kotzo79 Posted August 3, 2017 Share Posted August 3, 2017 Vreau să leg un releu pe o linie telefonică, am aproximativ 70V~ , nu ştiu cum să fac să comand un releu ??!! Mă poate ajuta careva? Link to comment
surubarila Posted August 3, 2017 Share Posted August 3, 2017 Sanatate permanenta ! Probabil sa cupleze cand suna telefonul , altfel nu-i vad rostul.Mai multe detalii. Link to comment
kotzo79 Posted August 3, 2017 Author Share Posted August 3, 2017 Asta vreau, sa cupleze cand suna telefonul, vreau sa comand un bec de 100w atât Link to comment
surubarila Posted August 3, 2017 Share Posted August 3, 2017 Alimentezi o punte redresoare printr-un C nepolarizat 2-3 uF/160Vca din linia tf.Masori ce tensiune continua scoate puntea si alegi un releu potrivit dar cu consum (la bobina) cat mai mic. Link to comment
sesebe Posted August 3, 2017 Share Posted August 3, 2017 Alimentezi o punte redresoare printr-un C nepolarizat 2-3 uF/160Vca din linia tf.Masori ce tensiune continua scoate puntea si alegi un releu potrivit dar cu consum (la bobina) cat mai mic. Dar asa se va aprinde numai cind suna iar în convorbire va fi stins. Cel mai puțin va consuma un SSR. Link to comment
kotzo79 Posted August 3, 2017 Author Share Posted August 3, 2017 Mersi mult pentru sfat, nu stiu daca are suficientă putere să atraga bobina releului. Ai facut practic aşa ceva? Link to comment
surubarila Posted August 3, 2017 Share Posted August 3, 2017 Dar asa se va aprinde numai cind suna iar în convorbire va fi stins. Cel mai puțin va consuma un SSR. Asta si doreste , a zis in #3. Da , am facut mai demult cand aveam Romtelecom. Link to comment
kotzo79 Posted August 3, 2017 Author Share Posted August 3, 2017 Telefonul este exclus din ecuaţie, rămâne doar firul telefonic şi 70v~ vor fi in permanenţă in momentul in care linia este apelată! Mersi mult surubarila , incerc şi revin cu detalii dacă reuşesc! Link to comment
Guest Posted August 3, 2017 Share Posted August 3, 2017 (edited) https://www.google.ro/search?q=optotriac&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwjk9am-orvVAhWEOBQKHXBDCEEQsAQIJw&biw=1280&bih=879 http://www.tme.eu/ro/katalog#search=moc3&s_field=accuracy&s_order=DESC Edited August 3, 2017 by Guest Link to comment
surubarila Posted August 3, 2017 Share Posted August 3, 2017 Pe vremuri exista soneria de exterior , cea cu clopotei , alimentata din linie doar cu un C. Bobina "ciocanelului" avea sarma de 0,2-0,3 daca bine tin minte.Un releu care "trage" la 30-50 mA e numa' bun. Absolut ca toate variantele dvs. sunt OK , am dat-o pe cea mai simpla. Link to comment
kotzo79 Posted August 3, 2017 Author Share Posted August 3, 2017 Intr-un final mai este nevoie de punte redresoare şi condensator? Dacă da, este nevoie să pun şi o diodă zenner spre exemplu pentru releu de 12vCC? Link to comment
validae Posted August 3, 2017 Share Posted August 3, 2017 Decuplarea prin condensator e obligatorie, altfel releul va cauza scăderea tensiunii pe linie și va bloca postul telefonic, ca și cum un telefon e deschis, împiedicând apelarea. Domnul miticamy ți-a dat deja variante bune de rezolvare în link-urile postate, dar a fost ignorat. Un optotriac ce va fi alimentat prin intermediul unei punți redresoare și a unui condensator nepolarizat de 1uF/400V e o soluție elegantă. O altă variantă e folosirea unei punți, cuplată la linia telefonică tot prin condensator nepolarizat de 1uF/400V iar după filtrare cu un condensator de 10uF/160V se poate comanda direct un releu cu rezistența bobinei cât mai mare. Releul poate fi de orice tensiune între 12V și 110V. Important e să consume cât mai puțin, de aceea unul cu rezistența mare a bobinei e de preferat. Varianta cu optotriac permite comandarea unor sarcini oricât de mari direct de la rețea, fără releu, prin triac de putere convenabilă. Un optotriac și triacul de putere s-ar putea să coste mai puțin decât un releu potrivit. Link to comment
kotzo79 Posted August 3, 2017 Author Share Posted August 3, 2017 Doamne fereşte de aşa ceva domnule validae accept orice sfat fară să ignor pe cineva care incearcă să mă ajute. Link to comment
surubarila Posted August 3, 2017 Share Posted August 3, 2017 Daca doresti faci cum am zis in #4 (metoda testata).Deja ai si alte variante... Link to comment
kotzo79 Posted August 3, 2017 Author Share Posted August 3, 2017 Ok vă mulţumesc din suflet tuturor pentru ajutorul acordat! Link to comment
Recommended Posts