Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor
Sign in to follow this  
Nemesis

Modificare permisiune de acces .

Recommended Posts

Dupa ce am gustat diferite distributii am gasit in sfarsit una care arata si merge f bine si care are deja cam tot ce am eu nevoie cu exceptia unui singur lucru ....nu am permisiunea de a edita fisierele existente pe celelalte partitii (NTFS) . Distributia in cauza se numeste Mandriva (2007) . Stiu ca se zice ca nu e prea recomandat sa tropai cu Linuxul pe NTFS, insa eu unul pana acum nu am avut probleme din cauza asta . Stie cineva cum pot obtine permisiunea de a edita fisiere de pe partitii NTFS in MAndriva 2007 ? Cand ma uit la permisiunile de acces ale unui folder de pe ntfs imi zice ca doar proprietarul (root-ul) poate scrie si sterge pe ntfs . Cand boot-ez de de acest linux si incerc sa ma loghez ca ¨root¨ spune ca cica nu-i voie . Pai daca nici de acolo nu-i voie, atunci de unde oare o fi voie :axe: ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

pentru ca nu ai cum modifica permisiile alocate ntfs din linux.nici ca root nu poti (reciteste ce-am mai zis despre ntfs-uri din linux!!!)daca tii musai, asigura-te ca sunt listate in fstab, si da un copy/paste aici, sa vedem ce permisiuni sunt setate.repet: sa nu plangi dupa date dup'aia!!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cred ca la acest fstab te-ai referit : /dev/hda9 / ext3 defaults 1 1/dev/hdc /media/cdrom auto umask=0,users,iocharset=utf8,noauto,ro,exec 0 0/dev/hdd /media/cdrom2 auto umask=0,users,iocharset=utf8,noauto,ro,exec 0 0none /media/floppy supermount dev=/dev/fd0,fs=ext2:vfat,--,umask=0,iocharset=utf8,sync 0 0/dev/hda1 /mnt/win_c ntfs umask=0,nls=utf8,ro 0 0/dev/hda5 /mnt/win_d ntfs umask=0,nls=utf8,ro 0 0/dev/hda6 /mnt/win_e ntfs umask=0,nls=utf8,ro 0 0/dev/hda7 /mnt/win_f ntfs umask=0,nls=utf8,ro 0 0/dev/hda8 /mnt/win_g ntfs umask=0,nls=utf8,ro 0 0none /proc proc defaults 0 0/dev/hda10 swap swap defaults 0 0 . Nu te teme ca nu dau pe nimeni in judecata daca o sa am probleme cu partitiile :yawinkle: , asa ca zi-mi te rog cum sa fac sa pot edita fisierele de pe aceste partitii .De fapt de cand am postat subiectul asta am mai insistat cu cautarile si am reusit sa rezolv problema cu programul ala "Software management" sau cam asa ceva (ala prin care poti instala si dezinstala automat ce programe doresti) . Am dat un search in el dupa "NTFS" si mi-a afisat vreo 7-8 programele din care vreo 5-6 erau pe dvd-ul de pe care am instalat linuxul . Le-a instalat pe toate, mi-a aparut undeva in meniul cu aplicatii "NTFS-config" sau ceva de genul asta . Am click-uit, mi-a cerut parola de root si din fereastra care a aparut am dar enable la writte pt NTFS . Deci acum stiu un mod prin care pot face sa editeze fisiere de pe ntfs numai ca acesta presupune o legatura la internet . Asa ca acum daca se poate , as dori o modalitate care sa nu necesite o legatura la internet . Dupa ce am testat si Fedora Core 6 (care nu-mi arata deloc partitiile NTFS) am pus inapoi Mandriva si am incercat sa instalez manual suportul pt scriere pe ntfs . Dupa indicatiile gasite pe net am downloadat si instalat programele necesare si am obtinut din nou un shortcut in meniul cu aplicatii catre "NTFS config" numai ca de data asta imi zice ca doar "root"ul il poate deschide :axe: . De fapt nu te mai plictisesc cu experientele mele, zi-mi doar cum propui tu sa activez scriere pe ntfs . Pentru celelalte probleme ramane sa ma distrez/enervez/turbez/ singur incolo pe la vara .

Share this post


Link to post
Share on other sites

/dev/hda1 /mnt/win_c ntfs umask=0,nls=utf8,ro 0 0

 

asta înseamnă că partiţia e montată default read-only!!!

bagă rw în loc, şi vezi ce mai iese...

 

dacă vrei să o poţi scrie şi ca user, trage cu ochiul aici.

 

(în general, fstabul nu se modifică decât dacă ştii ce să faci, şi mai ales, dacă ai o copie de rezervă) :yawinkle:

 

ps 2: în linkul dat vorbeşte de schimbarea charsetului... verifică dacă windowsul tău scrie cu charsetul ăla, sau utf8, default!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.