Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Problema zgomot ?


Postări Recomandate

Am niste legaturi ca ma jos. De multe ori cand porneste / opreste pompa de apa (cel mai des) sau sursa 20kv, mi se blocheaza arduino-ul si singura solutie sa il fac sa isi revina e sa deconectez usb-ul si sa il reconectez. Arduino nu are alimentare proprie si cand se blocheaza nici butonul de reset nu mai merge.

 

Am pus ferite pe unde am putut, am pus condensator la alimentarea pc-ului, am ecranat toate firele si am tras firul usb prin alta parte departe de surse, am legat impamantari intr-un punct. A ajutat, dar tot se intampla problema, mult mai rar.

 

eMivliC.jpg

Link spre comentariu

Inafara de încercări de solutii ai făcut și ceva măsurători, eventual cu un osciloscop? Verificat cu o sonda diferențiala de banda larga pe unde si ce fel sint paraziții.

 

Ceva varistori ai pus? Filtru de mod comun și mod diferential pt alimentarea modulelor de comanda cu varistori și înainte și după. Filtru de putere mai mare pt partea de forță cu varistori înainte și după.

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Nu am osciloscop si nici nu am cunostinte electrice/electronice mai mult decat sa cositoresc un fir.

 

Nu am pus varistori, nu stiu cum se monteaza sau ce valori sa pun. Toate echipamentele sunt chinezesti, posibil sa fie slabe rau la partea de filtrare. Problema cu pompa de apa am mai intalnit-o cand am montat pompa de apa in interiorul calculatorului si la pornire/oprire imi reseta monitorul (semnalul video). Nu o exista vreo solutie generala macar la asta, sa "linistesc" zgomotul cauzat de un motor brushless la pornire/oprire ?

Link spre comentariu

Da, ar exista o solutie: intreruperea alimentarii la toti consumatorii cu pricina ... si totul va fi "linistit". Vezi reclama de la un unguent antiinflamator: "si era asa de linistit(a)!"

Lasand gluma la o parte: incearca sa alimentezi separat placa Arduino si, in general alimenteaza separat partea de forta de partea de comanda. Acolo unde se poate foloseste izolarea galvanica a traseelor de semnal sensibile. Folseste trasee de masa separate pentru partea de forta si pentru partea de comanda care - pe cat posibil si daca nu apar conflicte - sa fie unite intr-un singur punct.

Foloseste filtre de retea pe alimentarea cu energie acelor echipamente care produc perturbatii (pompa de apa spre exemplu)

Niciodata astfel de masuri nu sunt ieftine, dar daca trebuie ...

Link spre comentariu

Daca prin alimentare separata e vorba strict de "prelungitor", din pacate nu pot sa fac asta, toate componentele astea sunt intr-o cutie de tabla care are un singur fir de alimentare, e un utilaj, nu este elegant sa ii pun mai multe fire de alimentare. Cutia de tabla este compartimentata cu tabla si legata la impamantarea generala. Arduino si firul usb este gazduit in alt compartiment al cutiei decat pompa de apa si cele doua surse, cred ca si asta a ajutat un pic fata de inceput cand se intrerupea de fiecare data cand porneam pompa.

Daca e vorba de alimentarea dupa transformare, in principiu cam sunt separate.

 

Despre ce filtre este vorba, am gasit mai multe variante pe net, un mic exemplu se poate ca sa stiu ce sa caut, sau chiar recomandare ce anume sa folosesc ?

Fiecare componenta in parte are pana in 50w, sa estimam la minim 100w sau mai mult pe componenta ca sa fim in zona de siguranta.

Editat de dany_cta
Link spre comentariu

1. Izoleaza masa Arduino de cea a motoarelor/surselor.
2. Fa un filtru pe alimentarea Arduino asa:
De la +5V ai sursei de alimentare pui la masa 10-22uF. De la +5V alimentezi Arduino prin 100 ohmi.
De la masa sursei de 5V alimentezi masa Arduino iar prin 100 ohmi. Pui 10-22uF intre +5V Arduino si masa Arduino.

Practic ai 2 condensatoare de 10-22uF conectate in paralel prin 2 rezistente de 100 de ohmi.

