiiu, am luat un stecher cu 2 fire si le-am alimentat separat la 220v ca si asa scria pe rezistenta ....si culmea a inceput sa se incalzeaza de nu puteai sa pui mana pe ea ..probabil daca mai lasam se inrosea, aceeasi chestie si la a doua resistenta numai ca aia a trebuit sa bag cumva degetul in jos pe langa radiator ..si culmea se incalzi si aceea .
Am incercat pe mufa din perete pe toti pini cu aparatul de masura si apoi cu metodata eliminari ventilaorul ...si nu mi-a mers , daca vedeti in poza pe care am puso cu congelatorul meu pe langa mufa care montate acei doi senzori ..mai este o mufa , am taiat mufa si am legat faza cu faza si nul cu nul ...si hop dintr-o data se invarte venitlaorul ( o prima victorie), oricum pe display-ul d epe usa avea semnul exlamari si eroare E0 care culmea nu prea am bagato in seama deoarece meseriasul mi-as spus c aplaca de baza e dusa , si uite asa am dat drumul la frigider fara rezsitentele puse in mufa aceea de pe perete ...si pornea ventilatoru si motorul un pic dupa care se oprea, ce sa faca si ce sa nu fac....am desfacut mufa la acei 2 senzori si ma uit mai bine la mufa unul dintre pini era dus ..nu face contact ...alta chinuiala am dezisolat firele in parte si le-am facut legaturi manuale dupa care am iar am incercat si l-am pus la priza si hop aceeasi chestie doar ca erorile au disparut ( -18 la congelator si max 9 la frigidr) m-am dus la placa de baza si i-am reset ....dupa care l-am scos din priza si apoi iar l=am bagat si aceeasi chestie porneste ventilatoru si motorul dar iar s-a oprit ..sii l-am lasat asa o perioda dupa care am tresarit dintr-o data si hop frigiderul porni culmea fara acele doua rezistente implantate in mufa aceea de pe pertele frigiderului, am luat aparatul de masura l-am setat la 220 v sa vad daca scoate vreo tensiune , am luat cate 2 pini de sus in jos ...am luat asa ca dupa cum ati vazut in poza pe hartie ...un pin are semnal urmatorul de jos are semnal de placa adica continuitate, dupa mine cred ca pinul cu semnul intrebari e nul iar cele cu continuitate ar fi cumva faza, chestia e ca niciunul dintre pini aia nu scoate nici macar un volt.
Acum stau si ma gandesc dupa mine si sami spuneti daca e bine ceea ce cred, cand o sa ajunga probabil racirea la 18 grade la congelator si 4-5 grade la frigider dupa cum l-am reglat termostatul (senzorii isi vor face treeaba si va opri friderul ....o vad daca se opreste motorul cand o sa0si faca temperatura, iar in legatura cu rezistentele de dezhghetare senzorii cand vor simtii ca sa umput de gheata prea multa pe radiator ...vor informa placa de baza dupa care va da drumul la ce-i 220v prin mufa acee la cele 2 rezistente sa-si faca treaba ..adica sa dezhete radiatoarele , deocamda nustiu la cate zile se declanseaza activarea restienteleo ca sa le pot mufa asa cum trebuie , eu asa as stii cum sa lepun ....dupa cum am mai spus din schema facuta pe hartie( semnul intrebari e nulul iar traseele catre placa de baza ar fii faza) O sa vedem ce se intampla, acum astept sa junga la temperatura setata si sa vad daca senzorii opresc motorul ...dupa aceea urmatprii pasi.
Si totusi ma intreb daca cele 2 rezistente ocupa 4 pini de pe mufa ceilanti 2 pini ce rol au avut ..ca numai am cu ce sa0i ocup.

O alta observatie e ca niciun buton de pe afisajul electronic nu da un semn de viata , adica freeze quik, setare temperatura congelator, eco si smart, il am de jjuma de ora si raceste ...sa vedem daca se opreste la temp. scazuta.

Link spre comentariu
Vizitator Ciprian Vlad

Cei doi pini ramasi trebuie sa fie o siguranta termica(la 67-78 grade C )

Are rolul de a decupla rezistentele...

Pai alta sa zicem doua cabluri numai sunt, ori au fpst odata si meseriasul mi l-o furat? Nimeni nu vrea sa nu stie sa desfaca un frigider asemanator sa-mi arate prin poze conexiunile.

 

Oare sa mai fie ceva care lipseste de la mine din congelator.

 

de la ultima interventie am pornit frigiderul, el functioneaza acum la fel cum functiona atunci can si-a bagat cineva capul in el si ia facut modificare.

 

El functioneaza ..adica in seisnul in care raceste rezistenta foarte bune doar ca e limitat de placa care e clar dusa, in cogelator merge pana la -10 grade dupa care frigisderul se opreste ...ajunge pana la -7-8 grade si iar porneste ....din pacate la partea de jos din frider nu mai ajunge aer rece ...ca o fii de la placa care nu comanda reglajul din frigider ori ca nu are forta deoarece in congelator nu duce mai mult -10, probabil daca friderul ar merge mai mult si ar scadea temperatura la -20 atunci isi face efectul de impigere a aerului rece catre frigider , din cauza placi butoanele de la afisaj nu face nicio comanda tot din cauza placi dar culmea e ca temperaturile le indica corect, dar sa0i pot sa0i dau o comanda nu vrea . Am sa fac rost de o placa buna si am sa vad cum sta treaba . dar totusi oare imi mai trebuie ceva o piesa si eu nu stiu? deci la mufa aceea din peretele congelatorul sa zicem ca cele 2 rezistente sunt ocupati de 4 pini , iar ce-i 2 pini sa mai fie ocupati de ceea ce spui tu?? Ce sezor o mai fii si cat cosa, cum arata???

Link spre comentariu

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: Postarea ta va necesita aprobare moderator înainte de a fi vizibilă.

Vizitator
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.




×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări