Jump to content
ELFORUM - Forumul Electronistilor
Sign in to follow this  
wickerman

TDA8560Q vs. TDA1552Q

Recommended Posts

Salve... It goes like this: Am un amplifraier TDA8560Q si prietenul meu are un 1552Q. Mie mereu mi-o placut mai mult al lui si ma bate gandu sa mi-l schimb si eu. M-am documentat un pic despre ele si am vazut cateva chestii interesante... Ca de exemplu ca al meu poate duce o impedanta de 2 ohmi si de 4 ohmi in acelasi timp, puterea pe 2 ohmi fiind de 40W pe canal si cea pe 4 ohmi de 25. Eu am difuzoare de 4 ohmi. Intr-o foaie care o venit cu amplifraieru scria pe undeva la un moment dat "curent absorbit: 8,2A"... Eu i-am pus un dita trafu' de vro 10A cred si vad ca il duce binisor, da' cu volumu' peste 80-85% incepe sa apara mici intreruperi in special la beat-uri cand da tobaru ca dementu in premier. Am auzit ca problema asta ar fi din cauza ca tensiunea depaseste maximul de 18V si ca se blocheaza integratu... etc etc. Si ca sa nu mai zic cat de urat distorsioneaza la peste 80% volum. Problema asta n-am vazut-o niciodata la amplifraieru prietenului meu. El are un traf micut si o punte redresoare 3PM care cum ii spune si numele nu da mai mult de 3A la o tensiune de vro 13V. Teoretic el are o putere de 22W pe canal. L-o adus intr-o zi la mine si l-am probat pe difuzoarele mele si se auzea mult prea fain, dar se incinsese destul de tare, avand un radiator mic si nici un ventilator. Al meu are si radiator mare si ventilator...Continuand... Ce ar trebui sa mai stiu in afara de asta?Parerile voastre despre aceste 2 amplifraiere... Pe care il preferati?Ar fi o alegere inteleapta sa imi pun un 1552? (N-ar fi multe de schimbat, ca e doar acel mic modul legat prin fire de multe mufe si potentiometre din carcasa de sursa de PC hand made by me, asa ca daca vrea cineva un schimb, dau modulul cu 8560 pe unul cu 1552 :smt003 )

Share this post


Link to post
Share on other sites

Guest donpetru

Parerile voastre despre aceste 2 amplifraiere... Pe care il preferati?

Eu, poate le-as prefera sa le utilizez ca amplificator in masina dar pentru acasa...in nici un caz.

Si TDA8560Q se aude la fel de bine ca un 1552Q, problema la tine este faptul ca ai marit nitel cam mult tensiunea de alimentare si de aici si problemele aparute.

Dar hai sa ne intoarcem putin la "puteri". Iti spun de la inceput ca ambele integrate se bazeaza pe aceeasi schema interna, la unul din ele puterea fiind mai "piperata" (nr. 40W / 2 Ohmi) din cauza faptului ca tranzistoarele de iesire sunt realizate pentru a suporta curentii mai mari. Celalalt este proiectat pentru impedante minime de 4Ohmi, de aici si puterea.

Ce trebuie sa retii si sa bagi la cap: PUTERILE TRECUTE IN SPECIFICATIILE TEHNICE ALE PRODUSULUI SE REFERA LA PUTEREA CONSUMATA MAXIMA A ACESTORA PE RAMURA DE CURENT CONTINUU SI LA UN PRAG DE CURENT MODULAT EGAL CU VALOAREA CURENTULUI PENTRU CARE ESTE PROIECTAT CIRCUITUL INTEGRAT SA INTRE IN LIMITARE SAU IN PROTECTIE SI NU CORESPUNDE CU VALOAREA PUTERII MODULATA DE ACESTA PE O IMPEDANTA MINIMA DE DIFUZOR DATA. De aici si interpretarii de tot felul.

In concluzie, in configuratia punte la amplificatoarele auto amplificatorul rezultat se comporta ca un amplificator alimentat de la o tensiune simpla dar de doua ori mai mare (adica in loc de 14,4V, calculele pentru amplificatoarele "brigde" se vor face pentru o tens. de alim. de 28,8Vcc).

