Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor
marius_gimi

Releu cu revenire pentru Arduino

Recommended Posts

Salutare tuturor!

 

Sunt nou pe acest forum si de asemenea in electronica asa ca va rog sa ma intelegeti daca vorbesc prostii printre randurile scrise.

Ce m-ar interesa este un dispozitiv gen releu care sa functioneze ca si intreruptor cu revenire (pushbutton), nu standard (on / off).

Am nevoie intr-o aplicatie ce functioneaza doar cu intrerupatoare cu revenire sa conectez un Arduino pentru ca circuitul sa poata fi comandat si de la distanta / online.

Releul monostabil pentru Arduino functioneaza ca si un intrerupator standard ON / OFF din cate stiu. Asa cum am scris mai sus, v-as ruga daca ma puteti ajuta in acest sens sa gasesc un dispozitiv care sa poata fi controlat asemenea releului standard monostabil prin Arduino, dar care sa functioneze ca si pushbutton in circuit, practic sa inlocuiesc releul monostabil standard cu un dispozitiv pushbutton care sa aiba aceiasi functionalitate.

 

De ex pentru a controla o lampa prin Arduino e nevoie de un releu care functioneaza ca si intrerupator standard. Eu am nevoie de aceasi functionalitate de control, dar printr-un dispozitiv cu revenire care sa pastreze starea ON si la urmatoarea apasare sa treaca pe OFF, dar butonul revine mereu la o stare initiala la fiecare apasare.

 

Va multumesc tuturor pentru intelegere si ajutor!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poate treci in profil si localitatea de unde esti!

Si tu ce ai facut ca sa obtii aceasta functionalitate? Un sketch poti sa postezi? Unde te-ai impotmolit?

 

L.E.: Nu mai posta de doua ori pe acelasi subiect!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da, imi cer scuze dar la creeare contului s-au cerut informatii minime, deci nu stiam ca trebuie completata si localitate unde locuiesc. Iar post-ul l-am creeat de 2 ori pentru ca mesajul de avertizare a fost atat de mic, incat abia mi-am dat seama ce s-a intamplat.

Oricum, sper ca nu am facut prea mare deranj cu asta.
Am reusit intre timp sa fac o mini schema pentru ceea ce am nevoie, asa ca am atasat 1 poza. Ceea ce vreau sa fac este un circuit comandat de un releu Finder 15.51.8 care permite sa controlezi foarte simplu cate becuri vrei si poti sa legi cate intrerupatoare vrei doar prin 2 fire si nu o gramada de fire ca la circuitele traditionale cap-scara sau cruce.
Ideea este ca releul respectiv nu functioneaza decat cu intrerupatoare cu revenire (pushbuttons) si nu se pot folosi intrerupatoare standard ON / OFF.
Ceea ce nu stiu eu este cum pot sa conectez un arduino printr-un releu / dispozitiv la acest circuit care sa functioneze ca un intrerupator aditional.
Aici intervine problema mea - releul monostabil folosit cu Arduino nu functioneaza decat ca un simplu intrerupator ON / OFF. De asta as avea nevoie de un dispozitiv sau o modificare care sa-mi permita ca legatura cu arduino sa fie facuta ca si cand ar fi un intrerupator cu revenire.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nu se vede nicio schema atasata...

.

E vorba despre modulul "releu monostabil" asta?

"Modulul este gândit ca atunci când nu primește alimentare de 5V releul să nu fie cuplat, iar apoi - când este alimentat - să cupleze releul după trecerea delay-ului dat de circuitul RC și sa fie menținut așa până la scoaterea alimentării.

Circuitul este util pentru aplicațiile în care aveți nevoie să porniți diferite dispozitive la un timp după alimentarea generală a circuitului".

Edited by Ticu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Inteleg ca vrei sa adaugi un intrerupator suplimentar pe care sa-l comanzi cu arduino, eventual de la distanta. Programezi arduino sa comande un releu pentru un timp determinat si gata, ai contacte uscate, le legi cum vrei. Nu stiu sigur, dar s-ar putea ca la acel Finder sa varieze comportamentul in functie de apasare pe push-button, mai lung face ceva, mai scurt altceva.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Incerc o formulare mai clara a problemei (spune daca e corecta...):
Am un "releu de impuls", care aprinde/stinge lumina intr-un circuit la 230V ac. Comutarea aprins/stins se face prin inchiderea unui contact pentru scurt timp (aproximativ 1/2 secunda). De exemplu prin apasarea unui buton tip sonerie.
Am un montaj alimentat la 5V, cu microcontroler Arduino, care trebuie sa comande releul de impuls. O iesire digitala a sa poate fi programata sa treaca in starea SUS timp de 1/2 secunda pentru a comuta releul de impuls.
Ce montaj (preferabil "modul" gata confectionat) trebuie sa adaug intre Arduino si releul de impuls, care sa asigure si separarea galvanica a circuitelor de 5V si 230V?
----------
Raspuns: Un modul "releu" care contine un tranzistor (amplificator de curent) si un releu electromagnetic de 5V.
Iesirea microcontrolerului aplica 5V timp de jumatate de secunda, bobina releului este alimentata pe acest interval de timp, produce inchiderea contactului NO (normal deschis) si releul de impuls este actionat.

post-184838-0-75159700-1506492181_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Va multumesc tuturor pentru sfaturi. Fiind incepator poate nu am fost destul de explicit.

 

Am revenit cu inca cateva informatii. Schema folosita pentru poza de mai sus este exact cea din link-ul de mai jos (cea cu legatura intrerupatoarelor la L - faza si becurile la N)

https://gfinder.findernet.com/public/attachments//15/IT/IB1551IT.pdf

 

Acest releu 15.51.8 de la Finder este un releu dimabil ce se foloseste doar cu intrerupatoare cu revenire mecanic - gen apesi si revine, deci nu functioneaza cu intrerupatoare standard (ON / OFF). CAnd apesi butonul si il tii apasat lumina variaza de la 0 - MAX. Cand ridigi degetul releul pastreza starea variata in acel moment. Daca apesi si ridici brusc, lumina se stinge.

Ideea este ca nu pot folosi la Arduino un releu de 5V monostabil pentru ca asta functioneaza ca un intrerupator normal standard. Am incercat si nu functioneaza deloc, adica merge total aiurea.

Eu am nevoie de o functionalitate care sa-mi permita actionarea prin Arduino a releului respectiv ca si cum as avea un buton cu revenire. Nu stiu cum as putea sa scriu mai explicit.

 

Deci am nevoie ca in schema de aici (https://gfinder.findernet.com/public/attachments//15/IT/IB1551IT.pdf) unde apar intrerupatoarele, sa adaug in paralel un intrerupator comandat prin Arduino care sa functioneze ca un intrerupator cu revenire. Mentionez din nou - daca fac asta printr-un releu simplu monostabil, acela functioneaza ca si intrerupator normal si strica tot.

Iar pentru cei care vor sa ma ajute, va rog dati-mi si un link sau documentatie de unde pot sa aflu cate ceva pentru ca sunt INCEPATOR.

 

 

 

Studiază puţin funcţia "Toggle" şi ai să găseşti răspunsul.

Unde sa studiez asta? Functia "Toggle" este folosita in N domenii tehnice!

 

 

 

Inteleg ca vrei sa adaugi un intrerupator suplimentar pe care sa-l comanzi cu arduino, eventual de la distanta. Programezi arduino sa comande un releu pentru un timp determinat si gata, ai contacte uscate, le legi cum vrei. Nu stiu sigur, dar s-ar putea ca la acel Finder sa varieze comportamentul in functie de apasare pe push-button, mai lung face ceva, mai scurt altceva.

Am nevoie de un releu cu temporizare?