Astfel izolezi masele de control si de forta. Iesirile Arduino le aplici elementelor de putere prin relee sau optocuploare. Ai grija sa nu reconectezi masele direct, caci reduci efortul depus mai sus cu cei 100 ohmi.

Spor la treaba si da de stire cum a mers.

 

LE: schema filtru alimentare.

post-179324-0-49987400-1502328391_thumb.jpg

 

Editat de thunderer
Link spre comentariu

1. Nu pot sa izolez masa arduino de motoare pentru ca driverele au masa comuna interna, au pin de gnd pentru logic, pin care este legat in interior direct la minusul unde se leaga alimentarea motoarele. Daca as taia complet GND-ul dintre drivere si arduino astfel incat masa sa nu mai fie comuna, cred ca nu o sa mai functioneze partea logica cum trebuie.

2. E tarziu acum ca sa procesez, o sa incerc sa imi fac o schema maine ca sa inteleg exact cum trebuie sa leg, dar avand in vedere ca punctul 1 nu poate sa fie pus in aplicare, mai are rost punctul 2 ?

 

Mi-ar conveni mai mult sa incerc sa folosesc filtrele de care se vorbea mai sus pentru ca stiu ca problema porneste de la celelalte echipamente, la un momendat chiar imi stingea monitorul pentru o secunda cand cuplam pompa si chiar mi-a blocat si tastatura (usb) de cateva ori, deci chiar daca as rezolva problema cu filtru direct pe arduino, prefer solutia sa filtrez direct la "emitator".. daca as sti ce componente sa folosesc acolo ....

Editat de dany_cta
Link spre comentariu

1. Nu pot sa izolez masa arduino de motoare pentru ca driverele au masa comuna interna, au pin de gnd pentru logic, pin care este legat in interior direct la minusul unde se leaga alimentarea motoarele. Daca as taia complet GND-ul dintre drivere si arduino astfel incat masa sa nu mai fie comuna, cred ca nu o sa mai functioneze partea logica cum trebuie.

Iesirile le faci prin optocuploare, astfel izolezi si masa.

Pune si tu o poza macar cu firele tale, nu vad de ce sa fie masele impreuna. Driverul si motorul nu au treaba cu controlul din Arduino.

"pin de gnd pentru logic, pin care este legat in interior direct la minusul unde se leaga alimentarea motoarele" - nu asta vreau eu sa izolezi.

Uite aici ce iti zic eu sa izolezi:

Hbridge_schem_v1.jpg

Link spre comentariu

Arduinul nu are alimentare proprie, el se alimenteaza prin USB de la calculator. Placa totala este un shield cu arduino si module drv8825, sa adaugi optocuploare la asta e cam aiurea, sunt drivere low cost si asa se monteaza ele, direct. Sunt si shield-uri gata facute care functioneaza la fel si merg asa. Asa cum am spus si mai sus, eu prefer sa filtrez sursa problemei, nu sa adaug filtrare la arduino ca sa mearga in mediu zgomotos. Da, si asta este o idee dar e cam costisitoare toata treaba si nu imi rezolva problema principala - faptul ca pompa de apa genereaza zgomot care chiar imi si face monitorul calculatorului sa se stinga sau imi blocheaza tastatura usb, eu acolo as prefera sa umblu. Toate pompele de apa sunt zgomotoase, si la calculator am o pompa similara si cand o montez in carcasa imi face bruiaje pe monitor, acolo vreau sa filtrez ca sa nu fac arduino sa mearga punand optocuploare peste tot dar raman cu celelalte echipamente in zgomot.

Am gasit niste module de filtrare care se monteaza pe firele de alimentare la 220 dar deocamdata nu stiu sigur care ar fi bun pentru mine si chiar ieftine nu sunt ca sa fac incercari si sa vad care merge.

 

Asta de mai jos este modulul. Drv8825 nu se monteaza cu optocuploare. Placa de mai jos intre timp a pierdut stabilizatorul de tensiune pentru ca mi-am dat seama ca nu mai are nevoie de el odata ce alimentez partea de joasa direct pe usb.

 

h0xKfSn.jpg

dBrHQUb.jpg

Link spre comentariu

La cautarea pe Google am gasit urmatoarele:

https://product.tdk.com/en/products/emc/emc/power-line/technote/pdf/generaltec_power-line_en.pdf asta ca teorie;

http://www.tme.eu/ro/details/1fp415-0r/filtre-supresoare-tht/filtercon/ si asta ca exemplu.

