Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Eficienta maxima LED


Postări Recomandate

Doresc sa iluminez permanent (zi/noapte) un hol, evident intunecos. "Bugetul" de putere ar fi cam 4w, fluxul dorit in jur de 800lm. Am pus deja ochii pe COB-urile LiteOn LTPL -M03614ZS50-F1, inca disponibile la magazinul online din Polonia. Considerand reale specificatiile din datasheet (394lm@50mA, 508lm@75mA, adica eficienta peste 200lm/W la incarcari foarte mici), cu ce as putea alimenta doua astfel de led-uri (sau macar unul)? Toate sursele pe care le gasesc pe net fie corespund dpdv al curentului, dar au tensiunea de iesire mult mai mica, fie ofera tensiunea necesara dar si curentul este de ordinul sutelor de mA.

Sunt deschis oricaror sugestii, inclusiv alte modele/marci de LED. Preferabil tot alb-rece, pe motiv de eficienta.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 6
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Salut Nick Heidfeld.

 

Asa este, eficientele alea sunt extrem de mari, si eu sunt primul care intelege atractia spre asa ceva. In plus si cu racirea te vei decurca foarte bine, la astfel de randamente este evidenta scaderea disipatiei, adica marea parte a energiei trece in lumina si ramane mult mai putin sub forma de caldura.

 

Pai cu alimentarea stii si singur - trebuie sa alimentezi in curent constant.

Uzual recomand SMPS/CC adica surse in comutatie cu iesire in curent constant, speciale pentru led/COB.

Si da, la putere asa mica se gasesc mai greu.

 

Poti folosi surse ieftine China, care au tensiune suficienta si curent nominal 300mA / real 270mA iar cu modificari minime functioneaza si la 130mA. Daca pui doua COBuri in sarcina in paralel (evident cu rezistente de echilibrare) inseamna ca ai 65mA pe COB, deci tocmai bine. In plus, te costa sub 20 lei.

Pe partea neplacuta: randamentul este incert, dar nu dezastruos / produc paraziti radio / nu au PFC dar macar le poti ameliora pornirea cu un NTC.

Asa ceva merge foarte bine in lampa mea de birou de peste 2 ani.

 

Daca nu, folosesti solutia "normala" pentru constructorii amatori, adica alimentator plus driver. Poti folosi un SMPS mic 12-24V plus un driver boost care sa creasca tensiunea pe iesire, evident configurat cu iesirea in curent constant - vezi ca erau mai multe threaduri despre asta, daca nu le gasesti, cere-mi sa-ti pun linkuri.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Asteptam sa raspunzi... sper ca inca te intereseaza subiectul...

 

Uite alta alternativa:

- leduri Edisson 2T0301NW11000012. Eu le-am testat cu succes. Daca urmaresti DS http://www.edison-opto.com.tw/tw/product/plcc_2835_he_series atunci vezi ca ajung si ele pe la 200lm/W.

Insa pentru ca randamentul sa fie asa mare, trebuie sub 20mA si pentru 4W iti trebuie peste 600mA. deci sunt necesare peste 30 bucati.

- partea buna vine insa din faptul ca potential poti sa le alimentezi facil si "gratuit" daca ai 2 alimentatoare vechi de telefon GSM. Alimentatoarele respective au in general inclus un PTC care limiteaza curentul...

- si atunci pur si simplu testezi daca alimentatorul "duce" 15-20 de leduri in paralel, le legi direct, fara frica pentru ca ele ar rezista la 15x0,2A.= 3A ceea ce nu se va obtine in veci din alimentatorul ala.

- daca testul merge bine (masori curentul si tensiunea) atunci lasi totul sa functioneze ceva timp, sa fii sigur ca nu se supra-incalzeste.

- daca nici cu temperatura nu sunt probleme, atunci definitivezi montajul si ai grija sa pui si rezistente de echilibrare in serie cu fiecare LED, cam pe la 10 Ohmi.

 

****

 

As paria ca alimentatoarele vechi de Nokia merg.

Vezi ca este bine, chiar si la 20mA (adica numai 110mW) sa faci insulele de cablaj de pe fiecare terminal al fiecarui led macar de 5x5mm - pentru racire.

Desigur ca cel mai bine ar fi ca si testele sa le faci cu rezistente de echilibrare si cu insule de racire, asta ca sa nu degradezi ledurile.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...
  • 4 săptămâni mai târziu...

Luîndu-ne după cel mai mic curent din tabel care este comun celor 3 tipuri din acel datașet, respectiv ledul de tip 14, 18 și 22, pentru a putea face o comparație pe cifrele producătorului, observăm că la 250mA, pe coloana de 3000K, ledul 14=1221 lm, ledul 18=1236 lm și ledul 22=1311 lm. E și normal pentru că încărcarea în curent pe fiecare led e diferită procentual din curentul nominal al fiecăruia care diferă fiind leduri de puteri diferite, respectiv la led14=71% încărcare, la ledul 18=55% iar la led22=50%.

Deci da, la 75mA deși nu e prevăzut în tabelul ledurilor 18 și 22, se poate spune că randamentul este superior ledului 22 datorită creșterii randamentului odată cu reducerea încărcării.

Editat de XAN77
Link spre comentariu

Numai si numai daca compari leduri din aceeasi familie, atunci in orice punct de functionare randamantul maxim va fi al ledului cel mai puternic.

 

Adica daca avem leduri similare dar de puterea P, 2P, 3P si 4P si ledul cel mai mic are indicele de incarcare X, atunci:

- led P = incarcare X

- led 2P = incarcare X/2

- led 3P = incarcare X/3

- led 4P = incarcare X/4

 

Deci ledul cel mai puternic are (evident de altfel) indicele de incarcare cel mai mic.

Si randamentul oricarui led/COB creste cu reducerea indicelui de incarcare.

 

Deci in acelas punct de functionare vei avea cea mai multa lumina de la ledul cel mai puternic.

 

Problema este cat de multa lumina ai in plus?

Si mai mult, cat anume platesti in plus pentru acea lumina suplimentara?

 

Am date care arata cresteri spectaculoase de randament - de la Liteon sau Edison

Am date care arata cresteri modeste - de la Cree, Prolight

Link spre comentariu

Alătură-te conversației

Poți posta acum și să te înregistrezi mai târziu. Dacă ai un cont, autentifică-te acum pentru a posta cu contul tău.
Notă: Postarea ta va necesita aprobare moderator înainte de a fi vizibilă.

Vizitator
Unfortunately, your content contains terms that we do not allow. Please edit your content to remove the highlighted words below.
Răspunde la acest subiect...

×   Alipit ca text avansat.   Restituie formatare

  Doar 75 emoji sunt permise.

×   Linkul tău a fost încorporat automat.   Afișează ca link în schimb

×   Conținutul tău precedent a fost resetat.   Curăță editor

×   Nu poți lipi imagini direct. Încarcă sau inserează imagini din URL.




×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări