Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Reparatie amplificator Yamaha AX-930

George(sb)
 Share

Recommended Posts

yamaha ax-930 http://www.eserviceinfo.com/download_start.php?downloadurlid=68277

ma intereseaza daca stie cineva cum pot face sa pun un montaj care sa indeplineasca functia acelui tranzistor, respectivul integrat l-am gasit la un domn mai in varsta si il simt ca nu e foarte doritor sa se desparta de el, nu mai pun la socoteala ca e posibil sa fie si cel de-al doilea defect, eu doar le-am masurat intre pini de pe un canal pe altul si am vazut ca imi da valori diferite

Aveti schema de baza a integratului ba3122n.jpg.936bf9de381f0ca5171f01618440

Nu stiu ce inseamna acele cercuri intrepatrunse, valorile rezistentelor si a condensatoarelor

• Replies 23
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Guest viobio

Cercurile din schema integratului sunt surse de curent constant .

Urita treaba cu integratul ala , ma refer la rolul lui in schema ampului .

Daca nu gasesti integratele trebuie sa modifici schema etajului final .

post-176980-0-53555800-1500965862_thumb.jpg

Edited by viobio

Cercurile din schema integratului sunt surse de curent constant .

Urita treaba cu integratul ala , ma refer la rolul lui in schema ampului .

Daca nu gasesti integratele trebuie sa modifici schema etajului final .

asta intrebam: ce trebuie facut, as vrea pe cat posibil sa fac niste pcb-uri cu cate fire este nevoie si pe care sa le atasez la montaj, vreau sa restaurez amplificatorul, nu sa fac altul de la zero in aceeasi carcasa

Am avut și eu un caz asemănător cu un JVC la care se arsese un circuit integrat care asigura polarizarea etajelor prefinal-final in așa-zisa clasă ''Super A'' .

A trebuit să-i modific circuitul de polarizare (fără intervenții pe cablaj , prin eliminarea unor rezistențe și adăugarea unor jumperi) până a rămas doar superdioda cu un tranzistor și rezistențele de polarizare , ca la un amplificator ''simplu'' . Integratul respectiv impreună cu superdioda cu tranzistor forma un circuit complex de polarizare , o ''superdiodă non-switching'' . ( ca și in cazul tău , probabil ) . Această ''superdiodă non-switching'' impiedică blocarea grupului prefinal-final opus celui care este in conducție profundă și produce o cădere de tensiune relativ mare ( 2-3 volti ) pe rezistența sa de putere din emitor . Această cădere de tensiune ,are tendința să polarizeze invers grupul prefinal-final care nu este in conductie profundă , și , evident , să-l blocheze .Revenirea lui din stare de blocare , la frecvente inalte , fiind destul de lentă , induce anumite distorsiuni . Superdioda non-switching compensează această tendință de blocare , mentinând ușor in conductie grupul prefinal-final care nu amplifică . Scad distorsiunile ,dar creste puterea disipată .

• 3 weeks later...

Am avut și eu un caz asemănător cu un JVC la care se arsese un circuit integrat care asigura polarizarea etajelor prefinal-final in așa-zisa clasă ''Super A'' .

A trebuit să-i modific circuitul de polarizare (fără intervenții pe cablaj , prin eliminarea unor rezistențe și adăugarea unor jumperi) până a rămas doar superdioda cu un tranzistor și rezistențele de polarizare , ca la un amplificator ''simplu'' . Integratul respectiv impreună cu superdioda cu tranzistor forma un circuit complex de polarizare , o ''superdiodă non-switching'' . ( ca și in cazul tău , probabil ) . Această ''superdiodă non-switching'' impiedică blocarea grupului prefinal-final opus celui care este in conducție profundă și produce o cădere de tensiune relativ mare ( 2-3 volti ) pe rezistența sa de putere din emitor . Această cădere de tensiune ,are tendința să polarizeze invers grupul prefinal-final care nu este in conductie profundă , și , evident , să-l blocheze .Revenirea lui din stare de blocare , la frecvente inalte , fiind destul de lentă , induce anumite distorsiuni . Superdioda non-switching compensează această tendință de blocare , mentinând ușor in conductie grupul prefinal-final care nu amplifică . Scad distorsiunile ,dar creste puterea disipată .

