Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor
Sign in to follow this  
electronunervos

am nevoie de un mic montaj

Recommended Posts

Salutare. Am ceva de facut. Un montaj care sa fie ca mai banal si cat mai simplu prin care sa pot controla intensitatea aprinderii unui neon(am un amic de 13 ani care se joaca cu neone). Imi trebuie ceva care sa regleze intensitatea, sau sa se comporte ca un tiristor.tensiunea de iesire 12Vcurent max 3A.va rog fara offtopic.

Share this post


Link to post
Share on other sites

nu prea inteleg , este un neon auto ??? :rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites

spune si tu de unde vrei sa obtii cei 12v si 3A... de la 220v sau? ca nimeni n-a intelessi ce-i cu neoanele? :rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites

luativa gandul de la neone. Vreau un montaj eventaul cu integrat sau cu un tranzistor de putere prin care sa limitez curentulFARA OFFTOPIC........... dak aveti schema bine dak nu nu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nu prea ai cum sa reglezi intensitatea unui neon. Poti sa o variezi doar in niste limite destul de mici, si o sa ii scurtezi durata de viata. Neoanele nu sunt facute pentru reglaj.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nervosule, explica mai bine ce anume vrei defapt sa faci, care e aplicatia, da mai multe detalii pentru ca nimeni nu poate sti ce este in mintea ta.

 

Sa reglezi curentul de aprindere la un neon...ce rost are? (pe langa faptul ca nu poti sa il aprinzi daca curentul este mai mic decat are nevoie).

Tensiunea poti sa o reglezi cu un autotransformator (daca neonul este de 230V, poti sa o scazi pana la 140 si inca mai functioneaza)

 

Neonul este o lampa cu descarcare, functioneaza pe baza unui arc electric stabil intre cei 2 electrozi. Pentru aprindere, este necesara o tensiune mare (ca sa se poata ioniza gazul din neon), apoi, dupa ce se aprinde, are nevoie de o tensiune mica de functionare. Pentru asta sunt incluse in circuit o bobina (fara bobina in serie nu poti sa aprinzi nici o lampa cu descarcari) si starterul (care are rol doar la aprindere, pe urma iese automat din circuit)

 

Cu riscul de a te stresa ca sunt "off-topic", spune ce vrei defapt sa faci. Daca nu intelegem, nu te putem ajuta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Deci,Imi trebuie o aplicatie cu ajutorul careia sa pot regla intensitatea unui bec(luativa gandul de la neon). Imi trebuie o aplicatie f simpla care sa duca max 3A si la iesire sa aiba o tensiune de 12V. Normal ca voi pune un transformator pt a aduce tensiunea la 16V de la 220V. Plaja de reglaj al curentului as dori sa fie intre 0.2 si 3A, fara prea mare precizie, mai mult ceva grosolan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ce au mai incercat cateva persoane sa spuna mai sus, inafara de mine: tensiunea o reglezi muult mai usor decat intensitatea.

Vrei sa reglezi intensitatea luminoasa pe care o emite un bec cu incandescenta? Nimic mai simplu. Nu te chinui cu montaje care mai de care mai complicate. Se gasesc pe piata niste intrerupatoare care au in loc de butoane un fel de potentiometru. Se numesc variatoare de tensiune, si se gasesc in diferite game de putere (defapt de curent suportat)

Share this post


Link to post
Share on other sites

cum zice Blind, reglezi tensiunea cai mai usor in fond trebuie reglata luminozitatea becului nu ? si asa faci cu un LM317 si cu un tranzistor pe el ca sa duca la maxim cei 3A (asta ca tot am si eu un topic similar :smt003 ) si ai rezolvat problema . Eventual la rezistenta de reglaj tensiune a LMului pui una fixa inseriata cu potentiolmetrul astfel incat in plaja reglabila a potentiometrului sa obtii reglarea cat mai naturala a luminii nu cu toata reglarea intrun capat al potentiometrului etc.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gresala mea, nu am citit calumea. Citeste topicul de mai sus al lui XAN77 si fa-ti un stabilizator cu tensiune variabila, asa cum ti-a recomandat.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.