Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor
Aw Genetix

Folosirea unui LCD existent dintr-un device.

Recommended Posts

Sper in primul rand ca voi reusi sa ma fac inteles, in felul in care sa nu batem campii in discutia acestui Topic.

Pe mine m-ar interesa, si sunt sigur ca nu doar pe mine, cum si daca putem folosi un LCD al unui device existent.

 

De exemplu sa luam acest aparat de facut gheata.

thumb_320739439.klarstein-ice6-icemeiste

 

Sa presupunem ca vreau sa construiesc o placa personala, cu un atmega pe ea, pot face un program poate mai bun pentru aparatul de gheata, dar ne lovim de folosirea LCD-ului existent. (cel putin eu doar de asta m-as lovi)

 

Ce si cum se poate face in astfel de cazuri ?

Edited by Aw Genetix

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poate e mai simplu sa cauti un GLCD sau un TFT cu controller la care ai driver. Preturile sunt accesibile. Stiu ca pare mai atractiv un LCD recuperat.

 

Altfel, daca descoperi ce controller are, iti scrii tu driverul.

Share this post


Link to post
Share on other sites

nu ca pare mai atractiv. dar daca vrei sa refaci doar partea de comanda, cam esti obligat sa folosești interfata si afisorul original. chestie de design, nu altceva.

 

in general lcd-urile astea

.. vin însoțite se picătura neagra chinezeasca, adica.. cipul ala no name incapsulat intr-o picatura.

 

cum oare sa afli amanunte...?

nu exista o cale de interceptare a semnalelor actuale...?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nu cred ca este o regula generala care sa fie spusa aici. Din exemplul tau vedem ca LCD-ul respectiv este cu digiti deci e posibil sa fie pur si simplu pin pe digit si o interfata serial-to-paralel pe el in capsula respectiva. Banuiesc ca poti sa faci incercari sa identifici pinii, sa zbori capsula respectiva si sa pui niste integrate de genul 74hc595. Bineinteles ca asta este solutia din topor dar in felul asta nu iti mai bati capul cu carabusul lor.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poti sa "asculti" liniile de comanda, dar iti trebuie sa fie cu multe canale. Un logic analyzer.

 

Daca are picatura... poate sa gasesti pe net din codul LCD ce controller are. Altfel, greu de ghicit.

 

@dany, LCD-ul are si elemente grafice, nu doar digiti.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Elementele grafice sunt tratate ca orice alt segment din digit. Nu mai bine iei un astfel de LCD de la o jucarioara si incerci sa-l dresezi?

Ce analizor logic si cip sub picatura chinezeasca.

Share this post


Link to post
Share on other sites

As avea cateva observatii de facut:

Ce te face sa crezi ca poti face un firmware mai bun decat cel implementat de producator (care are o echipa de cercetare la dispozitie)?

Daca nu cunosti modelul de afisor LCD (care este customizat pentru un anume produs) cum crezi ca vei sti sa-l comanzi? Nu ai informatii despre pinout, despre modul de multiplexare, despre factor de umplere a semnalelor de multiplexat, bias s.a.

Sa exemplific: http://www.ebay.com/itm/LCD-4-mux-7-digits-x-14-segments-progress-bar-arrows-/172286304927?hash=item281d10629f:g:6JIAAOSw-YVXmT3u

Spre norocul cumparatorului primeste si foaia de catalog si un exemplu de program de comanda. Dar daca nu cunosti toate astea ce faci, ca metoda "try and error" te va duce pe campi?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ce te face sa crezi ca poti face un firmware mai bun decat cel implementat de producator (care are o echipa de cercetare la dispozitie)?

Sincer ? Nu stiu. Stiu doar ca adesea, daca nu aproape tot timpul am facut soft mai bun decat originalul. Si m-am intrebat si eu tot timpul de ce nu l-au facut cum trebuie. Pentru mine..ramane un mister. Nu tin neaparat sa fiu crezut in legatura cu afirmatia asta.

 

Daca nu cunosti modelul de afisor LCD (care este customizat pentru un anume produs) cum crezi ca vei sti sa-l comanzi?

De fapt de-asta si intreb. Pentru ca ma simteam limitat de propriile mele cunostinte. Ma gandeam ca poate colegii de pe forum au reusit cate ceva...cu arduino dar nu neaparat..

 

Una peste alta, o sa incerc, nu stiu cum o sa si reusesc, sa adaptez un alt display in locas ... cam dificil ca e un pic atipic ca dimensiuni. 71mmx31mm are fereastra aia..

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Intreb și eu asa ca prostul, pe baza a ce criterii ai decis ca softul tău este mai bun decit originalul???

In mai toate situațiile....?!?!

 

Dacă erau asa de prosti și neștiutori chinezii nu ajungeau unde sint ei acum.

Incepe sa devina comica situatia: o echipa de ingineri chinezi ce lucrează 10-12 ore pe zi în domeniu (și astfel își cistiga traiul) este mai proasta decit un amator de pe net.....

 

Pt a face revers enginering la softul de comanda display îți trebuie un analizor logic multicanal și răbdare de chinez, și asta te ajuta numai dacă are driverul separabil de procesorul logic. De multe ori în aceeași picătură ai și driverul dar și procesorul.

Edited by sesebe

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eu cred că dacă softul lui (personalizat) îl mulțumește mult mai bine decât cel generic făcut de firmă, se poate numi că-i mai bun decât acela.

Dacă tu îți iei o mașină de serie și apoi o personalizezi după dorință (bord personalizat, tuning, etc) poți spune fără discuție că e mai bună decât a fost făcută de firmă...

Share this post


Link to post
Share on other sites

La lucrurile ieftine mereu exista loc de mai bine, fie ca nu te deranjeaza zgomotul si vrei sa ti un ventilator pornit la turatie mai mare sau sa adaugi un senzor de temperatura si sa il controlezi in pwm ca sa nu mai fie pornit decat atunci cand e nevoie si la turatia care e necesara.

De multe ori am luat utilajul nou nout si l-am "refacut" insistand cel mai mult la partea de soft. Sa amintesc chiar de un proiect de la inceputul anului cand am luat o jucarie de aparat de sudura mig, am pus stepper, driver si arduino pe el si l-am transformat in ceva care sudeaza chiar ok ? Si nu este singurul exemplu.

 

Bineinteles eu prefer la reconstructie sa folosesc componente usor de gasit in eventualitatea ca bubuie ceva, un afisaj comun care se gaseste peste tot si fac modificarile pentru noul afisaj, nu pastrez vechiul afisaj care pe langa problema ca nu stiu cum functioneaza, cand bubuie raman cu fundul in soare. E si asta o chestie buna de luat in calcul. Un 1602 e vreo 15lei si se gaseste peste tot. Si exista si solutii grafice cu touch care ar fi superioare afisajului original.

Edited by dany_cta

Share this post


Link to post
Share on other sites

o vreme topicul a fost inchis si nu stiu de ce.

 

sunt de acord si mi-ar placr sa modific interfata cu totul,poatr chiar un encoder in loc de butoanele lui, dar nu prea am acces la o freza sa pot face un design cat de cat. si atunci... sa vad cum am loc..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poate ai fi uimit sa vezi cat de multe se pot face cu un dremel, foi de autocolant scoase la o firma de publicitate la pret de nimic, bare de lipici cald si multa ambitie. Cu mai multa ambitie se pot elimina folile de autocolant din lista.

Edited by dany_cta

Share this post


Link to post
Share on other sites

da. recunosc, de data asta imi cam lipseste ambitia. inca pendulez sa-l las asa sau nu, dar ma enerveaza anumite neajunsuri in softul curent, precum ar fi:

  • lipsa unor programari orare multiple
  • pre-racirea apei la temperatura optima de inghetare a cubului. (daca e cald in camera cuburile sunt anemice)
  • cuburile au 3 expuneri diferite. 6 - 8 - 10minute. cel de 10minute ar fi maxim, dar din pacate prea anemice daca e cald.
  • la fiecare pornire a aparatului, valva de comutare sens freon cupleaza pe sec, ceea ce inseamna uzura maxima.
  • aparatul detecteaza prea greoi vasul de stocare cuburi de gheata plin.
  • aparatul detecteaza prea greoi lipsa apei din sistem.
  • aparatul nu are prevazut un sistem de anti-blocare mecanism (senzor rotatie, encoder)
  • si altele care probabil sustin nevoia de un soft custom, precum si afirmatia mea ca-l putem, ma rog...pot face mai bun.

PS: lucrul ieftin, a costat 870RON si cica are fi low entry in profesional.

 

am cumparat deja un LCD12864 ST7920 , sa vad cum se incadreaza in curand...

Edited by Aw Genetix

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×