La o tensiune de 28,8Vcc, in conditii nominale la un coef. THD de 0,1-0,2%, tensiunea efectiva care apare pe impedanta de difuzor atinge o valoare aprox. 0,25-0,28Vcc, adica 7,2-8 Vef. Bineinteles ca ea tinde sa creasca cu repercursiuni grave asupra formei de unda (incepe sa devina forma de unda de pe difuzor rectangulara) si implicit asupra auditiei programului muzical. Atunci, puterile debitate de ambele amplificatoare la o tens. efectiva pe difuzor, sa zicem de 8Vef, vor fi egale cu: max.16W corespunzator unei impedante de 4ohmi sau un radical 3*16=27,71W pentru impedante de 2 Ohmi (NU ITI RECOMAND SA LE FOLOSESTI PE 2 OHMI ASTA DACA NU VREI SA LE SCHIMBI TRIMESTRIAL).

Pentru impedante de 4Ohmi, circuitele fiind polarizate in clasa B, ca majoritatea integratelor "auto", la o putere precum spuneam de 16W, puterea pe ramura de curent continuu va fi cu 25% mai mare (am considerat un caz ideal de randament pe amplificator de 75% corespunzator clasei B), deci:

Pcc=1,25*16=20W. Avem doua canale bridge, deci va rezulta 40W pe ramura de curent continuu. Puterea aparenta trafo va fi, in functie de redresorul folosit - ex. redresor bialternanta in punte: Ps=2.16*Pcc=2.16*40=86,4VA sau puterea primara la un randament trafo tipic de 90%: 96VA. Deci un transformator STAS 100VA cu o infasurare de 10V. Valoare minima a puterii unui transformator nu trebuie sa fie mai mica decat Psmin=1,57*Unom*Inom=1,57*10*4=62,8VA, iar puterea primara: Ppmin=Ps/rand=62,8/0,9=69,77VA, sau STAS 70VA

Deci transformatorul pentru alimentarea unui TDA8560Q sau TDA1552Q trebuie sa aiba puterea nominala incadrata in domeniul 70-100VA (infasurare de 10V) - de ex. la 70VA vom utiliza o bucata condensator de filtraj de (10000-15000uF)16V, iar la puterii max. de 100VA este de ajuns (4700uF-6800uF)16V - daca vom folosi redresor bialternanta in punte.

Puterile trafo au fost calulate pentru o impedante de difuzor de 4 Ohmi. Pentru impedante de 8ohmi se pot adopta puteri trafo mai mici chiar cu 50%.

 

P.S. Personal, la un astfel de amplificator cu TDA8560Q am folosit un transformator STAS de 90VA cu o infasurare de 10V.

 

NUMAI BINE

Share this post


Link to post
Share on other sites

Diferentele sunt putin mai mari, decat puterea maxima/sarcina minima.TDA1552 are castig (in bucla inchisa) mai mic decat TDA8560, motiv pentru care distorsiunile si zgomotul sunt ceva mai mici. De asemenea, nu este necesara atenuarea semnalului de intrare, pentru a compensa castigul mai mare al TDA8560.TDA8563 se potriveste mai bine, fiind mai apropiat dapdv de TDA1552.O solutie si mai buna ar fi TDA1556/8566 care au intrare diferentiala, ceea ce permite atenuarea semnificativa a perturbatiilor introduse (de ex.) prin bucle de masa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Merci pentru informatii si sfaturi... Doar ca n-am eu atatea pretentii.Decat sa ma apuc sa-i schimb si transformatorul sau sa ii mai fac cine-stie-ce minuni sau sa ma apuc sa-mi fac singur un amplifraier din tranzistori sau integrate... Pai atunci as renunta de tot la un astfel de amplifraier si mi-as face unu cu lampi pentru chitara (cu toate ca ma cam sperie gandu trafului de iesire). Sau mai bine, mi-as cumpara unu deja facut... Doar ca decat sa dau banii pe un Hi-Fi mai bine imi cumpar o chitara noua sau un combo de vro 25W ;). Ma gandesc sa-i fac astuia ceva sa sune un pic mai acceptabil.Nu am pus problema de putere... Din partea mea poa' sa aibe si 10W, cat timp suna bine nu ma deranjeaza, si am avut intr-adevar la un moment dat si un amplifraier pe TDA2005... Dar ala chiar nu suna bine. Difuzoarele le am deja si sunt de 4 ohmi, cica pe spate ar scrie ca ar duce pana la 120W (cica)... Si am un combo mic de chitara pe TDA2030A care cica ar avea 15W cu un difuzor de 8 toli care suna de sparge geamurile.Probabil o sa-l schimb cu 1552 sa vedem ce iese... :smt003

