Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

am nevoie de un mic montaj


Postări Recomandate

  • Răspunsuri 12
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Zile populare

Top autori în acest subiect

Nervosule, explica mai bine ce anume vrei defapt sa faci, care e aplicatia, da mai multe detalii pentru ca nimeni nu poate sti ce este in mintea ta.

 

Sa reglezi curentul de aprindere la un neon...ce rost are? (pe langa faptul ca nu poti sa il aprinzi daca curentul este mai mic decat are nevoie).

Tensiunea poti sa o reglezi cu un autotransformator (daca neonul este de 230V, poti sa o scazi pana la 140 si inca mai functioneaza)

 

Neonul este o lampa cu descarcare, functioneaza pe baza unui arc electric stabil intre cei 2 electrozi. Pentru aprindere, este necesara o tensiune mare (ca sa se poata ioniza gazul din neon), apoi, dupa ce se aprinde, are nevoie de o tensiune mica de functionare. Pentru asta sunt incluse in circuit o bobina (fara bobina in serie nu poti sa aprinzi nici o lampa cu descarcari) si starterul (care are rol doar la aprindere, pe urma iese automat din circuit)

 

Cu riscul de a te stresa ca sunt "off-topic", spune ce vrei defapt sa faci. Daca nu intelegem, nu te putem ajuta.

Link spre comentariu

Deci,Imi trebuie o aplicatie cu ajutorul careia sa pot regla intensitatea unui bec(luativa gandul de la neon). Imi trebuie o aplicatie f simpla care sa duca max 3A si la iesire sa aiba o tensiune de 12V. Normal ca voi pune un transformator pt a aduce tensiunea la 16V de la 220V. Plaja de reglaj al curentului as dori sa fie intre 0.2 si 3A, fara prea mare precizie, mai mult ceva grosolan

Link spre comentariu

Ce au mai incercat cateva persoane sa spuna mai sus, inafara de mine: tensiunea o reglezi muult mai usor decat intensitatea.

Vrei sa reglezi intensitatea luminoasa pe care o emite un bec cu incandescenta? Nimic mai simplu. Nu te chinui cu montaje care mai de care mai complicate. Se gasesc pe piata niste intrerupatoare care au in loc de butoane un fel de potentiometru. Se numesc variatoare de tensiune, si se gasesc in diferite game de putere (defapt de curent suportat)

Link spre comentariu

cum zice Blind, reglezi tensiunea cai mai usor in fond trebuie reglata luminozitatea becului nu ? si asa faci cu un LM317 si cu un tranzistor pe el ca sa duca la maxim cei 3A (asta ca tot am si eu un topic similar :smt003 ) si ai rezolvat problema . Eventual la rezistenta de reglaj tensiune a LMului pui una fixa inseriata cu potentiolmetrul astfel incat in plaja reglabila a potentiometrului sa obtii reglarea cat mai naturala a luminii nu cu toata reglarea intrun capat al potentiometrului etc.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări