Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Split supply in audio


Postări Recomandate

Am testat cu 100mA dezechilibru, sta bat la 12V cu OPA552.


Am testat si asta, fuge cu mai bine de 0.5V la 40mA dezechilibru. Nu se preteaza in cazul meu.

Sijosae%2BDiscrete%2BRail%2BSplitter.jpg


O sa fac cablajul si pentru traf cu priza mediana, dar si pentru opamp-ul de mai sus OPA552, care acumula praf de vreo 5-6 ani impreuna cu alt fratior.

Si cu asta cred ca am epuizat subiectul.

 

Multumesc pentru sugestii, in special lui NC - ca tot mi-a facut plangere oficiala.

Editat de thunderer
Link spre comentariu

Am luat la intamplare pdf-ul unui 7812 de pe site-ul magazinului Polonez, si am gasit la zgomot 10uV/V, si vin cu o intrebare semiofftopic: Cati dintre participantii la conversatia de aici pot sesiza cu urechea libera zgomotul asta?

 

PS: Thunderer, pe aia cu cei 2 tranzistori nici n-ar fi trebuit s-o incerci...

Link spre comentariu

@marian

10µV/V este foarte mult pentru urechile audiofile . Mircea a zis că vrea cel mai mic zgomot .

Să facem niște calcule .

10µV/V înseamnă 120µV la 12V . Asta în banda 10Hz-10kHz care poate fi relativ ușor filtrat . Nicio vorbă despre zgomotul 1/f din banda sub 10Hz. Niște oscilograme despre regimul tranzitoriu ne dezvăluie totuși zgomote de 1/f de ordinul mV-zeci de mV. Acum , luând în considerare un PSRR de 80dB la joasă frecvență și de 40dB ( iarăși presupuneri în lipsă de specificații ) la frecvențe de kHz-zeci de kHz putem vorbi de zgomote de câțiva µV echivalent intrare. Deoarece amplificarea ”de zgomot” a unui AO într-un corector de ton poate ajunge și la 20dB zgomotul ( doar cel din sursă ) poate ajunge la zeci de µV raportat la sute de mV semnal util. Adică circa 80dB . Nu sună prea strălucitor ținând cont că mai avem zgomotul termic al rezistențelor din corector ( pe care nu îl putem reduce ) , zgomutul AO, etc.

Deci zgomotul sursei de alimentare nu trebuie subestimat la astfel de aplicații .

Evident însă că nu trebuie să devenim paranoici și să investim resurse de muncă și materiale într-o sursă care va alimenta un montaj inferior din p.d.v. al performanțelor de zgomot . O simplă buclă de masă prost gestionată risipește tot efortul nostru.

Link spre comentariu

...Deoarece amplificarea ”de zgomot” a unui AO într-un corector de ton poate ajunge și la 20dB...

Te referi la castigul maxim posibil al corectorului in sine, ori la altceva?

 

PS: Am dat o cautare rapida pe gugle "low noise voltage regulators" si primul rezultat a fost pe site-ul LT la categoria "ultralow noise regulators" unde mi-a sarit in ochi o fraza:

"Noise levels are typically in the tens of microvolts."...

Link spre comentariu

1.NU, câștigul de zgomot este câștigul buclei . El poate fi ușor diferit de câștigul de semnal . De pildă un inversor cu amplificarea de semnal -1 are amplificarea de zgomot 2. Nu intru în detalii, este destulă teorie pe net. Important este că acest câștig chiar arată de câte ori este mai mare zgomotul la ieșire față de cel (echivalent) la intrare . Și la fel de important este că acest câștig ( de zgomot) nu poate fi subunitar. Deci la un corector putem avea câștig unitar (0dB) sau chiar subunitar din anularea semnalelor cu fază opusă dar câștigul de zgomot să fie semnificativ.

 

2.Da, LT are regulatoare cu zeci de µV zgomot față de sute de µV la cele uzuale. LT3042 este specificat la 1-2µV la ieșire - cu condensatoare, și tot de la 10Hz în sus. Restul sunt specificate , de obicei, fără.

Dar se poate și mai bine. O schemă de genul celei prezentate mai sus de @formernc sau altele similare , folosind un operațional modest - să zicem NE5532A sau chiar TL072 - și o referință de zgomot redus poate oferi unități de µV zgomot la ieșire (chiar și TL431 care nu este tocmai de zgomot redus dar cu 10µF tantal paralel poate oferi , într-un circuit cu AO , mai puțin de 10-20µV la ieșire ) . Și aici vorbesc de zgomot total, incluzând și ”banda” de sub 10Hz.

Editat de UDAR
Link spre comentariu

1. Acum am inteles la ce te referi si intr-adevar nu-i cazul sa intri in detalii.

 

2. Motivul pentru care am amintit de cautarea aia a fost pentru ca LT caracterizeaza un regulator cu zgomot de ordinul zecilor de uV ca fiind ultralow noise; 78xx functie de tensiune poate fi un regulator cu zgomot in ordinul zecilor de uV... Sigur, n-o sa afirm ca asta il face ultralow noise, insa cand rezultatul este cat de cat comparabil cu unul din aceasca categorie, mie unul mi se pare exagerat sa-l scoatem pe 78xx din discutie pe motiv de zgomot.

 

PS: Tu asculti muzica la unitati de hz? Ca eu sigur niciodata nu.

Editat de marian
Link spre comentariu

PS: Tu asculti muzica la unitati de hz? Ca eu sigur niciodata nu.

Marian, dacă nu te-aș cunoaște cât de cât aș lua asta ca o remarcă răutăciosă.

 

Desigur că eu ( și probabil nimeni ) nu ascult/ascultă muzică la 1-10Hz . Dar în boxe de calitate , cu amplificatoare DC-200kHz , cu siguranță că se vor auzi acele spike-uri fie că tu vrei sau nu să le asculți . Poți să consulți DS de la diferite integrate ( fie operaționale, fie surse) care prezintă oscilograme ale unor astfel de semnale . Și o să-ți dai seama , după cum arată, că sunt foarte audibile . Sigur, poți să pui ( se folosește ) un filtru trece sus . Dar ce te faci cu audiofilii ?

Link spre comentariu

@marian OK , n-am ales termenul potrivit . Din motive personale eram oarecum suprasensibil.

 

@formernc Cifrele alea sunt valabile la curent continuu . E drept că LM4562 și frații lui au cifre foarte bune și la frecvențe mari . OPA2227 nu mai e chiar spectaculos ( 40dB la 100kHz ) dar e OK. Dar nu înțeleg în ce context sunt pomenite aceste AO. Dacă e ca să le folosim în alimentatoare atunci am sărit cu mult din scopul acestui topic . Ar fi chiar caraghios dacă în corpul corectorului avem NE5532! Dacă însă sugerezi să fie folosite în locul lui NE5532 atunci OK, sunt de acord. Deși LM4562 e mai prost la zgomot ( una peste alta ) în această configurație .

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Practic, niste 5532 si 2-3 relee (pe sursa de 12V pozitiva) sunt sarcina continua.

Dar nu înțeleg în ce context sunt pomenite aceste AO. Dacă e ca să le folosim în alimentatoare atunci am sărit cu mult din scopul acestui topic . Ar fi chiar caraghios dacă în corpul corectorului avem NE5532!

Pe mine m-a cam pierdut NC, caci am precizat deja ca folosesc 5532 in corector (am vreo 10 bucati, d-aia!). Montajul asta este THT numai. Altfel, SMT am cateva OPA, a se vedea topicul meu cu ampliful de casti.

Editat de thunderer
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări