Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Lanternă chinezească - alimentare defectă. Repar sau upgradez?


Postări Recomandate

Acumulatorii sunt cu plumb de 4,8V si 1Ah (1000mAh) si sunt VRLA nu cu gel. Asta inseamna ca ventileaza de fiecare data cand se incarca si se sulfateaza dupa o perioada. La ce au scris colegii referitor la zener (recomand DZ3v9) pus in paralel pe acumulatorul cu litiu-ion inlocuitor mai recomand sa se adauge un condensator de 100uF in paralel pe zener. Asa, acesta preia "pulsul" de la conectare si nu zenerul.

Daca e ce cred eu, verificati ledurile (straw-hat, au 120 grade unghiul de imprastiere a luminii) pentru ca, de obicei, cand se descarca acumulatorul, se baga in priza cu butonul pe pozitia conectat iar varful de curent distruge ledurile chiar daca exista acumulatorul in circuit. Acesta cand se "usuca" poate sa urce tensiunea pe el pana pe la 15V.

Daca acumulatorul nu are urme de coroziune, se desface capacul de plastic si se scot cele doua dopuri de cauciuc si se adauga 0,5-1mL de apa distilata auto in fiecare celula. Daca incepe sa-si revina e ok daca nu... e decedat.

O atentionare. Daca puneti acumulator Li-Ion trebuie sa adaugati o rezistenta de balast de 4-5 ohm, pwentru 15 leduri, prin care sa aduceti curentul prin leduri la aproximativ 20mA/led altfel o sa se arda foarte repede.

PS: reparatia acestei lanterne se face in doua cazuri, la cerere (merita carcasa ca forma) si ca experienta in electronica. Altfel, cu bani mai putini, cumparati alta la fel. Dupa mine, upgrade combinat cu reparatie la ce ramane original.

Editat de The Stressmaker
Link spre comentariu

am unul de la un radio tot cu incator din acela, nu stiu cu ce este nu am fost curios sa le desfac.

In general cele mici de ups sunt agm, cum pe acelea le cunostem tindem sa credem ca sunt si astea tot AGM, dar pot fi si cu gel,

 

Numai ca gelul e pretentios la supraincarcare se usuca si se crapa si e forte dificil de rehidratat am a patit eu cu unele mari o jumate de an a duart sa intre apa in gel cu acumulatorii tinuti in float.

Link spre comentariu

Ce veti gasi inauntru sunt doua placi tip gratar de plumb, una mai rosie si una mai neagra (cred ca sunt cam 3 de + si 4 de - intercalate, daca tin bine minte). Intre ele este o bucata de fibra de sticla (este alba) care are rol de separator si "burete" (absorbant) pentru electrolit (acid). Daca era cu gel atunci acidul trebuia sa intre efectiv in acea fibra de sticla si nu trebuia sa se simta umed la atingere sau sa absoarba apa plus ca veti gasi inauntru "broboane" de electrolit.

Parerea mea este ca sunt VRLA si nu cu gel pentru ca acidul nu intra in acea fibra de sticla, ca la cele cu gel plus ca are supapa de cauciuc care ventileaza foarte usor. Asta este diferenta.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări