Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor
costyy86

Defect expresor Saeco Incanto Rondo S-class

Recommended Posts

Am un expresor Saeco incanto rondo S-class, problema este ca la alimentarea lui, se aprind intermitent 2 leduri care indica incalzirea apei, este normal, dar sta aprins si ledul care indica lipsa apei, cafelei, sau prezenta zatului in recipient.

Dupa ec verifica ca toate sunt ok, si apa se incalzeste, nu ia nici o comanda, apas pe orice buton si nu se intampla nimic.

In mod normal la alimentare grupul trebuie sa isi faca un test, acel test nu se face.

Am citit si pe placa exista un TIP33C si un zener de 33v, acesta are legatura cu testul grupului, sa fie aceste componente de vina?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Inca nu, nu am vrut sa ma "aventurez" in al demonta inainte de a primi ceva sfaturi, apoi sa aflu ca este un banal contact sau stiu eu ce...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Asta ii explicam si colegului intr-un post asemanator incearca sa inlocuiesti acel darlington si zennerul insa nu mai tin minte daca era exact de 33V dar parca asa tin minte.T ranziatorul tre sa fie cu terminatia C si vezi si pe langa el rezistenta de 100 ohmi.

De preferat zenner de 1.3w

Share this post


Link to post
Share on other sites

Am demontat si se pare ca tranzistorul a mai fost schimbat, insa doar tranzistorul nu si dioda + cele 2 rezistente inseriate de 47r, Am dat jos tranzistorul, masurat si e ok, la fel dioda si rezistentele sunt ok, deci nu este de aici problema.

Totusi ce ar putea fi?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Verificat si puntea si diode de pe placa, nimic suspect.Poate fi ceva motorase, contacte? Nu isi face grupul testu la alimentare.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hmmm..

Inainte de punte ar trebui sa fie un triac/tiristor sau doua care dau sensul motorului.Ar mai fi de verificat si switch-urile din ansamblul motoreductor pt capetele de cursa.Switch-ul prezenta grup e ok?

Daca nu rezolvi ma uit maine ca tre sa mai am placi defrisate si poate scot o schema

Motorasul ai putea sa-l probezi la 24cc se învârte cat de cat.Firele rosu/albastru parca

Mi-am adus aminte ar mai fi si bobinele inseriate cu motorul desi nu cred că se pot întrerupe.

Tensiuni ceva ai verificat?

Edited by bobinatorul

Share this post


Link to post
Share on other sites

Switch-ul prezenta grup, e ok, cele din ansamblu motoreductor nu stiu, nu am demontat de tot expresorul. dar probabil o sa fac saptamana asta, mai jos atasez un linc cu expresorul si diferite pdf-uri printre care si schema de lagatura.

Tensiuni nu am verificat, am placa demontata si tranzistorul deslipit, nu l-am mai lipit.

http://www.partsguru.com/SaecoIncantoRondoespresso.html

Share this post


Link to post
Share on other sites

Din lipsa de timp nu am avut timp sa ma ocup, dar acum ma ocup de expresor, am verificat schema data si nu se prea potrivesc notatiile, valorile da, sunt ok, mai putin optocuploarele care sunt alt model, 2S3, nici switchurile nu le-am gasit, cablajul este in mai multe straturi si nu pot gasi toate traseele, O sa incerc sa verific triacele sa vad daca sunt ok.

 

L.E. Pe placa scrie P118_CPRV04

Edited by costyy86

Share this post


Link to post
Share on other sites

Am dat jos triacele T5,T7 si T8, am verificat pe multitester si nu imi da ok, imi da pe pini 1 si 3 o rezistenta aproximativa de 80 ohmi, aranjamentul pinilor este G,A2,A1, de la stanga la dreapta, 2 triace sunt T435 si unul BTB06, am masurat si cu multimetru, aceiasi rezistenta de aproximativ 80ohmi in orice sens masor, apoi sa fiu convins am testat in sarcina, cu schema de mai jos, insa nu am avut bec am folosit un motoras si am alimentat la 12v, in teste cand conectam rezistenta la borna pozitiva nu se intampla nimic, dar la cea negativa pornea motorasul, cu rezistenta decuplata motorasul nu era pornit, la toate cele 3 triace se comporta la fel...

 

L.E. Am uitat de fisier.

post-179635-0-98365900-1503824441_thumb.jpg

Edited by costyy86

Share this post


Link to post
Share on other sites

Azi am cumparat cele 4 triace, dar dupa ce le-am schimbat nu mai functioneaza deloc, probabil s-a defectat cablajul, fiind in 4 straturi, probabil ceva din mijloc nu mai face contact, cred ca ma voi lasa pagubas in a mai depana aceasta placa, nu de alta dar mie teama sa nu fie ceva pronleme in soft si lucrez degeaba.

 

Dar mi-a venit o idee de a incerca sa proiectez eu o placa de la zero, cu program cu tot folosind un arduino, sau ceva atmega.

Insa problema cu care ma confrunt este ca nu stiu la ce tensiune se alimenteaza motorasul de la rasnita si cel de la motoreductor,puteti sa ma ajutati cu aceste detalii?, rezistentele si pompa sunt la 220vca,

Multumesc pentru ajutorul acordat.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Asa cum ai vazut pe mail in functie de placa sunt motoare de grup ce se alimenteaza intre 24 si 120 Vdc.La unele modele diferite de 24 diferenta pana la 220 o preia rezistenta de incalzire a cestilor.(cup heater).Rasnita daca nu ma insel e la 220Vdc dar ma uit maine si iti spun exact voi posta o poza pentru comparatie pentru ca sigur sunt si la 220Vca.

La rasnita poti urmari traseul si iti dai seama usor cum se alimenteaza.

Incearca si motorul la 24 montat pe aparat si vezi daca are forta sa invarta grupul pana la capat.

Cu logica te pot ajuta insa nu cu arduino.

Share this post


Link to post
Share on other sites

O sa vad pe placa ce si unde se duce.

Este suficient ajutorul la partea de logica cum spui, la arduino oarecum ma descurc...

Multumesc.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×