Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa cu TL081

dan cod

Recommended Posts

Trebuie sa resuscitez o sursa de alimentare la care traful scoate cam 38V alternativ.

Am la indemana un modul din acela cu 3 TL081 dar e prea mare tensiunea redresata si filtarta(undeva pe la 50V0.)

CE as putea face sa pot folosi modulul acela sau daca nu ceva idee simpla si eficienta (as dori sa nu8 fie in comutatie daca se poate)

Nu ma ocup de constructii,nu am timp de construit de aceea as vrea ceva sa nu imi rapeasca timp.Multumesc.

Trebuie sa resuscitez o sursa de alimentare la care traful scoate cam 38V alternativ.

Am la indemana un modul din acela cu 3 TL081 dar e prea mare tensiunea redresata si filtarta(undeva pe la 50V0.)

CE as putea face sa pot folosi modulul acela sau daca nu ceva idee simpla si eficienta (as dori sa nu8 fie in comutatie daca se poate)

Nu ma ocup de constructii,nu am timp de construit de aceea as vrea ceva sa nu imi rapeasca timp.Multumesc.

nu e aşa de simplu! :)

- poţi pune o rezistenţă de putere să scadă tensiunea, dar aşa obţii un minireşou, şi limitezi ce poate "modulul cu 3 tl081" la cât permite rezistenţa aia.

- poţi pune un 7824, să zicem. lucrurile stau un mic pic mai bine, dar limitarea e dată de cât poate 7824.

dacă nu vrei să pui un converter cc-cc, alege una din astea două, cea care îţi permite cât de cât să rezolvi chestiunea.

în fine, poţi oferi cuiva de pe forum un minijob, dacă nu ai timp şi chef de construit... să-ţi facă o plăcuţă de sursă liniară capabilă să funcţioneze corect cu traful ăla, aşa, el se alege cu ceva mărunţei, tu, cu un montaj care să-ţi permită să foloseşti corespunzător traful. :)

Da pe caldura asta chiar aia îmi lipsește.

Deci am cutia ,traful,și îmi trebuie modulul.Cel mai simplu ar fi sa pot interveni în traf dar e greu de desfacut.Sursa era de 0-16V/6A.De ce o fi tacut traful sa scoata 38V nu inteleg.Din cate am vazut avea punte comandata si poate asta ar fi o solutie.Traful scoate cam 6-8A.

Și ideea să o facă cineva mi-ar surâde.

Alimentati traful dintr-un alt traf....adica in loc de 220V ii dati mai putin...un 110...90...nu stiu ....

Edited by catalin004

O varianta simpla ar putea fi inserierea unui alt traf cu cel existent, dar in antifaza.

Altfel cea mai simpla varianta ar fi LM317HV+PNP, nici nu cred ca ar necesita neaparat pcb, un montaj gen spider ar merge la fel de bine, ori puteti ruga pe cineva sa va execute placa ( sunt utilizatori la servicii care fac asta ) si dvs o populati, dureaza foarte putin si e si sigura si fiabila.

Aia cu rezistenta inseriata pe alimentare e buna rau :))

omu' a zis "simplu şi uşor". mă rog, "simplu şi eficient"...

eficient cred şi eu că nu e, dar crezi că găseşti ceva mai simplu de atât? :wretre

later: "punte comandată", ai zis?

genul binecunoscut cu 2 tiristoare şi 2 diode redresoare?

atunci se explică tensiunea aia mare...

nu poţi s-o foloseşti? nu cred că ar fi aşa complicat să formezi nişte semnale de comandă din "modulul cu 3 tl081"...

Edited by MifTy

Pe lângă faptul că e total ineficientă energetic, soluția cu rezistența nici nu rezolvă problema. La curent mic căderea de tensiune pe rezistență e mică deci cei 50V se aplică pe operațional ( dacă rețin eu bine schema ) .

Chiar nu vrei sa nu ceara mult timp lucrarea? Atunci scoate din spirele secundarului pina vei ajunge la un nivel convenabil. Mai simplu ce ar fi ?

... să nu-mi spui că n-ai desfăcut niciodată un transformator, şi nu ştii cât timp ia, în realitate, o treabă aşa "simplă"! :)))))))))