Hmm... Cu aceeasi problema ma confrunt eu acum, am un jvc ax 440, tot cu vc5022 , tot cu asa numitul "dinamic super a", caruia i-au cedat finalii. Pe un canal i-au cedat doar finalii (prefinalii, driverii si vc 5022 au scapat), iar pe celalalt canal am gasit arsii finalii, prefinalii, un driver si acest vc5022, cel din urma avand punul 6 carbonizat. Pe langa acestea am mai gasit niste rezistente arse (r 771, r769, r767, r791). Prima oara, neobservand ca vc5022 este ars, am inlocuit driverii cu 2n5551 si 5401, prefinalii cu bd139 si bd140 si finali 2sc5200 si 2sa1943, fara a conecta colectoarele finalilor. Am alimentat si am masurat tensiunea in bazele finalilor (fata de iesire) si pe canalul bun am 600mv, respectiv -600mv, asa cum e in schema. Pe canalul celalalt aveam + 600 mv si pe finalul npn si pnp(ciudat, nu?). Am observat ca pinul 6 al vc5022 este carbonizat si l-am dat jos dupa cablaj, suntand pinul 1 cu 2 si 5 cu 9. Acum curentul se regla frumos la +/-600 mv pe finali. Imi place acest amplificator asa ca am vrut sa-l pastrez in stare originala, asa ca am clonat vc5022 cu tranzistoare pe o mica placuta (5npn+ 5pnp 2n5551 si 5401), dupa urmatoarea schema gasita tot pe aici pe elforum: http://www.elforum.info/topic/96575-ajutor-jvc-r-s33l-super-a/. Dupa inlocuire, cum am alimentat (fara conectarea colectoarelor finalilor) a trosnit instantaneu unul din prefinali si o rezistenta dupa alimentarea prefinalilor. Am inlocuit ambii prefinali cu mje340 si mje350(dupa o verificare riguroasa a circuitului facut cu tranzistori-vc5022, negasind nimic in neregula), am alimentat, dar de data aceasta am +600mv in baza finalului de pe plus si -850mv in baza finalului de pe minus, fara finalii conectati deloc. Pe pinul 1 vc5022 am 1,73v , pe pinul doi am 0,44v, pe pinul 5 am -2,03v, iar pe pinul 9 am -0,71v. E ok asa? Sa pun si finalii si sa mai incerc odata? Mentionez ca nu se incalzeste nimic, nici prefinalii, nici driverii, nici tranzistorii din circuitul facut. Vreau sa-l pastrez in stare cat mai originala?), deci inlocuirea circuitului "super a" cu superdioda simpla este exclusa. Orice sfat de la oricare user este binevenit.

Multumesc anticipat.

Postez mai jos site-ul dupa care am luat manualul service al amplificatorului.

https://www.hifiengine.com/manual_library/jvc/ax-440.shtml

Lasa-l cu sarme mai bine si gata

Va salut.

Aceasta varianta e exclusa, vreau sa pastrez amplificatorul in stare originala.

Acum am mai tatonat putin rezistentele din circuitul facut cu tranzistori (pe ramura negativa micsorandule putin), iar asimetria pe etajul final s-a mai micsorat.

Am vazut ca in manualul service este data o schema echivalenta la vc5022, oarecum identica cu cea facuta de mine pe cablaj, avand doar rezistentele pe ramura negativa mai mici decat cele pe ramura pozitiva.

Totusi, de ce am inca asimetrie pe etajul final?

Deoarece tranzistoarele bipolare din integrat sunt foarte bine imperecheate , pe când cele de pe plăcuța făcută de tine , nu cred că sunt . Plus valorile diferite ale rezistențelor din schemă față de cele din circuit .

Va salut si multumesc pentru raspuns.

Deci nu e nimic de facut, in afara de a cumpara un integrat( care nu prea se gaseste si e foarte scump)? Acum am conectat si bazele si emitorii finalilor (fara colectoare)si tensiunea in baze se stabilizeaza la +/-580 mv, dar se incing prefinalii, unul mai puternic decat celalat. Ca prefinali am pus de proba mje340 si mje 350. Acum ma gandesc serios daca sa pun si colectoarele finalilor si sa alimentez. Dumneavoastra ce ma sfatuiti sa fac?

Daca tot spui ca nu vrei sa faci modificari in amplificator, cumperi VC5022 si gata ( e 50 de lei pe net bucata ). Ori iei integrat, ori il lasi cu sarme. Crezi ca improvizatia aia cu "placute externe" nu e tot o "modificare" a schemei originale ? Este.

Treaba e foarte simpla, in functie de scopul final. Daca e pentru vanzare cuiva ce vrea musai piese originale si da banul, pui vc5022, daca vrei doar sa se auda si atat pui sarme. Rostul simularii integratului nu il vad in ambele cazuri ( poate doar faptul ca lipsa integratului nu se cunoaste la o prima vedere, dar placuta imediat "sare in ochi" )