Share this post


Link to post
Share on other sites

eu am avut amplificator cu tda 1558q. schema este un pic diferita(poate fi utilizat ca 4 amp normale,sau 2 in punte(ca tda1552). am avut la el diverse alimentari(de la transformator de 12v cu punte si condesator pana la surse stabilizate de 15-18v),si cu cat ii maresti tensiunea de alimentare,cu atat merge mai "tare". daca vrei sa scoti tot ce poate el,iti recomand un transformator de 18v~6a,urmat de un stabilizator cu 2n3055,care sa scoata 17,5v.inainte de stabilizator recomand un condesator de [email protected],iar dupa,unul de [email protected] eu pe al meu l-am tinut si cu 19v,da banuiesc ca era original(scos dintr-un casetofon auto).personlal nu recomand amplificatoarele in punte pentru ca acestea consuma mai mult fata de cele normale,pentru aceeasi putere livrata pe sarcina-pierde mai multa putere,necesita radiator mai mare). oricum integratele acestea sunt ff ieftine(ex: un tda 1553q,pe maica domnului e 7ron si are aceasi schema si dispunere a pinilor cu 1552,amplificarea interna e singura care difera).apropo,uita-te-n datasheet,si vezi exact puterea in tabel,dar uita-te la cea cu <1% thd,ca aia cu 10% thd e doar pt marketing

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pai 1552 zice ca are 17W typical la 0.5% THD. Dar repet... Nu sunt roman d-ala cocalar care vrea watti multi si nici macar nu stie ce-s aia... Si repet, nu ma intereseaza puterea. Cat timp suna okay si ii trezeste pe vecini dimineata cu Maiden e tot ce imi tebuie :smt003 . Si m-am gandit la 1552 ca am mai avut experiente cu el si mi-o placut. Transformatoru scoate 17,8V redresat cu diode de putere, cu sarma de pe secundar de 1 mm (cred ca in jur de 10A) si are filtraj de 4700 micro.8650 e ciudat rau, in special din cauza chestiei aleia cu impedanta si puterea si lord knows what, ca nu ma pricep asa bine la amplifraiere, si vreu sa scap de el si sa-mi pun unu mai "normal".Cred ca il schimb si apoi revin cu impresii despre ala nou. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

am facut un amp cu 1553 pt cineva(pt auto) si l-am testat acasa-pe 4ohmi,cu 18v,indicatia de pe ampermetru nu sarea de 2(maxim 2,5)A (ceas analogic,su scala pana la 5A),ca auzeam distorsiunile. daca ai boxe bune insa,te descurci. in privinta puterii nu-ti fa griji,eu si cu 2x8w ma fac auzit de vecini :smt003 . nu uita dupa punte si condesator,sa pui stabilizatorul cu 2n3055(care sa fie pus pe radiator,ca va disipa ceva caldura!!) iar dupa acesta inca un cond de la 4700 in sus(la 25v). tda 1552,1553 si 1557 sunt identice,asa ca ai sanse mari s gasesti unul dintre ele(daca vrei sa-l cumperi). totodata,vezi daca scrie pe el "taiwan" :smt003 ,alea stiu ca-s originale.ps: pinul 12 la tda 8560 "indeplineste functia de iesire diagnostica". probabil indicator de clip... nu stiu :smt102

Share this post


Link to post
Share on other sites

La mine e conectat la baza unui NPN de putere mica, care alimenteaza un LED. LED-u' ala se aprinde la beat-uri cand volumu sare de 70% deci ii mai mult ca sigur indicator de clip.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Am avut acum ceva timp si eu un amplificator facut cu TDA 8560 Q si iti spun ca nu prea se merita sa te mai incurci cu dastea, mai ales daca nu le pui la masina! Daca mai asculti si rock ai distorsiuni de la volum mic, e ingrozitor sunetul. Treci repede pe ceva cu tranzistoare, ca pentru 15W cat scot alea au o calitate de te dai cu capu de pereti :axe:

Share this post


Link to post
Share on other sites

am avut si eu amplificator cu tda-u asta...si pot sa spun cu mana pe inima ca ledul ala se aprindea intr-adevar la volum mare...dar eu l-am considerat a fi un indicator de distorsiuni...pentru ca ori de cate ori se aprindea sunetul era mai prost...se auzea tare...dar distorsionat,in schimb cu volumul reglat bine nu se aprindea prea des si am fost multumit de amplificator :yawinkle:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.