Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor
Sign in to follow this  
RealAlex

Aer Conditionat Portabil

Recommended Posts

A venit caldura, mi-am amintit ca am un aer conditionat portabil, l-am instalat, pornit.. asteptat sa scoata aer rece 1 minut, 10 minute, 5 ore ... nimic. Problema sta in felul urmator: Motorul incearca sa porneasca ( se aude un bazait de transformator ) pret de 1 secunda, decupleaza releul... dupa 1 minut ciclu se repeta, iar zgomot de transformator iar decupleaza. Care ar fi problema? Am masurat continuitatea motorului, ambele infasurari nu sunt intrerupte. Pareri pana acum: Motoru Gripat, Lipsa freon, Curentul ( asta de aici din caminele Grozavesti prea mic ). Alte pareri ? :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vezi ce are compresorul (daca motorul compresorului porneste). S-ar putea condensatorul de la motor sa fie dus, daca zici ca are o tentativa de pornire. Apoi...vezi radiatorul (condensatorul, in termeni tehnici) care e racit de un ventilator.De la lipsa freonului, instalatia functioneaza "normal" insa nu face frig, pentru ca ag frigorific lipseste...insa compresorul porneste (am lucrat intr-un magazin in care congelatoarele pt stocarea semipreparatelor se defectau destul de des, datorita varstei, putand sa observ fel si fel de defacte, cauze+modul lor de manifestare)

Share this post


Link to post
Share on other sites

eeee.. ia vezi tu sa nu fie plin vasul cu apa, care o "scoate" din aer :yawinkle:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nu este plin vasul, am fost la un centru care repara asemenea ciudatenii si mi-au zis ca sunt 2 posibile defecte: 1. Condensatorul de pornire.2. Motorul Gripat ( care se poate forta cu un condensator mai mare ori ceva de genul ) Azi cumpar condensator, daca nu vrea sa porneasca ma duc cu el la acel centru. Alex.

Share this post


Link to post
Share on other sites

N-ai mai ajuns sa iei condensator? De duminica ma tot "ameninti" ca iti iei :smt001

Share this post


Link to post
Share on other sites

Am luat unul dar la fel a facut, pana la urma am venit cu un meserias sa se uite la compresor, l-a "fortat" cu un condensator maaaare (cat un cartus de tigari :smt003 ), a plecat motorul bine mersi, eu bucuros pe langa el, tipul imi explica ca a stat prea mult nefolosit si s-a scurs uleiul de pe el, si nu mai avea forta sa plece, bla bla bla, dau banu la om fericit ca am racitoare in casa, tipul da sa plece, eu ii zic sa opresc nitel aeru si sa-i dau drumu sa vad daca pleaca singurel... si aeru nu mai pleaca :d fac ela fel. Concluzii:( din ce mi-a explicatel ) scula are condensatorul de pornire pe direct ( adica nu este cu releu de decuplare), din acest motiv trebuie introdus in circuit un condensator putin mai mare care sa ajute compresorul sa porneasca, plus un circuit care sa decupleze condensatorul dupa ce a plecat compresorul ( altfel se arde bobina compresorului). L-as face eu dar imi este frica sa nu bulesc de tot compresorul, macar sa ma tina in vara asta. Asa ca sunt nevoit sa il car pana la centrul respectiv.LE: Cred ca s-a inselat, imi aduc aminte ca exista (printre alte multe relee, un releu mai baban ( de 20 A ) care comanda circuitul respectiv ( condensator - invasurare pornire compresor ), e posibil sa nu fi stiut despre ce vb tipul? ca s-a cam incurcat in matzele alea... daca pun un condensator mai mare nu ar fi nici un pericol, nu? Ideea e ca m-am cam saturat sa intreb "meseriasi" care dau 2 gauri in perete si se cred specialisti in astfel de aparate. Il ard, il ard si gata :d

Share this post


Link to post
Share on other sites

l-am pacalit sa porneasca cu un condensator mai mare, conectat in pararel pe al lui timp de 1 secunda. Problema e ca acum imi sare termica dupa fix 20 de secunde. Mai mult ca sigur motorul este dus. Sa-i fie tarana usoara.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ai masurat infasurarile motorului cu impamantarea ? Si vezi ca exista un starter kit special pentru motoare...care ajuta la pornire (eu l-am vazut la niste meseriasi prin strainatate)..dar daca zici ca dupa un timp iti sare termica....e dus.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.