Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Filtru medii/inalte 300W.

marius75

Recommended Posts

Salut. Vreau sa fac un filtru pentru sateliti, ma intereseaza mai mult partea de filtraj pentru inalte. Aspectul principal ar fi sa nu se arda inaltele, nu vreau cine stie ce sunet.

Pentru medii deja folosesc c1 22uF/350V (baban,rusesc), bobina L1 0,5mH, CuEm 1mm, difuzor Alien AN 0310.

Pentru inalte am c2, c3 de 1uF/350V (babani, rusesti), nu stiu exact de cat sa fac bobina L2 (in schema de unde m-am inspirat, L2 e de 0,5mH), iar inaltele vor fi AN-02 cu goarne.

Orice sfat e binevenit. Multumesc anticipat.

filtru.jpg

• Replies 24
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• marius75

12

• Shambala

9

• sesebe

1

• clauelf

1

Top Posters In This Topic

Posted Images

L1 ar trebui marita macar putin, spre 0,7mH

C2 = 2,7uF

C4 = 6.8uF

L2 = 0,2mH

Inainte de C2 o R* serie pt echilibrarea SPL. Poate fi de 2,2ohm/10W - 6,8ohm/20W

Multumesc pentru raspuns.

O sa maresc L1 la 0,7 mH (o sa fac alta noua, din CuEm 1,2mm, pentru pierderi mai mici).

La magazinul de unde cumpar de obicei, am gasit conzi poliester 2,2uF/250V (c2), 4,7uF/250V (c3). Sper sa nu fie problema cu tensiunea conzilor (250V). Daca in loc de 2,2uF/250V (c2), pun 2x4,7uF/250V in paralel, rezista mai bine la tensiunea de lucru? C3 pot sa-l fac din 2x10uF/250V in paralel.

Daca va fi nevoie de atenuarea inaltelor, am cateva rezistente de 10W (1r...4,7r) si le inseriez inainte de c2 (in functie de cum suna).

Cu placere.

Legarea conzilor in paralel le sumeaza valoarea, nu o scade. Poate ai vrut sa spui ca ii legi in serie (la inseriere se distribuie si tensiunea pe ambii conzi).

250V este o tensiune nominala absolut suficienta, nu-i vreo problema.

Daca folosesti caramele chinezesti, pune cate un 0,1-0,22uF/250V mkp in paralel peste fiecare.

La legarea in paralel a condensatorilor se insumeaza capacitatile acestora.

P.S. Cred ca am postat in acelasi timp cu shambala.

Edited by clauelf

Am gresit din neatentie. Stiu ca in paralel de insumeaza capacitatea. Nu mai tin minte pe unde am citit ca nepolarizatii nu e bine sa fie legati in serie mai multi de 2, (deja aveam c2 si c3 in serie) si din cauza asta am preferat sa fac acele legaturi in paralel (cele pentru dublarea conzilor), fara sa mai tin cont ca de fapt trebuie 2x1uF pentru c2, respectiv 2x3,3uF pentru c3, dar daca rezista condensatorii de 250V, atunci pun la fiecare, in paralel, cate un mkp 0,22uF/250V.

Multumesc pentru sfaturi.

image.jpg

Edited by marius75

Stai, nu te arunca la comenzi de piese scumpe.

Fa intai un singur filtru cu ce piese gasesti si asculta daca e ok. Poate nu o sa iti placa si trebuie mutata putin frecventa de taiere. Abia dupa ce decizi ca schema este definitiva comanda alte piese.

Pt proba se pot folosi si conzi la 50-63V, si chiar cate 2 electrolitici de 47uF inseriati (+ la +) pt cel de 22uF. Si R de 3-5W.

Pentru medii deja am facut proba si sunt multumit cum suna cu condensator de 20uF, o sa modific doar bobina la 0,7mH.

Pentru inalte, o sa iau conzi (caramele) mai multe valori 1uF...10uF si de acolo pot face diverse combinatii, pentru c3 pun fie 2x10uF in serie sau 4,7uF in paralel cu 2,2uF.

Pe mine ma intereseaza in primul rand sa nu ard inaltele, ulterior poate fac o protectie cu bec. Trebui sa mai ma documentez.

Pune C3 spre 7-8uF si nu spre 5uF.

Nu te teme ca nu arzi driverul,

Poti pune de la inceput un bec de 12V/35W in serie cu driverul (dupa filtru). Si adauga o R de 33ohm/20W spre masa, dupa C3.

post-174797-0-83196300-1502974203_thumb.jpg

Multumesc. Rezistenta de 33r/20W n-am, pot sa o fac din doua de 68r/9W legate in paralel sau 3 de 100r/9W tot in paralel (as tinde spre varianta a doua). Condensatorii mkp 0,22uF o sa caut prin surse pc/placi de TV, ca nu gasesc pe magazinul de unde comand eu de obicei.

Credeam ca ai tu 0,22uF. Pune 0,1uF daca ai; valoarea e mai putin importanta. MKP sa fie.

Pe unele sasie vechi de la tv-uri nemtesti gasesti wima mkp, f buni (daca nu-s crapati).

Ma mir ca nu ai gasit 0,22uF la magazin, este o valoare uzuala - intreaba daca nu au la 275Vca (X2). Se folosesc in multe filtre EMI.

Am recuperat cativa condensatori mkp (0,1uF/0,22uF). O sa incerc si la noi la magazin, poate au din cei de 275Vca/0.22uF. Eu cand am spus ca n-au la magazinul de unde cumpar de obicei, m-am referit la un magazin online. Astazi pun la punct comanda cu restul pieselor...sper ca in cateva zile sa ajunga coletul, sa ma pot apuca de treaba.

.....................

Atunci o sa cumpar rezistente de 68r/9W.

Va multumesc pentru raspunsuri.