Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

verificare spire transformator


doban

Recommended Posts

  • Replies 11
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

  • doban

    5

  • validae

    4

  • sesebe

    1

  • eps

    1

Popular Days

Top Posters In This Topic

Întreruperile le verificați cu un simplu ohmmetru, după schema de conexiuni a înfășurărilor. O metodă bună de verificare a posibilelor spire în scurt cu osciloscopul, ar fi să descărcați un condensator încărcat la o anumită tensiune (între 10-100V de ex.) pe înfășurarea primară (cu toate secundarele în gol) și să urmăriți pe osciloscop câte oscilații amortizate apar. Cu cât sunt mai multe, cu atât e mai bine, numărul lor depinzând de mai mulți factori, dar ideea e că o singură spiră în scurt va scădea numărul lor dramatic, spre zero. Pentru ușurință, puteți face un simplu oscilator cu frecvență foarte mică, cu un 555 ce comandă un tranzistor mosfet, care va da impulsuri de 1Hz în primarul trafului, cu o tensiune de 12V, de exemplu. Numărați apoi pe osciloscop câte oscilații face cu secundarele în gol, apoi înfășurați o singură spiră în scurt prin spațiul liber al miezului și verificați iar oscilațiile pe osciloscop. Veți remarca o scădere drastică, (de exemplu de la 7 oscilații la 1-2 oscilații).Astfel veți putea decide dacă un traf are spire în scurt sau nu. Binențeles că ar fi foarte util și un traf bun pentru comparație, dar se poate deduce și fără.

Link to comment

Păi acel tester (se găsește schema completă a proiectului) se bazează exact pe numărarea oscilațiilor (rings) după un impuls cu o tensiune dată aplicat bobinei testate.Dar cine are osciloscop poate vedea oscilațiile și le poate număra. Schema testerului nu e una greu de realizat, dar necesită ceva manoperă, oricum trebuie știut că este în principal dedicată testării trafurilor de linii (LOPT), deși e utilizabilă practic pentru orice transformator din surse smps.

Link to comment

Dacă traful are o spiră în scurt în secundar, numărul de oscilații se diminuează vizibil, fiindcă amortizarea e ,,forțată,, de suprasarcina creată de spira/spirele în scurt, deci nu e nevoie să testați separat toate înfășurările.Puteți experimenta simplu, cum am arătat mai sus, bobinând doar o singură spiră în scurtcircuit și urmărind ce efect are acea spiră asupra numărului de oscilații....

Link to comment

Este tot un circuit pentru testarea trafurilor de linii, deci se poate folosi și în cazul de față. Principiul este același cu al testerului lui Dick Smith, doar că aici se vizualizează oscilațiile pe osciloscop sau se măsoară amplitudinea lor cu un voltmetru.

Testerul lui Dick Smith practic doar numără câte oscilații amortizate face bobina testată.Funcție de numărul lor se decide (comparativ) dacă o bobină sau traf are spire în scurtcircuit.

Link to comment

integrat se gaseste la noi in Romania.Nu scriu aici numele magazinului,sa nu se considere reclama.Daca vrei scriu pe MP.Cu stima.

Link to comment

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now



×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines