Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Tda2050 - probleme

gheg

Recommended Posts

Am o statie construita din doua tda-uri, o folosesc de vreo doi ani. Am tinut-o numai la laptopuri si nu mi-a facut nicio problema... pana azi cand am pus-o la unitate. Am dat drumul la o melodie, am dat mai tare si dupa vreo 20 de secunde se intrerupe sunetul. Mi-am dat seama ca e din calculator. Am dat restart, si cand am intrat in windows am constat ca nu mai am placa de sunet. Deci placa de sunet arsa.

Integratele astea daca le montezi cu grija se aud destul de bine si sunt nepretentioase, dar acum am prins frica; asa putea sa arda placa de sunet la un laptop, la un smartfon sau la cine stie ce alt aparat de mii de lei. Am intalnit astfel de cazuri. Si nu inteleg cum ar putea sa arda o placa de sunet, atata timp cat integratul are pe intrare un rezistor de un kilo si un condensator de 0,5 microfarazi. Ce curent ar putea scoate printr-un asemenea filtru incat sa distruga o placa de sunet? Mai ciudat e faptul ca integratul nu are nimic, functioneaza perfect.

Poate era introdusa intr-o priza diferita de cea a PC-ului...

Da, era

Mai degraba e cablul prost si face scurt in mufa, defectand placa de sunet, decat TDA-ul cu probleme.

Chiar de ar avea integratul probleme, nu vad cum ar putea arde placa de sunet.

Chiar si fara sa fie integratul defect, pot aparea probleme din cauza diferentei de potential dintre mase.

La pc ai 115V pe masa, daca nu este pus intr-o priza cu impamantare reala.

Am impamantare la instalatia electrica, dar cred ca nu e legat bine firul de la prize, ce duce la impamantare.

Da, cel mai probabil asta ar fi cauza pentru care mi s-a ars placa. Insa pana astazi am avut la unitate o statie pe tranzistoare,

o schema full simetrica, si cu asta nu mi-a facut niciodata probleme. Oare de ce?

Simpla coincidenta. Statia asta cu TDA2050 e alimentata cu transformator normal ? Daca da atunci nu ai treaba cu impamantarea, poate sa fie 115V cat vrea, nu se arde nimic.

Chestii din astea se intampla cu prelungitoare cu firul de impamantare anulat, ca "merge si asa". Verifica instalatia electrica si foloseste prelungitoare verificate ( sau facute de tine cu cablu cumparat de la magazin, e vreo 3 lei metru cablu de cupru cu 3 fire )

Statia e alimentata cu 2x14 volti, aproximativ 40 de volti dupa redresare. Nu mi-e de placa de sunet ca e ieftina,vreo 40 de lei, insa am deschis acest topic cumva sa atrag atentia oamenilor ca acest tip de integrat ar putea cauza mari daune financiare in anumite situatiuni "prielnice".

Edited by gheg

N-are nicio legătură faptul că AF-ul e construit cu un TDA2050 cu problema ta. Dacă deschizi un topic pentru ca

sa atrag atentia oamenilor ca acest tip de integrat ar putea cauza mari daune financiare in anumite situatiuni "prielnice".

explică și fenomenul datorită căruia acest integrat ar putea provoca acest gen de defect, altfel și acest topic este unul dintre multe altele inutile.