Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Problemă de fizică....


validae

Recommended Posts

Am o problemă de fizică ,,de Politehnică,, pe care fiul meu încearcă să o rezolve de aseară, inițial schema fiind desenată altfel în original, dar am redesenat-o pentru a fi mai clară. Toate rezistoarele au 22 Ohmi. Trebuie aflată valoarea rezistenței la bornele A - B ale sistemului. La ,,prima vedere,, mie mi-a fost clar că rezistența totală nu poate fi nicidecum mai mare de 77 Ohmi cât rezultă din însumarea rezistorilor ,,marginali,, cu valoarea sistemului celor 6 rezistori ,,laterali,, aflați în conexiune serie-paralel și care dau o valoare de 33 Ohmi, asta fără influența celor 3 rezistori mijlocii. După mine, singurul dintre acei rezistori care influențează cumva valoarea de 77 Ohmi ar fi rezistorul ,,oblic,, din mijloc. Observați că nu am numerotat separat rezistorii, cel mai probabil asta ar fi fost un prim pas necesar, sistemul trebuind descompus pentru analiză. Niște sugestii și eventuale explicații de la cei mai pricepuți la teorie ar fi binevenit. Fiindcă pe mine mă cam depășește momentan..

 

Ztqa1lt.jpg

Link to comment

Salutare! Trebuie aplicata transformarea stea- triungi de cateva ori. Revin cu un rezultat.

1500185983848-1583723853.jpg

Rezultatul e 73.72. Sper ca nu am omis vreo rezistenta.

Link to comment

Se rezolva aplicand teoremele lui Kirchhoff.

 

Se leaga la bornele A si B o sursa de tensiune electromotoare U si se calculeaza toti curentii, de pe toate laturile de circuit. Rezistenta echivalenta a gruparii este Rech = U/I, unde I este curentul prin bornele gruparii. V-am dat ideea, calculele sa le faca baiatul dvs.

Edited by VAX
Link to comment

Metoda didactica este, intr-adevar, cea a trensformarii stea-triunghi sau triunghi-stea (in urma cu 50 de ani se numea "metoda transfigurarii"). Se transforma cele doua triunghiuri din centrul retelei in strele, se redeseneaza reteaua, apar doua triunghiuri noi, se transforma si ele in stele si gata.

Link to comment

Variantele de răspuns date pentru acea problemă sunt: 33, 39,4, 72, 74, 81, 154. Fără să calculez mare lucru eu am exclus din start oricare variantă mai mică de 72 sau mai mare de 74. Rămâne de văzut, eu personal încă nu am făcut alte calcule, fiind plecat cu ceva treburi, mulțumesc oricum celor care s-au implicat. Băiatul meu a încercat și el acele transformări stea-triunghi, dar rezultatul a fost diferit de cele de mai sus, cu alte cuvinte ,,i-a dat cu virgulă,, și lui... dar acum momentan suntem în drum spre capitală, unde va ține examenele de admitere la Politehnică și va mai încerca pe drum să o dovedească....

Link to comment

suntem în drum spre capitală, unde va ține examenele de admitere la Politehnică și va mai încerca pe drum să o dovedească....

Drum bun și multă baftă fiului dvs.! La ce facultate de la Politehnică va da examen de admitere?

Link to comment

Puteti sa va jucati putin cu Circuit Maker (in viitor, dupa examen), care se descarca gratis de pe un website al radioamatorilor rusi (cqham.ru). Eu prefer CM6. Se instaleaza pe Win 98 sau XP, Dupa asta se poate copia pe memory stick folderul in care s-a instalat si se copiaza pe alt calculator, nu trebuie instalat a doua oara. Merge si pe Win7 64 bit. Detalii pe PM.

Desenati circuitul si dupa rulare cititi intensitatea curentului in punctele A ai B (mutati cursorul aproape de capatul rezistorului, pe fir). Aflati valoarea intensitatii curentului consumat si impartiti tensiunea de la borne la valoarea curentului. Rezulta valoarea rezistentei echivalente. Nu are rost sa incercati cu variante de grupari de rezistoare. Metoda corecta este cu T. Kirchhoff.

Se lucreaza usor cu Circuit Maker si este util ca instrument didactic. Este bun si la simularea (proiectarea) filtrelor LC.

Link to comment

transfigurari.png

In schema de sus la calculul R1, R2 si R3, in formule, apare la numarator o diferenta; acolo trebuie sa fie un produs.

Link to comment

...apare la numarator o diferenta; acolo trebuie sa fie un produs.

Nu e nici o diferenta, e o problema de rezolutie.

Asa e mai bine?:

transfigurari1.png

Link to comment

In mod normal, la produs, nu se pune nimic, parca asa am invatat la algebra. In schema a 2-a, vad ca este asa!

Edited by gica70
Link to comment
Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.Terms of Use si Guidelines