 

Mersi mult pentru informatii.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ticu ti-a explicat exact ce piese iti trebuie. Restul tine de programul pe care il faci daca tot folosesti un Arduino. Acel modul releu este necesar pentru a fi izolat cu arduino. El poate fi programat sa "raspunda" timp de .5 sec in functie de o intrare sau mai multe tot ale modulului arduino si tine tot de program.

Poti sa folosesti pe intrare orice vrei intrerupator on-off, fotocelula, tastatura computerului, modulul "releu" va actiona exact cum il programezi. Poti sa ai chiar intrari diferite care sa produca actiuni temporizari diferite pentru ca spui ca face si dimming si on-off.

Totul e in programare , dar e putin mai complicat decat sa legi doua fire.

Unii au inceput sa bage module wemos cu esp8266 prin intrerupatoare si comunica wi-fi cu ele.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nu inteleg de ce este complicat codul. Ceea ce este cel mai simplu la arduino mi se pare codul, iar ceea ce este cel mai complicat mi se pare partea electronica.

Aproximativ inteleg ce spune Ticu. Ai putea te rog sa-mi faci o schema de legatura simpla intre arduino, releu si tranzistorul respectiv?

Mersi mult de tot!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Releul Finder... se mai numeste releu de impuls fiindca e comandat cu impulsuri de curent, produse prin inchiderea unui circuit, prin alipirea a doua fire, legate la un intrerupator cu revenire (numit si "tip sonerie" care este aplicatia cea mai obisnuita).

Pe firele alea se aplica o tensiune mare de la retea. De aceea nu poti sa le legi in circuitul de 5V cu Arduino, trebuie sa existe o izolare intre circuite. Functia asta o indeplineste un releu electromagnetic.

Un releu electromagnetic are o bobina, care, atunci cand e parcursa de curent, magnetizeaza miezul de fier. Acesta atrage o bucata de fier numita "armatura", care misca o piesa (contact). El atinge alt contact fix si inchide astfel un circuit electric, asa cum facea butonul de sonerie.

Bobina releului poate fi alimentata cu 5 Volti din circuitul cu Arduino, dar intensitatea curentului nu este suportata de iesirea lui Arduino. De aceea se foloseste un tranzistor care amplifica curentul dat de iesire. O schema iti desenez mai tarziu, acum scriu pe telefon.

Modulul "Releu" face exact treaba de mai sus. Are 2 borne de intrare pe care le legi: una la masa si alta la iesirea lui Arduino. Cand iesirea este SUS, adica are 5V, tranzistorul amplifica si alimenteaza bobina releului. Contactul numit NO (Normally Open = normal deschis) se inchide. Cele doua piese ale contactului sunt legate la 2 borne de iesire ale modulului, de unde le conectezi in circuitul de 230V ca pe un intrerupator tip sonerie.

Arduino trebuie programat sa tina iesirea digitala SUS pentru un timp scurt sau lung, ca sa simulezi apasarea scurta sau lunga pe buton.

Modulul Releu monostabil face altceva, cum am descris in prima postare a mea.

Edited by Ticu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cam asa arata schema de principiu.
Cand iesirea digitala a lui Arduino este SUS, tensiunea pe ea este 5V (fata de masa GND). Printr-o rezistenta de limitare, prin jonctiuea baza-emitor a tranzistorului trece un curent de aprox. 2 mA. Un curent amplificat de cateva zeci de ori circula atunci prin circuitul emitor-colector si prin bobina releului. Spunem ca releul este anclansat. Partea mobila se deplaseaza si inchide circuitul intre contactul comun si contactul NO al releului. Similar cu apasarea unui buton tip sonerie.
Dupa un timp (stabilit prin program), iesirea Arduino revine JOS, tranzistorul nu mai conduce, releul este declansat si circuitul se deschide. Ca ridicarea degetului de pe butonul tip sonerie.

post-184838-0-95444400-1506539073_thumb.png

Edited by Ticu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mersi mult de tot pentru sfaturi.

O sa incerc sa implementez si revin cu ce am reusit sa fac.

Numai bine tuturor!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×