Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Pre-amp doza pickup MC+MM+RIAA

Bebelu

Recommended Posts

Am achizitionat de curand un pickup dar nu ma pricep deloc la domeniul asta. As vrea o schema buna de pre-amp de doza MM si MC. Cel mai bine ar fi daca schema este cu amplificatoare operationale. Ma puteti ajuta cu asa ceva ? Este obligatorie si corectia aia RIAA ? Trebuie si un filtru rumble ?

• Replies 25
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• Bebelu

10

• Dominicue

2

• lukeme

2

• ex.escu

2

Top Posters In This Topic

Posted Images

Am cumparat un pickup Thorens TD 295 MK IV fara doza. O sa vreau sa cumpar din ambele modele de doza. Din acest motiv as vrea sa-mi fac un preu de doza pentru ambele variante. Bugetul pentru preu ar fi cam la 1000 de lei.

Big like, Dominicue!

@ Bebelu:

Cauta pe net schema de Akai PS-200C, are un preu de doza MC-MM de face pipi cu bolta pe toate stifturile de scheme mult laudate pe diverse site-uri sau de catre diversi constructori amatori.

Si este si cu componente discrete, alimentare +/-42Vcc!!!

Nu saturezi tu acel preu nici cu disc single 45rpm tras in +8db.

Tranzistorii bipolari ti-i dau eu gratuit, mos-urile j-fet le gasesti la citiva dolari pe Ebay.

Cu maxim 200-300 lei, ai preurile facute pe ambele canale hai fie 400 lei cu tot cu alimentare.

Succes!

Edited by Guest

Corectia RIAA este absolut necesara pt ca la inregistrare semnalul inregistrat pe disc e predistorsionat: se amplifica mai puternic frecventele inalte fata de cele joase. La redare, se procedeaza exact invers, obtinandu-se o imbunatatire a raportului semnal/zgomot.

La dozele MM, (moving magnet), nivelul de iesire e de 2-3 mV

La MC (moving coil) e de 0,2-0,3 mV.

Amplificarea la MC ar trebui sa fie de cca. 10x (20dB) mai mare.

Vezi si: http://www.lh-electric.net/tutorials/phono.html

Edited by lukeme

Am zarit in mare despre ce e vorba. Deci ca sa am si MC mai trebuie sa pun inca un amplificator inaintea celui de MM ? Inseriat ? Ca sa adauge 20dB de amplificare ? Si un selector care sa mute intrarile intre MM si MC ?

Cu bugetul avut la dispozitie se poate cumpara un amplificator complet second hand ,si mai raman bani;un exemplu ar fi Yamaha A1,care are preamplificator MC separat,preamplificator MM cu tranzistori cu distorsiuni mici ( cam 0,01%pentru 20v la iesire) ,impedanta de intrare la doza poate fi selectata,control de ton comutabil,putere de iesire decenta si performante suficient de bune si azi (amplificatorul e din anii 80).

Nu contest dar vreau sa ascult si la ceva facut de mana mea. De aceea am luat si pickup altfel era usor sa ramin la fisiere digitale.

Aveti in vedere faptul ca e nevoie de componente de calitate, de o sursa de alimentare de calitate ,e nevoie ca montajul,comutatoarele,sa fie ecranate,circuitul de masa sa fie bine realizat.

Daca achizitionati o doza,verificati ca aceasta sa fie din o sursa care sa garanteze ca produsul sa fie original,acul sa fie original,preferabil eliptic,etc.

Din cele mai ieftine rezultate bune ofera AT 92 ECD(cca.40$),Grado Black 1(cam 75$);pretul poate urca la cele MC de calitate la sute de $.

Optiunile va apartin,succes.