Pe de alta parte, daca motorul pompei este de tipul alimentat la 36V poti urma sfaturile de aici: https://www.pololu.com/product/2132.

Link spre comentariu

Ai scos atabilizatorul pt ca nu-i nevoie.... comportamentul actual tocmai a demonstrat ca este nevoie. Eu în DAC-ul meu am 8 stabilizatoare deși ar fi mers numai cu 3 sau chiar mai puține.

Nu vrei sa pui optocuploare pt ca e un driver eftin. Dece s-au mai inventat și driverele scumpe? Nu cumva ca să rezolve problemele de genul pe care-l ai tu?

 

Thunderer și-a rupt din timpul lui ca să-ți dea o explicatie detaliata a modului cum trebuie sa procedezi. Ai desființat tot ce ți-a spus el sa faci. Eu în locul lui nici nu as mai citi topicul asta.

 

Ai cerut sfaturi dar nu vrei sa urmezi nici unul din ele.

Spor la pierdut timpul cu zgomotul.....

Link spre comentariu

Era normal sa o ia discutia in directia asta. Daca se sesebe ar fi urmarit posturile mele ar fi aflat ca nu sunt chiar incepator in domeniul cnc-urilor, stepperelor si driverelor, am montat toate tipurile de drivere si construit o gramada de automatizari. Pot chiar sa pun o placa optocuploare, am vreo 3 "in stoc" noi noute care stau degeaba, pot lejer sa fac un circuit cu un 74hc14 impreuna cu niste optocuploare, chiar daca nimeni nu face asta la drv8825 la care exista si shield-uri deja "standardizate" si toate se cupleaza pe direct.

Placa optocuploare costa cat tot ansamblul si chiar si cat pc-ul si in timp ce da, poate sa rezolve problema, totusi complica mult schema necesitand si o parte de filtrare (invertor schmitt) si alimentare separata, de asemenea risca sa afecteze comunicarea daca optocuploarele nu sunt destul de rapide si cel mai grav este faptul ca e posibil ca problema inca sa existe pentru ca si sursa de alimentare separata poate sa fie "vulnerabila" la zgomotul produs de motorul pompei de apa.

 

Iau in considerare toate optiunile dar eu vreau o solutie care sa elimine zgomotul din retea pe cat posibil, nu sa faca echipamentul sa mearga in mediul zgomotos pentru ca, asa cum am zis mai sus, zgomotul respectiv afecteaza mai multe echipamente, nu pot sa pun optocuploare si pe iesirea vga de la monitor si pe tastatura wireless, echipamente care de asemenea sunt afectate.

 

Multumesc pentru link-uri, filtrele alea chiar arata ok, as pune lejer cate unul de-ala pe fiecare fir de alimentare in parte. O sa caut prin magazine sa vad ce gasesc similar aici local.

PDF-ul care explica totul e perfect, face lumina in problema, o sa ma apuc sa il memorez de la un capat la altul !

Editat de dany_cta
Link spre comentariu

Exista optocuploare cu ieșire direct digitala open colector cu triggerschmit - ceva mai scumpe.

Tocmai faptul ca știu ca ai ceva experienta cu cnc-urile m-a facut sa fac postarea aia.

M-aș fi așteptat ca cineva cu experienta sa nu o ia pe ghicite și sa știe exact ce trebuie făcut și unde trebuie făcut, iar pt cazurile mai speciale sa știe cum sa găsească soluțiile, unde și cum sa măsoare.

Link spre comentariu

Atentie: poate ar trebui sa montezi un condensator de 100uF pe firele de alimentare ale motorului pompei (asa cum este mentionat in pdf-ul de la drivere). Apoi verifica comportamentul ansamblului.

Mai trebuie sa retii ca pot exista (si mai mult ca sigur exista) diferente de potential intre "masa" calculatorului si masa (masele) montajului alimentat de la retea.


Si pentru ca subiectul tinde sa se duca in alta directie va rog (o singura data) sa ramaneti in cadrul Arduino si nu abordand probleme si solutii care nu au legatura cu tema sectiunii.

Link spre comentariu

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: Postarea ta va necesita aprobare moderator înainte de a fi vizibilă.

Vizitator
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări