Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Post radio Ciocarlia


Postări Recomandate

Nu mai imi aduc aminte foarte bine, prin anii 71 sau 72 la Vocea Americii sau la BBC se transmiteau mesaje importante pentru tara cum vedeam in filmele de razboi.
Am retinut cateva din ele: "Vulpea a iesit din barlog", "Au rasarit ghioceii", etc. Erau propozitii scurte aproape fara noima, la acea vreme nu am inteles despre ce era vorba.

Link spre comentariu

Sau poate transmiteau dintr-un studio al Radio Romania International. Ar fi fost mai simplu, era totul deja la indemana...

Nu exista Radio Romania International in acea perioada. Predecesorul sau,in acea vreme,era Radio Bucuresti care avea emisiuni in mai multe limbi straine. Franceza,rusa,sarba,spaniola,idis,araba,germana,portugheza,italiana,turca,greaca,etc.

Link spre comentariu

Emisiunile in discutie le-am receptionat si eu in anii '80, erau transmise pe US cu MA, si am receptionat emisiuni similare in limba engleza. Durau de obicei mai mult decat se vede in film.

Modalitatea de transmitere (grupe de 5 cifre) este aceeasi cu ceea ce se practica atunci in transmisiunile militare (radiogramele in telegrafie sau teleimprimare de exemplu) de la esalonul batalion in sus. Am transmis destule... Cu cifrul in armata nu ne ocupam noi militarii in termen, se ocupau altii...

 

 

Eu as zice ca dupa 1970 existau doar echipamente R&S, pana prin 198X. Cu lampi sau hibride. Si teleimprimatoare Siemens. Intr-adevar, exceptionale (toate) dpdv functional si al fiabilitatii, desi le cam trecuse vremea (erau depasite "moral", in special dupa 1980).

 

Nu-i deloc asa.

Chiar ar fi interesant de facut o statistica relativ la ce anume echipamente erau utilizate pana in 1989, exista multe informatii si pasionati de radiouri de consumer dar mai nimic despre acest domeniu de specialitate.

 

Problema este ca in US cu MA, pentru a putea receptiona decent emisiunile respective la distanta mare cu un radio obisnuit, e posibil sa fi trebuit a folosi alt tip de echipamente, respectiv emitatoarele de radiodifuziune pe US cu antene pe masura (cortina).

Link spre comentariu

 

Nu-i deloc asa.

Chiar ar fi interesant de facut o statistica relativ la ce anume echipamente erau utilizate pana in 1989, exista multe informatii si pasionati de radiouri de consumer dar mai nimic despre acest domeniu de specialitate.

 

 

Tocmai, nu le gasiti pe net. Le stiu doar cei care le-au vazut (in anume conjuncturi, ce nu fac subiectul acestui topic), cei care lucrau efectiv cu ele si cei de la "tehnic" care le intretineau si depanau. Postarile mele, ale lui Victor si Gauss se refereau strict la aparatura folosita de serviciile de cifru ale misiunilor diplomatice. Transceiver R&S si teleimprimetoare Siemens (aratau misto cele cu tastatura neagra).

Nicidecum la aparatura folosita de armata, ori alte "entitati" ce transmiteau coduri in eter.

Despre ce foloseau acestea din urma, (cel putin eu) habar n-am.

Editat de +_Florin_+
Link spre comentariu

...criptografia fiind reglementată de legi specifice și fiind legală doar la nivel de entități speciale ale statului , autorizate expres în acest sens .

Restul e total ilegal ( oriunde pe Terra ) , de asta există această lacună de cunoaștere în domeniul criptografiei .

Pâna acuma n-am auzit sa fie ilegala criptografia. Chiar am învatat-o la facultate. În RSR.

Poate va referiti la activitatea conspirativa.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări