Jump to content
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa becuri led Homelight 15W

Guest Paul Rockybyt

Recommended Posts

Guest Paul Rockybyt

Salut colegi,

Intrebarea mea se refera la sursa de alimentare din interiorul becurilor cu led Homelight de 15W disponibile intr-un anumit lant de hipermarketuri, becuri de care sunt foarte multumit (15W/ 12 RON un raport calitate pret bun).

Toate bune, dar dupa un timp, apare un zgomot (un parait ca de scurt, de cele mai multe ori doar la punerea sub tensiune, alteori se aude si in timpul functionarii din cand in cand pentru o secunda) dar becul functioneaza normal.

Intrebarea mea e ce anume cedeaza la alimentarea lor? am vazut ca folosesc BP9916E in interior pentru alimentare. Mai jos gasiti niste poze cu ce se gaseste in interiorul becului.

post-265680-0-30274400-1499132531_thumb.png

post-265680-0-20874500-1499132538_thumb.png

post-265680-0-58789300-1499132545_thumb.png

Carcasa e din aluminiu acoperit cu plastic, par relativ solid facute, emit o lumina calda si pentru mine sunt foarte OK. Poate totusi corpul becului se incinge un pic cam tare, dar undeva trebuie disipata si caldura. Daca imi puteti da o idee ce anume cedeaza la ele, va rog sa aruncati un post.

Multumesc!

• Replies 8
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• Marian

2

• validae

2

• modoran

1

Top Posters In This Topic

Posted Images

Ai esr-capacimetru?

Daca nu vezi ca e la vanzari, la Vcdec, ieftin si foarte bun.
Daca ai atunci scoate condensatorii aia 2 si verifica-i, daca e sa gasesti ceva in neregula, cel mai probabil electroliticii sunt vinovatii, ca de regula ei cedeaza in timp, mai ales intr-un mediu cald.

Sau daca nu ai cu ce masura ESR-ul si nici nu vrei sa cumperi ( e destul de scump raportat la valoarea condensatorilor ) pur si simplu schimbi condensatorii fara sa-i mai verifici.

E si asta o solutie, oarecum la ghici, dar e.

Propunerea mea de a-l cumpara a tinut cont de faptul ca daca te intereseaza electronica fie si la nivel de amator, un device din ala e indispensabil.

• 1 year later...

Nu cred că au nicio treabă condensatorii cu acel zgomot, cel mai probabil se produce un mic arc electric în dulie între lamele și filetul becului, din cauza faptului că la aprindere, încărcarea condensatorului sursei ia un vârf mare de curent, iar contactul elastic din dulie e puțin oxidat și eventual slăbit.Strângeți bine becurile în dulii și eventual schimbați dulia cu zgomot cu una nouă și observați dacă se repetă.Altă cauză poate fi chiar contactul firav dintre sursă și fasungul becului, de obicei acel contact e făcut între o sârmă subțire și tabla fasungului, neexistând lipire acolo.

Contact imperfect in fasung nu cred, pentru ca toate becurile fac la fel dupa un timp de utilizare (cca 1 luna) si sunt din fasunguri diferite. Cat despre sarma subtire si tabla fasungului e posibil, dar iarasi ma intreb chiar toate becurile sa aibe aceeasi problema? In sursa exista bobina aceea care seamana cu un traf (dar e o bobina) si zgomotul ca de scurtcircuit sa se auda din ea (posibil din cauza C-ului de filtrare). Pentru ca toate fac la fel o fi un lot de condensatori mai prosti.

Ar trebui măsurați condensatorii unei lămpi cu probleme și comparați eventual cu unii de la o lampă nouă.E posibil să le fi crescut ESR-ul, dar dacă asta s-a întâmplat după doar o lună, înseamnă că sunt condensatori de cea mai joasă speță..

Edited by validae

Ai avut dreptate : "Altă cauză poate fi chiar contactul firav dintre sursă și fasungul becului, de obicei acel contact e făcut între o sârmă subțire și tabla fasungului, neexistând lipire acolo.".

Intr-adevar problema era contactul dintre sarma subtire si fasung. Acolo era contact imperfect! Deci e un defect de fabricatie caci am deja trei becuri cu acelasi simptom.

Multumesc pentru ajutor!