Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor
Sign in to follow this  
free_fiber

Programator care nu programeaza

Recommended Posts

Scuze pentru inca in topic facut pe o tema deja discutata, dar sfaturile gasite in celelalte topicuri nu m-au ajutat deloc.

Am facut programatorul asta: http://www.aftehnica.ro/programatoare/p ... /info.html

Am win xp si icprog si un pic 16f628.

E setat pe windows api (doar asa face ceva).

Merge sa sterg, sa citesc, dar nu merge sa programez. Programeaza cu totul altceva.

Am legat lvp direct la masa si degeaba. L-am legat si cu o rezistenta de 10k si tot degeaba.

Am incercat si cu winpic si face la fel (citeste, sterge dar nu programeaza).

Ce-i fac?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Conexiunea pinului LVP la masa intr-o programare HVP (adica cu tensiune de 13.5V) face parte din folclorul PIC si este echivalent cu frectie cu galenica la un picior de lemn...

:smt005

Programatorul pare a fi JDM si merge perfect daca este facut cum trebuie.

Deoarece nu ai postat link exact spre schema care ai realizat-o nu pot sa ma pronunt de ce nu-ti merge.

Seamana schema ta cu asta:

http://www.pici.3x.ro/com_prg.html

?

Share this post


Link to post
Share on other sites

http://www.aftehnica.ro/programatoare/prog.html - asta e schema. pe pagina e si cablajul deja desenat. eu am copiat direct cablajul facut de ei.Intr-adevar e un JDM.Scrie chiar pe site-ul de unde am luat schema ca trebuie sa leg lvp la masa in cazul lui 16f628

Daca ar scrie ca trebuie sa te insori cu o blonda grasa daca programezi PIC16F628 si cu o bruneta scleptza daca programezi PIC12F675,ai face-o ? :smt005 Primul lucru intelept este intelegerea functionarii JDM si apoi care este diferenta intre LVP si HVP. In cateva cuvinte: Low Voltage Programming este algoritmul prin care programarea se face integral cu tensiune de alimentare de 5V. (JDM nu este un programator LVP). In LVP pinul de programare devine RB4/PGM care nu poate fi utilizat decat ca si intrare dupa ce operatia de programare se incheie. Din aceasta cauza RB4 necesita o rezistenta de 10K conectata la masa (ca sa nu ramana intrare flotanta si circuitul intern sa creada ca este in permanenta programare). In LVP nu se pot schimba fuzibilele, pentru ca sa rescrii orice fuzibil, inclusiv fuzibilul LVP ai nevoie de o programare HVP.High Voltage Programming utilizeaza pinul de programare MCLR/Vpp pe care se aplica +13.5V in timpul programarii. In timpul HVP nu conteaza ce se intampla cu pinul RB4/PGM. Daca totusi in urma unui HVP, fuzibilul LVP a ramas activat, este nevoie de o rezistenta de 10K la masa de pe RB4 pentru ca PIC-ul intelege ca va fi programat LVP pe viitor.Daca lucrezi cu JDM, nu vei face programare LVP, asadar la prima programare HVP dezactivezi fuzibilul LVP (LVP =0) care vine activat din fabrica si in felul asta nu-ti mai bati capul ce sa faci cu pinul RB4 in timpul programarilor viitoare.Am scris o poveste cum functioneaza JDM, pentru ca tipul care l-a construit desi a fost extrem de destept, n-a fost in stare sa explice corect mecanismul de functionare. Este atasata aici, poate te ajuta.Problema posibila pe care o ai este:- tensiune insuficienta pe Vpp (nu este peste 13V )- configurare defectuoasa a soft-ului de programare- programatorul nu este total flotat in timpul programarii- interfata seriala care nu asigura cel putin +/-8V nivele logice- scurt circuit pe programator sau sarcina prea mare pe circuitul de alimentare- zennere cu tensiune mai mica decat scrie pe ele (4.7V in loc de 5V si 7.8V in loc de 8V2) ca urmare a polarizarii cu un curent insuficient ca valoare (folositi diode de 0.5W din sticla)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Am rezolvat problema pana la urma :supz: Programatorul folosit nu stia de 16f628a.Am facut altu, am downloadat ultima vers. de ICPROG si am rezolvat :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.