Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Condensatoare cu polipropilena versus poliester


Postări Recomandate

Aceste condensatoare sunt utile la realizarea snubberlor si filtrelor din sursele in comutatie si invertoare, precum si a circuitului rezonanat din sursele in rezonanata.

 

Din ce am citit eu poliesterul rezista le o temperatura mai mare 160 grade polipropilena doar la 110 grade.

 

Totusi multi utilizatori recomanda polipropilena, din motive pe care nu le cunosc, am folosit de ambele si rata de defectare este cam aceeasi.

post-228803-0-24491500-1502648208_thumb.jpg

Link spre comentariu

De multe ori pun ce gasesc prin cutii de prin demolari, dar in mod ciudat am avut mai dese probleme cu UPS urile de fabrica

 

acolo mi-au puscat condensatorii mai des.

 

De cele mai multe ori il fac din bucati ca nu am valoare de care am nevoie ,am doua criterii cand le aleg, 1 tensiunea cel putin dublu fata de tensiunea la care vor lucra, si sa nu se incalzeasca mai mult cu 10 grade peste ambient in timpul functionarii

 

Cu polipropilena am avut doar de la un singur producator,

 

Am pus comparativ perechi de condensatoare asemanatore de aceesi tensiune, acelasi curent RMS, acelasi dv/dt acelasi ESR unele cu poliester si altele cu polipropilena, si au tinut cam tot atat.

 

Asadar care este motivul pentru care polipropilena este recomandata mai mult ca poliesterul.

Link spre comentariu
  • 4 ani mai târziu...

Polipropilena PP este recomandata la frecvente mai mari, are si pierderi mai mici. Rezista si la tensiuni mai mari de strapungere. Dar are parca o constanta dielectrica mai mica, deci va avea dimensiuni mai mari un astfel de condensator cu polipropilena. Se fac astfel ca dupa o eventuala strapungere sa se regenereze in acel loc, dispare putin metalizarea in jurul strapungerii. Dar le scade putin capacitatea. Daca masurati unul care a mai functionat la greu intrun TV, puteti gasi o valoare mai mica. Superiori sunt cei cu teflon, foarte rezistenti si la strapungeri.

Editat de mafalda
Link spre comentariu
Acum 15 ore, Усилитель a spus:

Mare parte a contructorilor DIY de "Lămpase" zic ca cele cu polipropilena "suna" mai bine ca poliesterul. 

Si producatorii de boxe  folosesc doar condensatori MKP (cu polipropilena) in filtre (nu ma refer la boxele de duzina entry level). Ori fi stiind ei ceva. 

Link spre comentariu

Omul face doar diferenta dintre "mai placut" si "mai putin placut". "Mai bine" trebuie mai întâi definit.

Polipropilena folosita la fabricarea condensatoarelor are absobtia dielectrica mai redusa decât alte mase plastice. Poate ca asta favorizeaza senzatia de "mai placut".

Link spre comentariu

Ok, nu cautam nod in papura, pt mine mai placut = mai bine..... 

 

 

Polypropylene is commonly used in the construction of capacitors for high-frequency AC applications. This dielectric material has a low dissipation factor, high breakdown strength, low dielectric absorption, high insulation resistance, and is readily available. These properties make polypropylene a dielectric material of choice for a wide range of applications including snubber circuits, high-frequency AC systems, high voltage DC & AC systems, and high current DC applications.

Polypropylene capacitors can operate over a wide temperature range. Unlike polyester capacitors, the capacitance of a polypropylene capacitor decreases with temperature. Due to its temperature characteristics, polypropylene capacitors are commonly used to complement polyester capacitors. This is achieved by connecting a polyester capacitor and a polypropylene capacitor in parallel.

Editat de Усилитель
Link spre comentariu
1 hour ago, Усилитель said:

Chestia e subiectiva dar omul stie sa faca diferenta dintre "mai bine" si "mai rau" 

Nici nu m-am indoit de asta dar hai sa si definim tehnic diferentele.

Adica de ce anume si exact si precis polipropilena suna "mai bine" decat poliester-ul?

Ce parametri influenteaza si prin ce fenomene concrete?

Adica spre exemplu stim ca mosfetii in etaje finale audio clasa AB tind sa avantajeze armonicile impare, deci sunetul sa fie ceva mai strident, mai nu stiu cum. 

