Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Echivalent tranzistor 2SK3850


Postări Recomandate

O problemă veche și mereu nouă .

Lumea cere ”echivalenți” . Din lene sau nepricepere sau secretomanie sau orice alte motive nu descrie aplicația concretă .

De aceea răspunsurile sunt pe măsura întrebării .

Tranzistorul propus de colegul @misuraelectronic e posibil să funcționeze în aplicația respectivă ( poate colegul, fiind experimentat, a intuit despre ce utilizare este vorba ) .

Dar, cu siguranță , nu este un echivalent așa cum a cerut inițiatorul topicului.

Link spre comentariu

 

Dar, cu siguranță , nu este un echivalent așa cum a cerut inițiatorul topicului.

i-auzi ia , na poftim , ca nu-i bine nici asa ... s-auzim niscaiva argumente tehnice , stimate domn , anume de ce nu e bun cel propus de mine ? pentru stiinta dvs , eu am descoperit exact 243 de echivalenti posibili la 2sk3850 --- atentie , IN exact ACEEASI CAPSULA CA SI ORIGINALUL --- , insa am ales sa-l fac de rusine pe forum doar pe cel mai ieftin dintre toate .

Editat de misuraelectronic
Link spre comentariu

Păi , stimate domn, două componente sunt echivalente atunci când pot fi puse una în locul celeilalte .

Deci BC257 nu este echivalent cu BD139 deși, de multe ori, poți pune BD139 în loc de BC547 dar aproape niciodată nu poți pune BC547 în loc de BD139.

Putem spune că, în aceste cazuri , BD139 este un înlocuitor posibil pentru BC547. În niciun caz echivalent.

 

Dar ăsta era un aspect mai mult lingvistic să zicem .

 

Pe inițiatorul topicului îl intresează, ce-i drept un înlocuitor pentru 2SK3850 .

Am recunoscut mai sus că e posibil ca înlocuirea propusă de domnia ta să fie bună . Am presupus chiar că poate știi ceva, te-ai prins în ce montaj vrea să facă înlocuirea.

În niciun caz însă asta nu îl face pe STD3NK60ZT4 echivalent.

Fără îndoială ce ai propus dumneata este mai puternic dar : are Ciss de 311 pF față de 96pF , are Qtot de 12nC față de 4nC și Vgthmax de 4.5V față de 3.5V . Este deci foarte posibil ca în anumite aplicații să nu poată fi comandat corect .

Să nu-mi spui că se poate schimba comanda că atunci chiar nu mai vorbim de echivalență.

 

 

EDIT Am citit editarea . Repet, poate că ai probleme cu înțelegerea unor nuanțe sau poate eu nu sunt clar . Nu am zis că nu e bun , am zis că nu e echivalent . Nu mă interesează de pe ce site-uri ai luat dumneata lista aia cu 243 tranzistori .

Dacă OP precizează concret în ce-i trebuie poate mai discutăm , dacă nu eu mă retrag.

Editat de UDAR
Link spre comentariu

exista o zicala care zice asa ... THE DEVIL IS IN THE DETAILS !

se pare ca dvs cam dupa aceasta zicala va ghidati , concret , in acest caz . sa ma explic , carevasazica ...

daca veti intra in PESTE 95 de magazine din 100 din rsr , criteriile de furnizare a unui echivalent pentru un tranzistor mosfet oarecare VOR FI MAXIM 4 BUCATI , anume tensiune , curent , putere si , in cazurile fericite capsula . se procedeaza astfel din diverse motive ...incepind cu lipsa de timp , din superficialitate , din ignoranta ...si terminind cu lipsa de interes sau cu nestiinta . in celelalte maxim 5 magazine din 100 --- aici este vorba despre PROFESIONISTI in adevaratul sens al cuvintului --- , numarul de criterii care trebuie comparate creste . cu cit este mai mare , cu atit mai profesionist este respectivul vinzator / magazin .

din punctul meu de vedere , mie-mi place sa ma inghesui la cei 5% , intrucit pina acum echivalentii mosfet furnizati de mine erau puricati DUPA 9 CRITERII , insa , mai nou , am facut saltul la 10 criterii . din punctul meu de vedere , ciss , qtot si vgthmax , enumerati de dvs in postarea anterioara nu se afla in target-ul meu de 10 criterii ... deci nu ma intereseaza si basta .

ca sa includa cineva si aceste 3 criterii suplimentare , inseamna sa faca o cautare care sa respecte minim 13 criterii de comparare ... lucru care duce la aparitia unei noi categorii in domeniu ...ULTRA-PROFESIONISTII . la cum evolueaza invatamintul actual in rsr , am curaj sa bag mina in foc ca asa ceva nu se va mai intimpla in rsr vreodata , in vecii vecilor amin . scoala de pe vremea lui ceausescu nu se mai face ...deci ultra-profesionisti ... adio mama si-un praz verde !

ca sa conchid , din postarile dvs , nu am nici un motiv temeinic sa va includ in cei 5% , asa ca postarea #9 eu o consider ca fiind exact redundanta , sau altfel spus ...o furtuna intr-un pahar cu apa . cele 10 criterii ale mele std-ul le respecta , iar cele 3 criterii ale dvs nu sint relevante in acest caz . tranzistorul std propus de mine va functiona excelent in aplicatia dlui fane .

 

 

ps1 ... eu sint DOAR UN BIET profesionist si am gasit 243 de echivalenti posibili , din care pot picta imediat 30 ... 40 de tipuri diferite , alese dupe cele 10 criterii ale mele . dvs , daca va considerati ultra-profesionist , sinteti capabil de a fi in stare sa-i recomandati dlui fane MACAR UN ECHIVALENT corect , ales dupa criteriile dvs --- inclusiv acelea 3 care nu ma intereseaz pe mine --- ??? hai sa vedem ... :rzb pina la urma , asta conteaza , nu-i asa ? nicidecum discutia noastra in contradictoriu ...

ps2 ... dl orgasmo aplauda si da like , dar el se uita la alt film ... sau , probabil ca nu are ochelarii de tradus la dumnealui ...

Editat de misuraelectronic
Link spre comentariu

Domnule coleg @misuraelectronic , așa cum bine remarcă colegul de mai sus , sunteți un vânzător de piese electronice. Din punctul Dvs. de vedere aveți absolută dreptate . Nu am nici cea mai mică intenție să vă subestimez experiența . Sunt deci de acord cu criteriile Dvs.

În ceea ce mă privește :

1. Eu i-am răspuns colegului @fane de la care aștept , eventual, lămuririle necesare privind aplicația. În continuare accept că propunerea Dvs. poate fi bună deși , ca să ne batem ăn echivalențe, FQU1N60CTU este mai apropiat ) .

2. Eu când mă duc la magazin ( pe pământ sau virtual ) știu exact ce să cer vânzătorului , nu întreb ca la brutărie : Care e mai proaspătă ? Deci din punctul meu de vedere modul în care Dvs. stabiliți criteriile de echivalență nu are nicio relevanță .

Link spre comentariu

La prima mea postare , si eu tot pe FQU1N60CTU am vrut sa-l umilesc , dindu-l drept exemplu pe forum ... insa am vazut ca are un punct slab , anume ... id max la 25 de grade este de 1 amper si scade la 0,6 amperi la 100 de grade , asta in timp ce in pdf-ul 2sk-ului , ni se prezinta un id max de 0,7 amperi , oarecum constant in intervalul 25 grade ...100 grade . cum 0,7 este mai mare decit 0,6 ... am sarit peste el si am cautat alt exemplu .

Link spre comentariu

dragi colegi daca stiam ca voi aprinde spiritele asa de rau mai bine taceam oricum va multumesc tuturor celor care ma ajutati

cit priveste aplicatia in care am gasit tranzistorul respectiv e o sursa de la un aparat pentru care am deschis un topic in sectiunea depanari si am atasat un link de download cu caietul servis al respectivului. Va multumesc si va doresc un sf. de saptamina cu cele bune.

Link spre comentariu

Dragul meu @fane , dacă tu consideri că este normal ca un user care citește ( poate întâmplător ) o postare de a ta se gândește să caute pe tot forumul , că poate, poate ai mai postat pe undeva , eu îmi cer scuze că am intervenit și promit să nu mai intervin pe postările tale.

Oricum îți mulțumesc pentru urări și îți doresc asemenea .

Link spre comentariu

Dacă aplicația este o sursa autooscilanta, cum de fapt se intimpla în multe cazuri de surse de putere mica, cei 3 parametri amintiți de @Udar încep sa devina importanți pt ca un Ciss de 3 ori mai mare va modifica frecventa de lucru iar un Qgtotal iarăși de 3 ori mai mare va mari (citeodata) semnificativ pierderile de comutație.

In final, chiar dacă sursa "pare" sa meargă bine, va lucra cu tranzistorul mai fierbinte (chiar dacă este de curent/putere mai mare) iar scăderea frecventei de lucru poate sa aducă miezul mai aproape saturație ceea ce duce la încălzirea lui mai puternica.

Dacă sursa este pilotata de un controler integrat problemele nu mai sint asa de grave și de cele mai multe ori va merge perfect cu noul tranzistor.

 

 

Ps: nu știu ce dracu se intimpla dar din ce în ce mai mulți oameni serioși de aici de pe forum încep sa se prosteasca parca lăsându-se antrenați în tot felul de controverse puerile.

Editat de sesebe
Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări