Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor
Sign in to follow this  
Guest Tommazzow

Cum fac o sursa reglabila cu LM7805?

Recommended Posts

Guest Tommazzow

Va salut cu respect! Mi-au cazut in mana mai multe integrate LM7805 si nu stiu cum sa fac niste surse reglabile! Am cautat si pe internet dar nu am gasit nicio schema. As prefera ceva simplu! Poate sa ma ajute cineva? Mentionez ca am nevoie de tensiune in gama 1-5V! Va multumesc1

Share this post


Link to post
Share on other sites

nu prea ai cum. LM7805 este stabilizator de 5V si atat. Daca vrei reglabila incearca LM317.totusi, poti modifica tensiunea la iesirea lui 7805, in sensul ca pinul de gnd nu va fi la masa, ci la alt potential. de exemplu prin adaugarea unei diode poti obtine 5.6-5.7V, dar nu este prea precisa metoda.in fine, daca dispui si de o tensiune negativa poti sa faci intre masa si iesire mai ptuin de 5V.Dar nu recomand. lasa lm-ul sa scoata 5V si ia tu un LM317, reglabil 1.2-37V.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest Tommazzow

adica la intrarea lui lm317 ii aplic iesirea de la lm7805? Daca e asa, care este restul motajului? Ce rezistente sau condensatoare sa mai pun? Potentiometrul cum il cuplez? Ai cumva o schema?

Share this post


Link to post
Share on other sites

nu, doar 317-le si cateva rezistente.ia pdf-ul, gasesti acolo o schema de principiu...cat despre la ce-ai putea folosi 7805-urile alea... daca ai nevoie de o sursa stabilizata de mai mult de 5 volti, pui o dioda zenner intre pinul de masa si masa montajului... la cei 5 volti se va adauga tensiunea de lucru a zennerului...daca ai nevoie de 6-7 volti, inseriaza doua sau mai multe diode redresoare normal in polarizare inversa in locul zenerului...

Share this post


Link to post
Share on other sites

nu poti sa faci sursa reglabila dintr-un 7805 dar poti sa reduci tensiunea punand diode in serie cu OUT-ul, deci intre OUT si consumator. Stiind ca pe o dioda cu siliciu ai o cadere de tensiune de aproximativ 0.6-0.7V poti scoate 4.3V, 3.6V, 3V....in functie de numarul de diode, pui mai multe diode in serie pentru a scadea tensiunea.Bafta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Se poate face sursa reglabila cu LM 7805 cu tensiunea reglabila intre 5-30V.

(35V este tensiunea maxima pe Vin).Cum a spus si mircea calin poti inseria diode cu siliciu pe iesire si obtii 3,5-28,5V cu 2diode sau 2-28V cu 3 diode la iesire.Terminalul "GND -masa" al stabilizatorului 7805 se conecteaza la masa -minus printr-un potentiometru liniar de 4,7-5 kiloohmi,

potentiometru cu ajutorul caruia se regleaza U iesire.O astfel de schema este

prin tehnium din '78-'80 .Pentru domeniul de 1-5V cu 7805 solutia ce mai practica este folosirea metodei "in trepte "cu diode , propusa de mircea calin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.