Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor
Sign in to follow this  
RazviTm

Intrebare legata de amplifuri operationale

Recommended Posts

TL072 sau OPA2134 sau alte amplifuri operationale care se mai folosesc in audio, sunt in clasa A? sau AB?

Share this post


Link to post
Share on other sites

din cate stiu eu sunt in clasa AB cele in clasa A nu au reactie!

Share this post


Link to post
Share on other sites

In specificatii la un operational am gasit "A weighted", ce vrea sa insemne?

Share this post


Link to post
Share on other sites

e un filtru care se aplica la masurarea zgomtorului.Fr medii au o pondere mai mare fata de restul.DAca nu amplif e in clasa A nu inseamna ca nu poate avea reactie.Cred ca iesirea e in AB, dar nu sunt sigur.Oricum cu o sursa de curent pe iesire poti sa treci ampliful in clasa A.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Boby

Daca citeai mai mult iti dadeai seama ca majoritatea - in cea ce priveste structura interna - sunt in clasa AB datorita faptului ca aceasta clasa are un randament mai bun decat cele in clasa A , dar nu uita ca atunci cand vorbim de clasa AB ne referim la etajul de iesire al amplificatorului operational ,celelalte etaje care sant de semnal mic pot lua forma unui amplificator in clasa A.

Daca te intereseaza iti recomand o carte care trateaza structura interna a circuitelor integrate analogice - deci si amplificatoarele operationale -acolo se prezinta,analizeaza si se dau notiuni de proiectare , dar ultima nu te prea intereseaza,cartea se numeste

 

CIRCUITE INTEGRATE ANALOGICE

ANALIZA SI PROIECTARE

AUTORI:PAUL R.GRAY;ROBERT G MEYER

EDITURA:TEHNICA 1983

 

 

din cate stiu eu sunt in clasa AB cele in clasa A nu au reactie!

Salut you4you !!! spune-mi te rog unde ai invatat tu ca un amplificator in clasa A nu poate avea reactie...............poate avea,orice amplificator poate avea sau nu reactie - negativa , pozitiva, - Stima si respect !!!

:smt006

 

Multumesc Boby. EDIT-sorteh

Share this post


Link to post
Share on other sites

Uite un amplif in clasa A fara reactie:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest neculea corneliu

foarte buna cartea lui gray!poti sa fii bou sa nu stii nimic si chiar daca nu intelegi nimic din formule-ca mine-si tot inveti ceva.ajunge sa citesti ce e scris in limba romana daca nu stii limba matematica.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cel mai convingator argument e insusi datasheet-ul AO-urilor . Pt seria TL am gasit in datasheet si schema interna a AO-ului in care se vede clar configuratia interna . Pentru OPA2134 nu am gasit schema interna insa pt seria TL am pus mai jos un print screen din datashet :yawinkle: . Oricum, eu tin mint ca la AO-urile la care am vazut schema interna, toate erau in clasa AB .

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest donpetru

Peste 90% din amplificatoarele operationale au etajul final realizat cu tranzistoare bipolare. Spre exemplu, propun spre vizualizare schema interna a A.O.: TL074 are etajul final cu bipolari si etajul de intrare cu J-FET, pe cand MC33078 are toate etajele realizate cu bipolari. Totusi, MC-ul este mai scump, chiar daca ofera o viteza de raspuns cu 1V/us mai mica ca a TL-ului. De fapt, performatele unui AO nu se rezuma doar la acest aspect, un lucru mai important fiind tensiunea reziduala pe iesire si factorul de distorsiuni armonice masurat la valoarea excursiei maxime de tensiune modulata de A.O. la iesire pe o anumita impedanta.

Referitor la clasa de polarizare a etajului final din A.O, toate amplificatoarele operationale sunt polarizate in clasa "A" din anumite considerente, in primul rand legate de factorul de distosiuni armonice si posibilitatea eliminarii "mai usoare" a eventualelor distorsiunii de racordare "la excursii de tensiune maxime pe iesire". In acest caz nu este asa de important randamentul pentru ca cantitatea de energie disipata este neglijabila si mai importanta este obtinerea unor perfomante in regim dinamic ale amplificatorului operational notabile. Viteza de crestere a val. tensiunii pe iesire este dependenta foarte mult si de tensiunea de alimentare a A.O.-ului dar si de capacitatile interne ale acestuia. Aici intra in discutia o realizare practica in tehnologie monolitica a A.O.-ului "foarte ingrijita". Spre exemplu. firme cu renume in domeniu, inclusiv firma care produce seria de operationale "OPA" apeleaza la ajustarea anumitor elemente discrete din structura A.O. cu ajutorul laser-ului. De aici si performatele acestor tipuri de integrate. Pe locul doi, se situeaza seria de operationale tip "MC", care chiar in ciuda faptului ca sunt sau au la baza "bipolari", datorita procesului de productie, performatele acestora sunt superioare unor A.O.-uri gen "TL".

 

Uite un amplif in clasa A fara reactie:

zal, acela nu este un amplificator este un buffer A.O "de putere" in clasa A fara reactie.

 

NUMAI BINE

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Boby

Exact toate au OUTPUT in clasa AB deoarece cele in clasa A au randament scazut.............pot exista si in clasa B pura dar mai rara.........cu referire la formulele matematice din cartea lui GRAY este destul sa cunosti ALGEBRA si ANALIZA MATEMATICA de liceu si te descurci..................personal nu am vazut A.O. cu etajul de iesire in clasa A desi le studiem la facultate nu ni sa mentionat acest aspect ...se poate!!!Stima si respect!!! :smt006

Share this post


Link to post
Share on other sites

Guest donpetru

personal nu am vazut A.O. cu etajul de iesire in clasa A desi le studiem la facultate nu ni sa mentionat acest aspect ...se poate!!!

Boby, ceva ceva ai studiat tu, poate anumite configuratii de A.O. de pe vremuri realizate cu componente discrete. Totusi, acum suntem in mileniul 3, asa ca...te rog sa te abtii in privinta punctelor de vedere.... :smt006

 

NUMAI BINE

 

Totusi, acum suntem in mileniul 3, asa ca...te rog sa te abtii in privinta punctelor de vedere.... :smt006

 

NUMAI BINE

Oricine poate avea un punct de vedere, este forum de discutii donpetru, daca boby a spus ceva incorect il poti face sa "taca" aducand informatii clare si la obiect care sa te sustina.

Nu-i frumos sa-i spui tu sa taca, nu ai nici un drept.

Multumesc.

EDIT-SORTEH

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Boby

Sigur nu se mai studiaza A.O. cu componente discrete , ci configuratia interna ................. doar e Politehnica nu ? , dar am inteles probabil nu am ajuns acolo si probabil ca ni se va mentiona acest lucru , oricum multumesc de informatie! Oricum Donpetru nu ti se pare normal ca ceva ce ti se preda la un curs universitar de catre un profesor universitar - deci cu calificare inalta - sa il iei drept un sir de informatii corecte , nu ? oricum multumesc inca odata de avertizare !!! Deci cea ce am invatat acea prezint pentru a venii in ajutor atat cat pot !!! :smt006 Stima si respect !!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.