Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor
Sign in to follow this  
Purple

Protectie traznet

Recommended Posts

Duminica la ora 3 mi-a traznit casa , ceva tigle , coame aruncate , dar nu s-a aprins. In schimb 7 aparate au picat: centrala termica- placa cu automatizarea,TV , radio , calculator , monitor,etc.Rugamintea mea este sa-mi spuneti ce protectie se poate pune dupa cele contoare (mono-in casa si trifazic-motor 3kw) si cica ar costa cca 200-300 Euro , nu stiu altceva.Va multumesc anticipat.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sa instalezi un paratrasnet pare nebunesc?? paza buna trece primejdia rea... :smt003

Share this post


Link to post
Share on other sites

avand o casa evident ca un paratraznet e solutia optimala un traznet foarte puternic nici o protectie nu este foarte eficientain alta ordine de idei , cine are plasme sau lcd-uri de zeci de milioane , e bine sa vi le asigurati contra traznetului, la valoare cat mai mare - apoi sa va rugati sa trazneasca pentru ca ele se ieftinesc luna de luna in magazin :smt003

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da , pana aici e bine cu paratraznetul , dar asta se face pe baza unui proiect facut de o firma autorizata...Stiu ca la o cladire publica a fost cateva mii de euro.Doresc si alte solutii. :yawinkle:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest donpetru

Purple, trebuie sa montezi in tabloul electric al casei un aparat de protectie la supratensiunii. Constructia unui paratrasnet nu este totusi chiar atat de obligatorie. Daca locuiesti intr-un apartament constructia unui paratrasnet nu isi are rostul.

Referitor la aparatul de protectie la supratensiunii, poti sa alegi din catalogul firmei Schneider - Multi9 - un descarcator de joasa tensiune, uite aici legatura:

http://www.schneider-electric.ro/ce/home/fr_ce.htm

Un pret al acestui dispozitiv este aprox. 30 Euro, dar la cat costa aparatura electrocasnica din casa eu cred ca se merita. Am mai montat asa ceva si pana acum, mai ales in localitatile rurale, nici un consumator casnic nu s-a plans ca i s-a stricat ceva.

Iti mai precizez ca sunt descarcatoare care se folosesc in instalatii cu sau fara paratrasnet, lucru redat si in catalogul Schneider Multi9, a se vedea pag. 47.

 

NUMAI BINE

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cauta normativul pt paratrasnete si te-ai asigurat protectia.Eu am facut la o cladire cu 2 niveluri si au disparut problemele electrice din interior. :weedman:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Va multumesc tuturor .Am sa vad cum voi realiza practic astea , ambele variante.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ultimul post e cam vechi, dar daca nu ai inchis inca problema, poate iti este de folos urmatoarea suita de puncte:1. Constructia unui paratrasnet este accesibila oricui; la locuinta personala se pune problema protectiei si nu a existentei unor hartii cu autorizari si alte hartoage de birocrati. Problema principala e asigurarea unei prize de pamant cat mai bune2. La casa, alimentarea cu energie electrica se face in 99% din cazuri dintr-o retea aeriana (pe stalp) pe care nu o poti proteja tu; daca trasneste pe aia, vei "primi" un "bobarnac" de cativa kilovolti prin retea si ce-i cuplat o "ia in freza". Incearca descarcatoarele alea, daca primesti si informatii despre cum sa dimensionezi si protectiile (sigurantele care trebuie sa sara sau sa se arda inainte de a se distruge descarcatorul). Paratrasnetul va proteja casa de incendiu si pe locatari fata de o lovitura "directa", dar aparatura se defecteaza mai ales prin lovituri "indirecte", prin retea.Succes!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

merci florine , threatul nu e inchis pentru ca inca nu e...rezolvat. Deocamdata am reparat sau schimbat : centrala termica (placa electronica-e la pretul TV), TV(nou) , radioul si calculatorul. Urmeaza si monitorul si DVDul.Necazul e ca nu gasesc un DVD player de marca cu iesire digitala optica, dar nu f. scump. Mama ce paguba am avut...M-am interesat la Schneider , am vazut pe net , cred ca voi apela la ei.Am o pamantare...TRAZNET!!! cu trei tevi zincate in pamant langa firida , dar nu m-a ajutat.Se pare ca a fost un soc de tensiune mica si intensitate mare , deoarece o piesa de protectie din centrala , care trb sa se arda la 270V (protectia...??? cica... :tongue3: )n-a patit nimic, in schimb in centrala s-au ars neste pese.Si a trb sa schimb tata placa.Multam . Mai astept pareri sau...intrebari ca tot patitu-i priceput.

Share this post


Link to post
Share on other sites

pai la 270v,ar trebui sa reziste aparatele casnice,ale mele au rezistat la socuri de 280v,mai demultnu te baza pe protectile celor de la electrica,dupa parerea mea nu prea functioneaza corect :(ai reusit sa faci rost de acel descarcator de la schneider?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Inca nu , trb sa mai repar sau cumpar din sculele stricate dupa cum am spus.Pretul unei protectii integrale pe mono si trifazic ar fi cu sigurante si suporti undeva spre 900 lei, mult mai ieftin la monodupa spusele celor de la Schneider ) telefonic pt. moment.

Share this post


Link to post
Share on other sites

oau,pai mai bine iti dimensionezi sigurantele conform consumatorilor,si-ti faci tu o protecte cu un triac mare,care la suptarensiune sa se deschida sa faca scurt si sa sara sigurantele (foloseste d-alea de sticla,micute cu indicatia f-de la fast :yawinkle: )pt traznet ar merge sa-ti faciun descarcator la masa(adica un condesator cu o anumita tensiune de strapungere,astfel suprasarcina trece prin el la masa si nu prin electrocasnice)sugerez intai sa faci rost de protectie(parca trebuia sa fie 30 euro,nu?) ca degeaba iti cumperi echipamentele daca n-ai reteaua siguraprintre altele,un stabilitator d-ala gen transformator ti-ar fi de mare ajutor-tine tensiunea pe iesire stabila,fara varfuri mari,indiferent de alimentare,si ar avea un cuvant de spus in cazul fulgerului

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ieri am fost la Schneider si deocamdata pot doar teoretic sa spun cum se face:- se face o protectie pe instalatia electrica cu 2 descarcatoare , 1 pe faza si 1 pe nul , cu un tablou din policarbonat cu sigurante- se monteaza dupa contor-cost 100 Euro- protectii individulale pe fiecare intrare , adica -cablu TV sau radio - 120 Euro/aparat -cablu Romtelecom 37,5 Euro.Astea-s preturile , fara T.V.A. si fara manopera. Le poate monta un electrician autorizat.Conditia initiala este sa ai o priza de pamant cu o rezi< 4 ohmi .Legarea aparatelor din casa e mai problematica , deoarece trebuie sa gasesti o solutie la fiecare sa legi cutiutele cu protectiile la masa.Oricum pentru ceva trebuie sa se mearga la firma la specialist , care da solutia pe caz concret.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pentru un fulger care cade direct pe un conductor ce duce la un aparat electrocasnic , nu exista protectie eficienta . Cel mai bine este un paratrasnet , daca stai la casa. Exemplul cel mai sugestiv este la Electrica , cand sunt furtuni si eclatoarele lor nu fac fata unei lovituri directe ale fulgerului ( mai pe romaneste cand le cad in "cascada" transformatoarele si ramane "juma' " de oras fara curent ). Deci la nivel de amator nu vei pute realiza ceva mai eficient decat un paratrasnet. Succes ! Daniel , Ploiesti.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Descarcatoarele de care s-a vorbit mai sus si instalatia de paratraznet nu se exclud reciproc. Pentru o buna si totala protectie, atit a aparatelor cit si a cladirii, e nevoie de ambele.De asemenea, e nevoie de doua prize de pamint. Instalatia de paratraznet nu se leaga la priza de pamint a instalatiei de alimentare cu energie electrica decit in conditii speciale.Instalatiile de protectie se realizeaza cu materiale si aparatura garantate de producator, dupa un proiect facut de persoane competente iar manopera se realizeaza de catre persoane autorizate si cu experienta (degeaba are autorizatie daca nu a mai facut/vazut asa ceva - nu prea exista metode de testare a bunei functionari pina nu loveste un traznet).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.