Bipolarii in schimb sunt ceva mai liniari, mai usor de obtinut o dispunere armonica uniforma, deci un sunet mai neutru, mai performant, mai bun, etc...

Deci cum definim si explicam tehnic acest "mai bun" de aici?

 

Link spre comentariu

Nu vreau sa fac teoria chibritului, nici sa intru in contradictie cu nimeni. Sunt unele lucruri care sunt mai greu de definit tehnic, ba mai sunt si unele care "aluneca" din prim plan, ba uneori nici nu sunt observate sau luate in calcul. 

In principiu stim ca materialele constructive influenteaza multe lucruri.... 

Un cazan de tuica din cupru face gust mai bun ca unul de inox, un instrument muzical dintr-un lemn suna altfel decat din altul, rezistentele au zgomot propriu diferit functie de material, etc. 

Sunt lucruri care sunt in mai mare masura acceptate, ma duc si eu cu valul, deci daca se zice ca un condensator cu ulei, hartie, cupru, argint e mai bine de utilizat din punct de vedere al sunetului, decat unul poliester, atunci ok. Chiar daca 100nf =100nf.

(presupun ca *fenomenul/diferenta *  se aude mai bine la ampurile cu tuburi, unde sunt putine piese si tensiuni mari) Interesant ca in randul constructorilor de ampuri cu semiconductori nu este " nebunia" asta. ( =alta cu finali Toshiba sau chinezarii, dar asta e de inteles si mai  usor de explicat ) 

O lampa facuta acum 50-60 de ani suna mai bine/placut decat una actuala..... 

 

Here are some numbers for dissipation factor (DF), smaller is better:

Polyester (PETP) .5%
Polycarbonate .05%
Polyphenylene sulfide (PPS) .05%
Polystyrene .05-.02%
Polypropylene .025-.01%
Teflon (PTFE) .025-.01%
 

 

Editat de Усилитель
Link spre comentariu

Am mai scris cum a fost in cazul meu: la un amic am testat mai multi conzi MKP si cu ulei pe Fostex T925A (filtru de ordinul I). Am testat conzi Wima (eu eram convins ca suna bine, fiind folositi la greu in grila tuburilor) si am inghitit in sec cand am vazut cum presteaza vis-a-vis de Jantzen Cross Cap sau Jantzen Standard si desi am testat multi condensatori cu ulei doar un singur model s-a apropiat la sunet de Mundorf Supreme SilverGold. Testul a fost facut folosind doar cele doua supertweeter-ere cu semnal mono unul avand Mundorf-ul Supreme SilverGold si la celalalt tot schimbam conzi. La Jantzen nu am avut atunci unul din seria Supreme, dar toti conzii MKP au fost sub ala cu ulei. Deci practic a fost exact cum spune @franzm: ne-a placut la ureche. De altfel unii conzi cu ulei nici nu puteai sa ii asculti 30 de secunde .... ca nu placea de loc la ureche :57.

De atunci n-am mai cumparat Wima rosii MKP10 la 630V! Minim Jantzen Standard cumpar. 

Alt test care l-a fel "mi-a tras-o" a fost ca supertweeterul accenteaza bass-ul. Inginerul din mine a declarat clar: bullshit! Doar prostii cred! Dupa ce am pus supertweeterul pe honurile facut cu F200A .... am inghitit din nou in sec. Ce naiba se intampla ... nu stiu, dar ....cu un supertweeter ai mai mult bass. Inginereste este ABSURD, dar in realitate se pare ca este valabil. 

 

Concluzia mea a fost ca pretul reflecta calitatea (se aude mai placut). Deci iei un MKP mai scump se aude mai placut decat unul mai ieftin, insa .... se intampla ca niste conzi vechi cu ulei sa fie peste conzii MKP Jantzen Standard. Buba a fost ca am cautat (deh doream si eu cu cativa banuti sa trag un loz castigator) pe net inclusiv pe ebay modelul ala de condensator cu ulei si ... n-am gasit , iar de batut talciocu' nu aveam chef :rade:. Au fost useri care m-au intrebat pe privat ce model era condensatorul cu pricina, dar nici unul nu mi-a zis: uite eu am gasit! Eu am incetat sa mai caut si pentru tweeter iau Jantzen Supreme (aia rosii). 

Link spre comentariu

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: Postarea ta va necesita aprobare moderator înainte de a fi vizibilă.

Vizitator
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări