Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor
Sign in to follow this  
doco

ce sa-i faci sa nu-l arzi ?

Recommended Posts

Acum cateva zile am terminat amplificatorul realizat cu 2 x fet 400. alimentat cu +/- 65v c.c. (550 W). Intrebari: 1. Am siguranta doar la alimentarea de 220 v, nu ar trebui sa pun si la alimentarea directa de la kituri? 2. Eu alimentez kiturile de la aceeasi sursa de tensiune dar s-ar arde un canal, ar avea treaba celalalt, doar din cauza ca are aceeasi alimentare? 3. Desi are radiatoare destul de mari (190,5x50x80 mm) mie mi se pare sa ca incalzesc prea tare. Nu am mai lucrat niciodata cu radiatoare in forma asta si in afara, din cauza asta mi-e greu sa fac o racirea buna :), cand merg la show-uri pun coolere langa ele dar tot nu sunt multumit, intreb pana la ce temperatura exteriora ajunge un IRFP240 sau IRFP9240 ? poti sa ma tii degetul pe el? 4. Cred ca este un inversor in cutia aia :) pt a pune amplificatoarele in punte, dar mi-e frica sa-l dau bridge, ma gandesc sa nu se arda ceva, am postat poze sa vedeti exact si piesele care sunt p langa intrerupatorul ala, si modul in care trebuie sa pui incinta la borne in bridge.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Guest Vasile

ce sa-i faci sa nu-l arzi ?

Sa nu-l pornesti :smt005 :smt005 :smt005 :smt005

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Vasile

Dupa cate vad eu pe acolo nu ai nici un fel de protectii, nici macar pe module(un punct minus pentru acel modul) Intai asigurate ca ai destule protectii si dupa aia poti sa ai in vedere ca nu iti va crapa

Share this post


Link to post
Share on other sites

pune neaparat sigurante rapide de 5A pe fiecare alimentare de la amplifuri.DAca vezi ca pusca aiurea atunci pune unele mai mari, dar nu depasi 7A.Ia si protectii de care a zis Vasile, sa protejezi difuzoarele. (un releu care ti le decupleaza daca ai curent continuu pe iesire, si le cupleaza intarziat ca sa nu ai zgomote la pornire)Nu ar strica o protectie termica.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Guest Vasile

Eu la sigurante m-am referit dar am uitat sa prcizez, daca sunt bine calibrate fac cat 1000 de protectii proaste

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nu cred ca se vede chiar bine dar protectie cu releu are, este exact langa condensatoarele de filtraj. Am sa pun sigurante rapide de 5A pt fiecare alimentare in parte. Ms de sfaturi.1. Astept o idee despre inversorul ala. plss2. Cum a putea realiza o protectie termica? :smt003

Share this post


Link to post
Share on other sites

Iei de la Vasile daca ti-e lene sa-l faci.Sau vezi ca e sectiune accesorii audio.Da si tu un search. Problema e arhidiscutata.Protectia termica o pot rezolva cu rezistor NTC care sa polarizeze un tranzistor care fura curentul de comanda al tranzistorului care actioneaza releul.Sau pui un intrerupator termic care la 75C sa intrerupa curentul prin bobina releului.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Releul ala e prea mic ptr curentul pe care trebuie sa-l intrerupa, sa nu ramîi cu contactele sudate. Ce fac cei 4 semireglabili? Sint ptr indicatorul de clip? Zici ca ai alimentarea de +/-65V si eu vad condensatori de 63V in alimentare.Revenind la intrebarile tale, cum ti sa spus mai sus cele mai bune protectii sint sigurantele, dar... trebuie potrivite cu consumul maxim care e dependent de sarcina amplifului, adica de citi Ohmi are difuzorul. Fiecare canal trebuie sa aiba sigurantele lui, si nu ar strica si pe iesire. Eu zic ca se pot pune siguranta chiar si de 10A temporizate (notate cu ''T'' in coada, nu rapide notate cu ''F''), iar pe iesire de 1,5 ori mai mare ca cele de pe alimentare. Calitatea lor e importanta, prostiile care se gasesc in comert nici nu sint calibrate corect. Poti sa incerci pe secundarul trafo sa pui sigurante automate ca la tabloul electric, am vazut la un zgomotist asa ceva si erau foarte bune mai ales la tara.Radiatoarele nu sint mari de loc, se putea si mai bine, vad ca ai pus vaselina albastra de la procesoare. E mai buna ca cea alba din comert.Cu pusul in punte al amplifului mai bine renunta, daca nu sint echilibrate aproape perfect e riscant.Protectie termica poti sa faci ori cu cite un termocuplu de 85 grade (dar ma indoiesc ca ai sa gasesti, majoritatea sint de la 100 in sus), ori cu cite un termistor pe fiecare radiator (chiar si pe traf) cu un c.i. comparator care sa decupleze printr-o comanda aditionala protectiei difuzoarele pina la revenirea la o temperatura normala. Mi se pare ca am vazut aici pe forum ceva.

Share this post


Link to post
Share on other sites

1. Cei 4 semireglabili sunt: 2 pt vu-metrele cu ace si 2 pt vu-metrele cu leduri. Le reglez in functie pe sensibilitatea care o vreau.

2. Tensiunea de alimentare este de +/- 65 si condensatorii de 63V, 2 de 6800 si 2 de 10000, dar nu au nimik :).

3. Cu inverosul ala eram curios, nu cred ca o sa incerc sa pun bridge vreodata pt ca nu cred ca am nevoie :P.

4. Am inceput sa caut o schema ceva, pt o protectie terminca. :d Nu cunosc asa multa electronica si ce mi-ati explicat voi " Protectia termica o pot rezolva cu rezistor NTC care sa polarizeze un tranzistor care fura curentul de comanda al tranzistorului care actioneaza releul. " e cam greu pt mine :d. Dak avetzi o schema mik va rog sa o postati.

 

Multumesc pt sfaturi, am mai invatat cate ceva. Bafta

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cu ce comanzi releul? Cu un tranzistor, nu?Cred ca ar merge sa pui intre baza si emitor un rezistor cu coeficient negativ la temp.Cand se incalzeste rezistenta scade, mult si fura curentul din baza => tranzistorul se blocheaza, releul se intrerupe.Da schema de la protectie, ajunge doar partea de comanda a releului.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.